default-image

Πήρε ανάσες ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ιεράπετρα

Οικονομία
Πήρε ανάσες ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 4,5 χρόνια που βρίσκεται σε ύφεση και μαρασμό ο κατασκευαστικός κλάδος της Ιεράπετρας, ελάχιστοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ελεύθεροι επαγγελματίες από τα 100 επαγγέλματα που έχουν πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας στην οικοδομή υπό την ευρύτερη έννοια, έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα γραφεία, τα συνεργεία η τις δουλειές τους, χωρίς να υποχρεωθούν είτε να αλλάξουν επάγγελμα, είτε να μείνουν άνεργοι, περιμένοντας ότι αύριο θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα.

Μικρές αλλά σημαντικές οικονομικές ανάσες ωστόσο, δίνουν κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, οι ιδιοκτήτες των οποίων τολμούν είτε να κατασκευάσουν νέες πτέρυγες και να αυξήσουν τις κλίνες τους, είτε να ανακαινίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες σχετικά γερασμένες ξενοδοχειακές τους υποδομές.

«Αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας από τον Μακρύ Γιαλό μέχρι τη Ρίζα, χτίζονται μόνο τρεις η τέσσερις καινούργιες κατοικίες. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει νεκρώσει στο σύνολο του, και χιλιάδες επαγγελματίες, τεχνίτες και εργάτες που δούλευαν κάποτε ασταμάτητα για να προλάβουν , τώρα είναι άνεργοι η έχουν στραφεί στην καλλιέργεια της γής. Ευτυχώς εδώ στην περιοχή μας, και τα κηπευτικά και η καλλιέργεια της ελιάς, μπορούν να δώσουν κάποια διέξοδο, σε όποιον δεν μπορεί να ζήσει αλλιώς την οικογένεια του. Το ποσοστό της πτώσης στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ιεράπετρα, ξεπερνά το 80% και δεν φαίνεται σύντομα να ανακάμπτει», μας είπε ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Γιώργος Προϊστάκης.

Η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται φέτος στον ξενοδοχειακό κλάδο, ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες λίγο πριν το Πάσχα, καθώς έρχονται οι πρώτοι Γάλλοι και Γερμανοί επισκέπτες και ανοίγει επίσημα η τουριστική περίοδος.

Πρόκειται για την καινούργια πτέρυγα του "Όστρια Μπιτς", στο 3ο χιλιόμετρο Ιεράπετρας-Σητείας, όπου βρήκαμε δεκάδες συνεργεία να δουλεύουν, με ταχείς ρυθμούς, έχοντας αντίπαλο μόνο το χρόνο.

«Εδώ βλέπετε πόσοι άνθρωποι, πόσα συνεργεία και πόσα επαγγέλματα έχουν βρεί δουλειά, για πέντε τουλάχιστον μήνες. Ευτυχώς που ξεκίνησε αυτή η μεγάλη επένδυση σε τούτη εδώ τη μονάδα. Διαφορετικά όλοι αυτοί οι τεχνίτες θα ήταν στην ανεργία», μας είπε ο Μιχάλης Ρουμελιωτάκης που βρέθηκε μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου ως εργολάβος, λίγο πριν βγει στη σύνταξη.

Το 80% των ντόπιων συνεργείων από τον κατασκευαστικό κλάδο της Ιεράπετρας βρήκε δουλειά στη μεγάλη αυτή τουριστική επένδυση.

«Δεν μπορούσαμε να βρούμε δουλειά. Είχαν σταματήσει και είχαν νεκρώσει τα πάντα. Ευτυχώς που βρέθηκε αυτός ο ξενοδόχος, ο Γιώργος Τζαράκης, και τόλμησε να επενδύσει εν μέσω οικονομικής κρίσης. Εγώ κάνω χωματουργικές εργασίες. Και ο δικός μου τομέας έχει μαραζώσει. Στην Ιεράπετρα υπάρχουν πάρα πολλά χωματουργικά μηχανήματα και τα τελευταία χρόνια έχουμε ελάχιστη δουλειά», μας είπε ο χωματουργός Λευτέρης Δασκαλάκης.

«Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να κρατήσουμε τις δουλειές μας κάνοντας μερεμέτια. Τους τελευταίους μήνες ορισμένα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας προχώρησαν σε επεκτάσεις η ανακαινίσεις και βρήκαμε όλοι σχεδόν οι τεχνίτες δουλειά. Κάνω τοποθετήσεις πλακιδίων και προβληματίζομαι από τώρα, τι θα κάνουμε όλοι οι τεχνίτες μόλις σε μερικές μέρες ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και τελειώσουν αναγκαστικά οι εργασίες που κάνουμε τώρα», μας είπε ο "πλακατζής" Γιώργος Ραπάνης.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει πάθει "έμφραγμα". Αν δεν αλλάξει το επενδυτικό κλίμα και αν δεν προχωρήσει η ανάπτυξη για την οποία λένε ότι πασχίζουν όλοι, τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα. Δείτε τι έχει γίνει εδώ. Μια πτέρυγα κατασκευάζουμε και απασχολούνται όλα τα τεχνικά συνεργεία της Ιεράπετρας και πολλά από το Ηράκλειο. Εγώ ως αρχιτέκτονας διακοσμήτρια, έρχομαι από τα Χανιά για να δουλέψω στην Ιεράπετρα», μας είπε η Ράντα Τσόλοβιτς.

Με τη φόρμα εργασίας δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί με τους εργάτες, ο Ιεραπετρίτης ξενοδόχος κ. Γιώργος Τζαράκης, είναι σίγουρος ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες και η νέα σεζόν θα πάει καλύτερα παρά την πτώση από τη Ρωσική Αγορά.

«Ευτυχώς καταφέραμε να βάλουμε το έργο της επέκτασης του ξενοδοχείου στον αναπτυξιακό νόμο, και η προσπάθεια μας δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Όλα τα συνεργεία υπερβάλουν εαυτούς, για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι  να ανοίξουμε στις αρχές Απριλίου. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και ότι η νέα τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη που ήταν επίσης καλή», μας είπε μεταξύ άλλων ο ξενοδόχος, ιδιοκτήτης του "Όστρια Μπιτς" Γιώργος Τζαράκης.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News