default-image

Παραχώρηση χώρου ζητά το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ηρακλείου

Κρήτη
Παραχώρηση χώρου ζητά το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιστολή του ο Σύλλογος Δίκτυο Αλληλεγγύης Ηρακλείου προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κ. Γρηγόρη Πασπάτη, αιτείται, εφόσον αυτό είναι εφικτό, τη δωρεάν παραχώρηση χώρου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, με σκοπό όπως αναφέρουν, να προσφέρουν έμπρακτη αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα ηθική και οικονομική κρίση.

Ο στόχος τους, σύμφωνα με τους ίδιους είναι να συμβάλλουν στην υιοθέτηση μίας άλλης σχέσης του ανθρώπου με το σώμα του, αλλά και με τη συλλογικότητα. Ενδεικτικά, οι παρεμβάσεις τους στην κοινότητα θα αφορούν ομάδες διαβητικών, εγκύων, ομάδες εμψύχωσης στην κρίση, σεμινάρια αγωγής υγείας και συμβουλευτικής, με έμφαση στον ψυχοκοινωνικό τομέα, στη λογική της εκπαίδευσης - γνώσης - αυτοδιαχείρισης της υγείας.

Ειδικότερα, στην επιστολή με θέμα "Αίτηση για παραχώρηση χώρου", αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Ο Σύλλογος Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου δημιουργήθηκε τον Απρίλη του 2012 (Καταστατικό), με σκοπό να προσφέρει έμπρακτη αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα ηθική και οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο του Δικτύου λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου (Κ.Ι.Φ.Α.), με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μία μεγάλη ομάδα ασθενών, που βρίσκονται εκτός συστήματος Υγείας, άνεργους, ανασφάλιστους, άπορους συμπολίτες μας. Το Κ.Ι.Φ.Α. στεγάζεται σε χώρους που παραχώρησε δωρεάν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα παλιά του κτήρια (Πτέρυγα Μ), στη Λεωφόρο Κνωσού.

Στελεχώνεται και υποστηρίζεται από ένα δίκτυο 400 περίπου εθελοντών, γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φοιτητών ιατρικής, γραμματέων, τεχνικών, καθώς και άλλο προσωπικό γενικών και υποστηρικτικών καθηκόντων, αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση ή κατεύθυνση ή εποπτεία ή υστεροβουλία.

Οι πόροι προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές των μελών του Συλλόγου και δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Στο Κ.Ι.Φ.Α. εξυπηρετήθηκαν τη χρονική περίοδο από την έναρξη λειτουργίας του, έως και τον Οκτώβρη του 2014 (20/4/2012-31/10/2014) 1.940 ασθενείς, ενώ ο συνολικός αριθμός επισκέψεων ανά ιατρείο έφτασε τις 6.004. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 2.803 επισκέψεις στο Παθολογικό, 1.382 στο Παιδιατρικό, 591 στο Οδοντιατρικό, 543 στο Ψυχιατρικό, 218 στο Γυναικολογικό, 188 στο Παιδοοδοντιατρικό, 154 στο Ψυχολογικό και 114 στο Οφθαλμολογικό.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, καθώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο και τη ζωή του Κ.Ι.Φ.Α. να συνεχίζεται σε μια κοινότητα ενεργών πολιτών, που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και αποφασίζουν συνολικά γι' αυτή, επιθυμούμε να επεκτείνουμε τη δράση μας στην ευρύτερη κοινότητα του Ηρακλείου, με βάση και το Καταστατικό μας, με γνώμονα ότι η υγεία ως κοινό αγαθό αφορά όλους ανεξαιρέτως και η φροντίδα αυτής είναι υποχρέωση και ευθύνη όχι μόνο του κράτους, αλλά και όλων των μελών της κοινωνίας.

Ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση μίας άλλης σχέσης του ανθρώπου με το σώμα του, αλλά και με τη συλλογικότητα. Ενδεικτικά, οι παρεμβάσεις μας στην κοινότητα θα αφορούν ομάδες διαβητικών, εγκύων, ομάδες εμψύχωσης στην κρίση, σεμινάρια αγωγής υγείας και συμβουλευτικής, με έμφαση στον ψυχοκοινωνικό τομέα, στη λογική της εκπαίδευσης - γνώσης - αυτοδιαχείρισης της υγείας.

Για τη στέγαση των παραπάνω δραστηριοτήτων αιτούμαστε, εφόσον αυτό είναι εφικτό, τη δωρεάν παραχώρηση χώρου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. (Εκτιμούμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα λειτουργικός ένας ισόγειος χώρος 100-120 τ.μ. περίπου.)

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε ή/και συνάντηση για περαιτέρω ενημέρωση. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Θεοδωράκη Κατερίνα, τηλέφωνο: 6974.732.273.

Σας επισυνάπτουμε το Καταστατικό μας.

Με αλληλεγγύη, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Σοφία Περακάκη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News