Ειδήσεις

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι Μεξικανοί "παντίδος"

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν και οι τέσσερις Μεξικανοί που άρπαζαν καταθέσεις από ανυποψίαστα θύματα στο Ηράκλειο. Οι Μεξικανοί "μπαντίδος" με διεθνή δράση, σύμφωνα με την Αστυνομία, πέρασαν στις 12 το μεσημέρι το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, και από εκεί οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να μεταφερθούν στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα κρατηθούν ώσπου να γίνει η δίκη.

Οι τέσσερις δράστες πήγαιναν στις τράπεζες και παρακολουθούσαν ποιος έκανε ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών και, όταν τα υποψήφια θύματα έφευγαν από τα υποκαταστήματα, τα έπαιρναν στο κατόπι και τα παρακολουθούσαν μέχρι να βρουν πρόσφορο έδαφος για να δράσουν.

Μόλις για κάποιο λόγο τα άτομα που πραγματοποίησαν ανάληψη σταματούσαν το όχημά τους έχοντας όμως αφήσει στο εσωτερικό τα χρήματα, η συμμορία των τεσσάρων "μπαντίδος" (κακοποιών) έβαζε μπρος το μεθοδικό της σχέδιο. Με αστραπιαίες κινήσεις και καλύπτοντας τα νώτα τους από αδιάκριτα βλέμματα, τρυπούσαν ένα λάστιχο του οχήματος και σπάζοντας τζάμι του αυτοκίνητου, έπαιρναν τις τσάντες με τα χρήματα από τη θέση του συνοδηγού και γίνονταν καπνός.

Ο κύκλος των συλλήψεων ξεκίνησε το πρωί της 25ης Μαρτίου στην παραλιακή του Ηρακλείου, κοντά στο ναό Πέτρου και Παύλου.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου εντόπισαν το λευκό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες πράξεις τους, το παρακολουθούσαν διακριτικά και όταν ο 44χρονος Μεξικανός το προσέγγισε και προσπάθησε να μπει μέσα για να το πάρει και να φύγει, συνελήφθη και με τη συνδρομή ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Οι έτεροι συνεργοί συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας κοντά στα ξενοδοχεία όπου είχαν νοικιάσει δωμάτια και έμεναν, στο κέντρο του Ηρακλείου αλλά και στην παραλιακή.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση στην Ασφάλεια, ήταν τα άτομα που το καλοκαίρι στη Χερσόνησο πήραν μέσα από αυτοκίνητο 28χρονης εργαζόμενης στον ξενοδοχειακό κλάδο 24.000 ευρώ και αρχές Μαρτίου 5.000 ευρώ από το αυτοκίνητο 41χρονου στην Αλικαρνασσό.

Ιντερπόλ

Για τους διεθνείς "μπαντίδος", 44, 51, 57 και 69 (!) ετών, που φέρονται να έρχονταν και να έφευγαν από το Ηράκλειο, η Ασφάλεια ενημέρωσε την Ιντερπόλ αφού, όπως έγινε γνωστό, πεδίο δράσης τους, εκτός από την Ελλάδα, ήταν το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμάνια, το Βέλγιο, αλλά και η Τουρκία. Λόγω της εμφάνισης αλλά και της ηλικίας τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση του 69χρονου, δύσκολα κανείς τους υποψιαζόταν, όπως επίσης δύσκολα κανείς καταλαβαίνει το μέρος καταγωγής τους. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών μοιάζει περισσότερο για υπήκοο βόρειας Ευρώπης, ενώ ένας δήλωσε πως είναι ράφτης.

Καρφιά

Όταν ένας αστυνομικός της Ασφάλειας προσπάθησε να συλλάβει τον 51χρονο κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε με συνεργό του, τότε ο αλλοδαπός έβγαλε από τσέπη του μπουφάν του ένα αντικείμενο που έμοιαζε με καρφιά ειδικά διαμορφωμένα και προσπάθησε να τον καρφώσει. Όμως άμεσα στο σημείο έσπευσαν και συνάδερφοί του και έτσι ο "νταής" Μεξικανός ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Η δράση των Μεξικανών έλαβε τέλος αφότου η Ασφάλεια, που αναζητούσε το όχημα το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους, το εντόπισε και πλέον οι συλλήψεις ήταν θέμα χρόνου. Οι ίδιοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίζονται πως δεν ήταν καν στην Κρήτη το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό το πρώτο περιστατικό, και επίσης πως ήρθαν στην Ελλάδα πριν από περίπου ένα μήνα.

Όμως σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, η δικογραφία σε βάρος τους είναι κάτι παραπάνω από "δεμένη" και τα βίντεο που έχουν καταγράψει κινήσεις δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το αντίθετο. Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για μια άκρως εμπεριστατωμένη έρευνα αλλά και δικογραφία.

Συνεχίζεται η έρευνα - Αντιστάθηκαν στη σύλληψη

Χθες το μεσημέρι, η συμμορία των Μεξικανών σιδηροδέσμια και με τη σε βάρος της δικογραφία, που σχηματίστηκε για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, πέρασε το εισαγγελικό κατώφλι των Δικαστηρίων στο Ηράκλειο. Και οι τέσσερις πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα, ενώ τους βαρύνουν οι διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που τους ασκήθηκαν.

Των συλλήψεων ακολούθησαν έρευνες σε δωμάτια ξενοδοχείων όπου διέμεναν σε παραλιακή και κέντρο, αλλά και στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, εργαλεία θραύσης τζαμιών, 1.060 δολάρια ΗΠΑ, 1.070 πέσος Μεξικού, 520 ευρώ, συσκευή GPS, αλλά και 5 διεθνείς άδειες οδήγησης αμφιβόλου γνησιότητας.

Όλοι οι συλληφθέντες και κατά τη διάρκεια του ελέγχου και κατά το χρόνο της σύλληψής τους αντιστάθηκαν, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο και να αποτρέψουν τη σύλληψή τους.

Η έρευνα για την υπόθεση διεθνών διαστάσεων συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, καθώς εξετάζεται η συμμετοχή των Μεξικανών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, ενώ αναμένονται οι απαντήσεις της Ιντερπόλ για παρόμοια περιστατικά όπου πρωταγωνιστές φέρονται να είναι οι τέσσερις Μεξικανοί, που πιάστηκαν τελικά από την Αστυνομία στο Ηράκλειο.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια