Ειδήσεις

Απόφαση ΣτΕ: Πήραν τις παραλίες από τους Δήμους

Στον αέρα τινάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχεδιασμό των Δήμων όλης της χώρας και δη της Κρήτης ως προς τη διαχείριση του παραλιακού τους μετώπου. Το γεγονός αυτό κάνει αμφίβολο τον καθαρισμό και την οργανωμένη λειτουργίας τους, με την ανατροπή αυτή να σημειώνεται μια ανάσα πριν από την καλοκαιρινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, με απόφαση σοκ το ΣτΕ ακυρώνει ΚΥΑ που παραχωρεί τη διαχείριση των παραλιών στου Δήμους, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για δημόσια περιουσία που δεν μπορεί να παραχωρείται, οδηγώντας έτσι τους δημάρχους σε απόγνωση. Μετά την απόφαση αυτή τα χέρια των Δήμων δένονται και δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό για την εκμετάλλευση των παραλιών, ούτε ναυαγοσώστες, ενώ και η καθαριότητα των παραλιών κρίνεται αδύνατη, την ώρα μάλιστα που όλες αυτές οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει ήδη ενόψει της θερινής περιόδου.

Οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι στην Αυτοδιοίκηση, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για απόφαση που αναμένεται να πλήξει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών, καθώς, όπως αναφέρουν, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για καταπατήσεις αφού το κράτος δε διαθέτει μηχανισμό ελέγχου και προστασίας των παραλιών.

Οικονομική αιμορραγία

Παράλληλα, οι δήμαρχοι μιλούν και για την τεράστια οικονομική αιμορραγία που θα υποστούν οι Δήμοι. Ενδεικτικά, μόνο για το Δήμο Χερσονήσου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 400.000 ευρώ έσοδα από τις παραλίες ετησίως, ενώ για το Δήμο Πλατανιά το ποσό αγγίζει τις 100.000 ευρώ. Έσοδα που επιστρέφουν στους πολίτες υπό τη μορφή έργων, σε μια περίοδο που οι οικονομικοί πόροι των Δήμων συνεχώς μειώνονται.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε ΚΥΑ του 2009, ωστόσο η υπόθεση παραπέμφθηκε να κριθεί τον Ιούνιο στο ίδιο τμήμα με αυξημένη (επταμελή) σύνθεση. Για το 2015 ΚΥΑ δεν υπάρχει, με την απόφαση της ΠΕΔ σήμερα να αναφέρει ότι θα ζητηθεί με επιστολή από τους συναρμόδιους υπουργούς να την υπογράψουν άμεσα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις, που δε θα τινάξουν το σχεδιασμό στον αέρα.

Πολλά τα προβλήματα - Τι λένε οι δήμαρχοι της Κρήτης

«Αυτή η υπόθεση με το δημόσιο καλό και το κοινόχρηστο έχει παραγίνει. Δεν μπορεί να μας επιτρέπει να κάνουμε χρήση στις πλατείες και στους δρόμους. Και στις παραλίες να μας λέει "όχι". Ποια δηλαδή είναι η διαφορά; Όλες αυτές οι αποφάσεις το μόνο που δημιουργούν είναι τεράστια ζητήματα στη λειτουργία των Δήμων», τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός αναφερόμενος στο θέμα.

«Δημιουργείται μείζον ζήτημα. Φανταστείτε μια τουριστική χώρα, όπως είναι ο τόπος μας, και έναν τουριστικό δήμο σαν αυτό της Χερσονήσου, με 58 χιλιόμετρα ακτογραμμή, να πρέπει η απλή χρήση του αιγιαλού να αποσυνδεθεί από την τουριστική υπηρεσία. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα», τόνισε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

«Είναι μεγάλο λάθος η απόφαση αυτή, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση η Κτηματική Υπηρεσία του κράτους να διατηρήσει τις παραλίες στην κατάσταση που πρέπει. Οι θάλασσες δεν αρκεί να είναι ωραίες από μόνες τους. Απαιτείται να παρέχεται στους λουόμενους και η αντίστοιχη εξυπηρέτηση», είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

«Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα εσόδων», ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης.

«Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, στον οποίο έχει σταλεί επιστολή από το Λιμεναρχείο Χανίων προκειμένου να καθαριστούν οι παραλίες, όμως μετά από αυτήν την απόφαση δεν μπορεί να προχωρήσει σε ουδεμία παρέμβαση. Εάν παρέμβει, θα συλληφθεί αμέσως», τόνισε το μέλος της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης.

Νικολέτα Σφακιανάκη

Σχόλια