default-image

Θεοδωράκης: Είδε τους γονείς του Βαγγέλη & τον ειδικό φρουρό

Κρήτη
Θεοδωράκης: Είδε τους γονείς του Βαγγέλη & τον ειδικό φρουρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη να ξεκαθαρίσει τα όσα περί ρήξης φέρεται να είπε χθες από τα Χανιά κάλεσε ο επικεφαλής στο Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, ευρισκόμενος στα Χανιά, ανακοίνωσε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες με αφορμή το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ σχολίασε και την επίθεση σε βάρος αστυνομικού στις Βρύσες.

«Μπορώ να κάνω δύο υποθέσεις: Αν ο κ. Βαρουφάκης λέει "ακολουθήστε μας στη ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα" εμείς είμαστε μαζί τους. Αν εννοεί "ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας", είναι μόνος του. Κυριολεκτικά μόνος του. Ελάχιστοι Έλληνες θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική. Μια πολιτική, δηλαδή, σύγκρουσης με την Ευρώπη, μια πολιτική σύγκρουσης με τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα μας ενισχύουν», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

«Ελπίζω ο κ. Βαβουφάκης να μην έχει προσχωρήσει σε αυτή τη μικρή παρέα των ανόητων της πολιτικής που θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη», συνέχισε.

«Για μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη και οι μάχες που πρέπει να δίνουμε είναι για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Για μια άλλη Ευρώπη.

Αυτό είναι διαφορετικό. Και για αυτό εμείς ακολουθήσαμε την κυβέρνηση στη σύγκρουσή της για να πετύχει μερικά πράγματα. Στη μεγάλη διαπραγμάτευση το Ποτάμι ήταν μαζί της».

«Να εκλείψει αυτή η καινούρια λεβεντομαγκιά»

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε γνωστό ότι χθες επισκέφτηκε στους Αρμένους Ρεθύμνου την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Όπως είπε, συνομίλησε με τους γονείς του, ενώ χαρακτήρισε δηλητηριώδες για την κοινωνία το γεγονός ότι, όπως επισήμανε, κάποιοι τσαμπουκάδες σε κάποιους δημόσιους χώρους επιβάλλουν κάποιους κανόνες. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η κοινωνία πρέπει να σταθεί αντιμέτωπη και να αντιμετωπίζει τέτοιους είδους συμπεριφορές. «Αυτή η καινούργια λεβεντομαγκιά πρέπει να εκλείψει», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο πολύ σοβαρό ζήτημα της ενδοσχολικής βίας, δήλωσε: «Χθες βράδυ πήγα στο σπίτι του Βαγγέλη. Δεν τους ήξερα τους ανθρώπους. Είχα κάποιους φίλους στο περιβάλλον και ζήτησα να δω τη μητέρα, τα παιδιά. Το σπίτι ήταν ανοικτό γιατί σαν χθες θα ήταν η γιορτή του. Η μάνα είχε ετοιμάσει και φιλέματα, μόνο που έρχονταν με μαύρα ρούχα οι περισσότεροι. Είναι ένα θέμα που ξεπερνάει την κρίση. Είναι ένα θέμα που θα μας βασανίζει αν δεν το λύσουμε. Ότι κάποιοι τσαμπουκάδες επιβάλλουν σε κάποιους δημόσιους χώρους κάποιους κανόνες είναι δηλητηριώδες για την κοινωνία και πρέπει κάτι να κάνουμε. Συζήτησα με τη μητέρα του, τους θείους του, τον παππού του. Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Και εμείς πρέπει να δώσουμε μια διπλή απάντηση. Ο Βαγγέλης ήταν θύμα μιας παρέας τσαμπουκάδων που ήταν και αυτοί από την Κρήτη. Γι' αυτό εμείς πρέπει να απολογηθούμε και πρέπει να πούμε ότι αυτού του είδους οι τσαμπουκάδες δεν έχουν θέση στην Κρήτη. Αυτή η καινούργια λεβεντομαγκιά τού να πειράζεις αυτόν που θεωρείς αδύνατο ή διαφορετικό πρέπει να εκλείψει».

Από τα Χανιά ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα να καταθέσει πρόταση προς όλα τα κόμματα για μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα συζήτησης τα όσα συνέβησαν στα Ιωάννινα και στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και μετά το θέμα να συζητήσει σε μια ολομέλεια.

«Θα πρέπει η Βουλή να ασχοληθεί με κάτι πολύ σημαντικό. Με αυτή τη συμπεριφορά που μας προσβάλλει όλους», τόνισε.

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό που συνέβη στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και υποστήριξε ότι για αυτό η ευθύνη της Πολιτείας είναι τεράστια.

«Να σας πω μόνο κάτι που μου είπε η Μαρία, η μητέρα του: "Πολύ φοβάμαι ότι και τώρα που μιλάμε κάποιος άλλος Βαγγέλης ή μια άλλη Βαγγελιώ βασανίζεται σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδας". Ότι αυτό δηλαδή δεν ήταν κάτι μεμονωμένο, κάτι που συνέβη άπαξ. Σίγουρα γίνεται κάτι ανάλογο σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε και να δούμε πως θα το εξαλείψουμε.

Εμείς έχουμε κάποιες απόψεις πολύ ξεκάθαρες. Πρώτον πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όχι μόνο οι δράστες του εκφοβισμού αλλά και αυτοί που είχαν γυρίσει την πλάτη σε όσα γίνονταν. Ο διευθυντής που είχε γυρίσει την πλάτη στον εκφοβισμό. Οι καθηγητές που ήξεραν και δε μίλαγαν. Γιατί για τον εκφοβισμό υπάρχουν τρεις εμπλεκόμενοι. Υπάρχει το θύμα, το ξέρουμε, υπάρχουν οι δράστες, τους ξέρουμε, αλλά αφήνουμε την Αστυνομία να μιλήσει πρώτα, και υπάρχει κι ο "χορός", αυτοί δηλαδή που παρακολουθούν και δεν κάνουν τίποτα. Όταν αυτοί μάλιστα είναι δημόσιοι λειτουργοί και αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο η ευθύνη της Πολιτείας είναι τεράστια. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να παυθούν, να απομακρυνθούν με παραδειγματικές τιμωρίες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε στη μνήμη του Βαγγέλη. Όχι μνημόσυνα και στέφανα. Αυτό ας το κάνουν οι άνθρωποι που τον αγαπούσαν, οι δικοί του άνθρωποι. Εμείς πρέπει να έχουμε σαν απόλυτη προτεραιότητα τον παραδειγματισμό, την τιμωρία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε επίσης γνωστό ότι χθες επισκέφτηκε στο νοσοκομείο της πόλης τον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό από τα πυρά 50χρονου κτηνοτρόφου κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Με αφορμή το περιστατικό, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε «για ψευτοπαλικαράδες που προσβάλλουν τη λεβεντιά της Κρήτης. Αυτά πρέπει να εκλείψουν στην Κρήτη. Και εδώ πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο. Ένα μέτωπο σοβαρότητας, καμία ανοχή στη σκληρότητα και από την άλλη επανεκπαίδευσης των παιδιών μας να μην τους μεταφέρουμε λάθος πρότυπα».

Από τα Χανιά ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση επαφών που θα έχει με όλους τους φορείς της Κρήτης θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του νησιού με άξονες την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος με τον τρόπο που προχώρησε η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, λέγοντας ωστόσο ότι οι νόμιμες συμβάσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί (26/3) της Πέμπτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News