default-image

CERN: Πρόβλημα στον μεγάλο επιταχυντή

Επιστήμη
CERN: Πρόβλημα στον μεγάλο επιταχυντή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Οι επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης CERN ανέβαλαν την επικείμενη επανέναρξη της λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider), εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος στην καλωδίωση ενός από τους ζωτικής σημασίας μαγνήτες του μηχανήματος.

«Οι τρέχουσες ενδείξεις υποδηλώνουν καθυστέρηση από λίγες ημέρες έως και αρκετές εβδομάδες,» αναφέρει μια δήλωση από το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Οι επιστήμονες αναμενόταν να ξεκινήσουν από σήμερα Τετάρτη τις δέσμες άντλησης πρωτονίων σε αντίθετες κατευθύνσεις σε όλη τη διαδρομή του μηχανήματος, δηλαδή και στα 27 χλμ υπόγειες σωλήνες του Large Hadron Collider (LHC) που είχαν κλείσει τα τελευταία δύο χρόνια για επισκευή.

Η συντριβή των σωματιδίων μέσα στον LHC έχει σχεδιαστεί για να μιμηθεί τις συνθήκες που υπήρξαν αμέσως μετά το Big Bang, στην απαρχή του σύμπαντος. Σε μια σημαντική ανακάλυψη, το 2012, οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου, ένα βασικό δομικό στοιχείο του σύμπαντος, το οποία φαίνεται να είναι το μποζόνιο που πήρε το όνομά του πριν από μισό αιώνα από τον θεωρητικό φυσικό Peter Higgs.

Πηγή: iguru.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News