Ειδήσεις

Σπουδαία διάκριση για το Γενικό Λύκειο Γαζίου

Ένα βήμα πριν το μεγάλο τελικό του κορυφαίου διαγωνισμού τεχνολογίας στον κόσμο έφτασε το Γενικό Λύκειο Γαζίου, το οποίο ωστόσο κατάφερε να διακριθεί και να κερδίσει τις εντυπώσεις στους Προκριματικούς Αγώνες Ν. Ελλάδας που διεξήχθησαν στο εμπορικό κέντρο The Mall, Athens, στις 6-8 Μαρτίου 2015.

Η ομάδα Gazta Team των μαθητών του Γενικού Λυκείου Γαζίου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", με μια εντυπωσιακή προσπάθεια που κέρδισε το θαυμασμό όλων των παρισταμένων αφού ήταν και πρωτοεμφανιζόμενη, έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση στους τελικούς της Θεσσαλονίκης, αλλά επέστρεψε τελικά στο Γάζι με το Βραβείο Γυναικείου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στις αποσκευές της.

Μόλις 13 βαθμοί

Σε σύνολο 20 ομάδων, η μοναδική ομάδα μαθητών που συμμετείχε από την Κρήτη, παρόλο που πέτυχε τον 3ο καλύτερο χρόνο στην αυτόματη εκκίνηση και είχε το 4ο καλύτερο αυτοκίνητο, έχασε την πρόκριση για μόλις 13 βαθμούς σε σύνολο 361, βαθμοί που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες αφού οι κανονισμοί είναι υπερβολικά αυστηροί, και βρέθηκε δύο θέσεις πίσω από τους 10 που συνεχίζουν στο διαγωνισμό.

Το αυτοκίνητο της κρητικής ομάδας δοκιμάστηκε σκληρά σε 8 συνολικά αγώνες, δέχτηκε από τους λιγότερους πόντους ποινής και ήταν ίσως το πιο αξιόπιστο αφού τερμάτιζε κάθε φορά χωρίς προβλήματα ή βλάβες.

Η αρχηγός της ομάδας και υπεύθυνη ανεύρεσης πόρων, μαθήτρια της Β' τάξης κατεύθυνσης ανθρωπιστικών και όχι θετικών σπουδών, όπως θα περίμενε κανείς, Σωτηρία Τρούλη, δήλωσε εντούτοις ιδιαίτερα ευχαριστημένη: «Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός έγινε πλέον αρκετά γνωστός ανάμεσα στους συμμαθητές μας και ήδη είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος του χρόνου. Με την εμπειρία των προκριματικών πίσω μας, έχουμε ξεκινήσει να ξανασχεδιάζουμε τόσο το αυτοκίνητο όσο και το portfolio μας, μια διαδικασία που θα κορυφωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Δυστυχώς, πληροφορηθήκαμε σχετικά αργά γι' αυτό το διαγωνισμό και ο χρόνος που μπορέσαμε να διαθέσουμε φάνηκε ότι δεν ήταν τελικά αρκετός».

Μεγάλη επιτυχία

«Μόλις 5 από τα καταπληκτικά παιδιά του σχολείου μας, αφού το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας των χορηγών μας αναλώθηκε στην κατασκευή των αυτοκινήτων και δεν επέτρεψε να μετακινηθούν περισσότερα μέλη της ομάδας στην Αθήνα, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους εκπροσωπώντας το σχολείο, την πόλη τους αλλά και την Κρήτη μας σε έναν πολύ δύσκολο διαγωνισμό τεχνολογίας», συμπληρώνει ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Τσουτσουδάκης Αστρινός, φυσικός.

«Η Χριστιάννα Φωτοπούλου σε ρόλο μηχανικού σχεδίασης, η μηχανικός κατασκευής Ρίτα Δεσίπρη και η Στέλλα Τζομπανάκη που είχε αναλάβει τις προωθητικές ενέργειες, όλες τους μαθήτριες της Β' Τάξης, καθώς και ο μαθητής της Γ' τάξης Άγγελος Σκουραδάκης, που είχε σχεδιάσει τα καταπληκτικά γραφικά, συμμετείχαν σε μια ομάδα που διαγωνίστηκε επάξια με κάποια από τα καλύτερα σχολεία της χώρας μας και κατάφεραν να μας κάνουν υπερήφανους για μια ακόμα φορά».

Ο φυσικός κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης παρέα με τον υποδιευθυντή του Γενικού Λυκείου Γαζίου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" κ. Γιώργο Καρπαθάκη, οικονομολόγο, παρακολουθούν με αγωνία την προσπάθεια των μαθητών τους.

F1 in Schools - Η Φόρμουλα 1 στα σχολεία

Το F1 in Schools είναι ο μεγαλύτερος διαθεματικός/διεπιστημονικός μαθητικός διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά (STEM Education). Ο διαγωνισμός F1 in Schools έχει γίνει μια συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα διοργανώνεται από το 2012, προσελκύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών λόγω της γοητείας που δημιουργεί το δημοφιλές σπορ της Formula 1. Μαθητές ηλικίας από 9 έως 19 ετών, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, καταπιάνονται με δραστηριότητες σχεδιασμού, ανάλυσης δεδομένων και κατασκευής αυτοκινήτων σε μικροκλίμακα χρησιμοποιώντας λογισμικό CAD/CAM. Ο τελικός σκοπός είναι να συναγωνιστούν μεταξύ τους με αυτά τα μικρά μοντέλα F1 αυτοκινήτων που είναι φτιαγμένα από ξύλο balsa και προωθούνται σε πίστα μήκους 24 μέτρων από φυσίγγια διοξειδίου του άνθρακα.

Σχόλια