Ειδήσεις

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας: Η βία και ο πόνος στα συναισθήματά μας"

"Η βία και ο πόνος στα συναισθήματά μας" είναι το θέμα της εκπομπής "Πάνω απ' όλα η υγεία μας", που θα προβληθεί το Σάββατο (ώρα 14:00) στην "ΚΡΗΤΗ TV".

Πολλοί άνθρωποι δε θέλουν να γίνουν καλά ή να είναι καλά και αυτό το επιβεβαιώνει ο καθημερινός τρόπος που ζούμε. «Εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στους άλλους», είπε ο Γκάντι.

Γιατί νιώθουμε κάθε μέρα να μας βιάζουν τα συναισθήματα μας;

Πόσο μπούλινγκ κάνουμε εμείς κάθε μέρα σε μας;

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε όλο αυτό το σκηνικό και να βρούμε τον εαυτό μας μέσα στο λαβύρινθο που νιώθουμε ότι είμαστε πολλές φορές;

Μήπως αν δεν ξέρουμε που πάμε… τα πάντα νιώθουμε ότι είναι εναντίον μας;

Ερωτήματα που θα απαντηθούν στο δεύτερο μέρος μιας εξαιρετικής συνομιλίας με καλεσμένο της Εύας Ντελιδάκη τον δρ Κωνσταντίνο Μουρούτη, έναν γιατρό που ξεχωρίζει για το έργο του, αφού επικεντρώνει την επιστημονική του γνώση στην πρόληψη των ασθενειών!

Tι κρίμα και πόσο μεσαιωνικό ο άνθρωπος να πηγαίνει στο γιατρό, όταν και εφόσον αρρωστήσει!

Το θέμα δεν είναι - όπως λέει και δρ Μουρούτης - να πάει κάποιος στο γιατρό αν ασθενήσει. Ο ρόλος του γιατρού δεν είναι να σε κάνει καλά όταν αρρωστήσεις ο ρόλος είναι να μην αρρωστήσεις. «Οι Κινέζοι παλαιότερα πληρώνανε τους γιατρούς τους όσο ήταν υγιείς. Μόλις αρρωσταίνανε σταμάταγαν να τους πληρώνουν. Και πιστέψτε με αν οι συνάδελφοί μου κάνανε αυτό που κάνω εγώ στα μέρη που ζούνε, δε θα είχαμε τόσες αρρώστιες και τόσο ψυχικό πόνο».

Στο ψυχοβιοδυναμικό μοντέλο, ο ρόλος του γιατρού είναι να κάνει τον άνθρωπο υπεύθυνο για τη ζωή του και όχι ανεύθυνο, με το να του δίνει απλά μια "θεραπεία" χωρίς αυτός να συμμετέχει!

Το αν κάποιος έχει κινητικά προβλήματα ή κάτι άλλο… δεν έχει τόση σημασία, όση το να μπορεί να νιώθει και να σκέφτεται.

«Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας "επιτρέπουν" στα γονίδιά μας να ενεργοποιηθούν ή να "σβήσουν" αλλάζοντας έτσι την εγκεφαλική μας ανατομία.

Οι επιστήμονες έχουν εφεύρει μηχανήματα που μπορούν να παρακολουθούν αυτές τις φυσικές αλλαγές, με σκοπό να ανιχνευτούν οι σκέψεις των ανθρώπων, επιτρέπονται σε παράλυτους λόγου χάριν να ελέγχουν υπολογιστές ή ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μόνο με την σκέψη.

Μαθαίνουμε πως άνθρωποι με μία μέτρια ευφυΐα μπορούν με ειδικές ασκήσεις, να καλυτερεύσουν την αντίληψη και την κατανόηση, να αναπτύξουν μυϊκή δύναμη ή να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο , απλά με την φαντασία τους.

Είναι λοιπόν το επίπεδο των συνάψεων όπου η ψυχολογία, η κουλτούρα και ακόμη η πνευματικότητα συναντιούνται, όπου η μνήμη ενώνεται με τα γονίδια για να δημιουργήσει μια απαράμιλλη ουσία της προσωπικότητας». (Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μουρούτη "Ανα-δημιουργία εγκεφάλου").

«Ενώ η δύναμη του αγγίγματος είναι τόσο ισχυρή και αποτελεί ένα τόσο παντοδύναμο μέσο επικοινωνίας, προξενεί πόνο η ιδέα ότι υπάρχουν τόσο μεγάλα "παιδιά" που προσπαθούν να εξισορροπήσουν ή να αντισταθμίσουν το άγγιγμα με το θυμό, την οργή και τη βία.

Όταν παύουμε να αγαπάμε ή όταν απαγορεύουμε, εξαιτίας του θυμού ή σαν τιμωρία, την έκφραση της αγάπη, τότε δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να το εξωτερικεύουμε με το να αγγίζουμε ή όχι τους άλλους γύρω μας.

Ως μέρος της διαδικασίας ενσωμάτωσης της αγάπης στη ζωή μας, η επαφή μέσω του αγγίγματος αποτελεί για την ανθρωπότητα κάτι το φυσιολογικό και το υγιές. Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι μέσω της συνήθειας αυτής, χτίζεται ο αυτοσεβασμός, η αυτοεκτίμηση και η αυτοκυριαρχία ενός ανθρώπου.

Όταν αρχίζουμε συστηματικά και περιχαρακώνουμε τις δυνατότητες έκφρασης των επαφών μας με τους άλλους, δεν διακυβεύουμε μόνο το "ευ ζην" των τρίτων, αλλά και το δικό μας»,  (Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μουρούτη "Άγγιγμα").

Στο στούντιο ερωτήσεις προς τον γιατρό μαζί με την Εύα Ντελιδάκη, κάνουν η κ. Καδιανή Κωστούλα, η κ. Χριστίνα Μαναράκη, η κ. Σύλβια Γκογκίσκα, ο κ. Κυριάκος Μασαλής, η κ. Φωφώ Αλεξάκη, η κ. Πόπη Νταβιγλάκη και η κ. Ιωάννα Κότση.

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας", κάθε Σάββατο στις 2 το μεσημέρι στην "ΚΡΗΤΗ TV" με την Εύα Ντελιδάκη.                 

Σχόλια