Ειδήσεις

Αυλαία τουριστικής περιόδου με παγωμένα χαμόγελα

Παγωμένα χαμόγελα διακατέχουν τους φορείς του τουρισμού σε επίπεδο Κρήτης μία ανάσα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει επισήμως στις 27 Μαρτίου, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν δείχνουν σε πρώτη φάση σημαντική πτώση τόσο στις κρατήσεις όσο και στις πτήσεις τσάρτερ.

Η αύξηση των ποσοστών στις προκρατήσεις που διαφαινόταν από τις αρχές του χρόνου, πλέον δεν υφίσταται, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων με πρωταγωνιστή τη χώρα μας και πλέον έχουμε αλλαγή άρδην του σκηνικού όσον αφορά τις κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες "πάγωσαν" κυρίως από την Ρωσική, Ουκρανική και Γερμανική αγορά και πλέον τα ποσοστά των διανυκτερεύσεων "αγγίζουν" τα περυσινά επίπεδα  

Αρνητικός και ο αντίκτυπος στα ενοικιάζομενα δωμάτια και διαμερίσματα. 10% υπολογίζεται η μείωση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι από χώρες της Ευρώπης ανάμεσα τους τη  Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Αγγλία, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Πολωνία με αύξηση της τάξης του 12%, ωστόσο έως και 60% είναι η μειώση από τις ανατολικές χώρες την Ρωσία και την Ουκρανία.

Με αυτά τα δεδομένα οι τουρίστες που θα μας επισκεφτούν θα επιλέγουν τα μικρά καταλύματα και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700.000.

50-60%: Μείωση από αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας

2014: 800.000 επισκέπτες

2015: 700.000 επισκέπτες

Πάντως στα μικρά κατάλλυματα εκείνο που ανεβάζει όπως φαίνεται στα "ψηλά" τους 3.500 επιχειρηματιες ενοικιαζομενων είναι ο επαναλαμβάνομενος τουρισμός που κερδίζει ολοένα και πιο περισσότερο έδαφος.

Οι καλά γνωρίζοντες περιμένουν έστω και την ύστατη στιγμή να υπάρχει αλλαγή της διαμορφωθείσας κατάστασης αφήνοντας έτσι μια χαραμάδα αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί μας και περιμένουν από εδώ και στο εξής να δουν ζεστό χρήμα στα ταμεία τους.

Βάλια Μπούη

Σχόλια