Ειδήσεις

Οι δρόμοι του κρασιού της Κρήτης

Tο κρασί είναι μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης της Κρήτης. Το νησί προσφέρει από τις πιο δυνατές οινικές εμπειρίες και συγκινήσεις που επιφυλάσσει η Ελλάδα στους επισκέπτες της. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» έλεγαν οι πρόγονοί μας και εδώ είναι σίγουρα ο ιδανικός τόπος για να γίνει και πράξη… Οι δυνατότητες για οινοτουρισμό- και παράλληλα αγροτουρισμό είναι πολλές.

Η Κρήτη διαθέτει οινική παράδοση 4.000 χρόνων. Το βεβαιώνουν οι ανακαλύψεις στην περιοχή Κάτω Ζάκρο όπου βρέθηκε το αρχαιότερο καλλιεργούμενο αμπέλι ενώ στις Αρχάνες, το αρχαιότερο πατητήρι, ηλικίας πάνω των 3.500 έτη.

Με τέτοια ιστορία και περιόδους μεγάλης αίγλης, το κρητικό κρασί είναι ένα προϊόν απόλυτα δεμένο με τη ζωή των κατοίκων του νησιού ενώ η συμμετοχή στα αμπελοοινικά δρώμενα και το στήσιμο σχετικών γιορτών είναι παράδοση που κρατάει άσβεστη μέχρι σήμερα. Η παράδοση όμως και η αγάπη για το κρασί συνδυάστηκε με τη γνώση και την τεχνολογία. Τα σταφύλια καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα σε μια περιοχή προσεκτικά επιλεγμένη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα πιο χρήσιμα στοιχεία της γης και του κλίματος.

Η Κρητική γη είναι γεμάτη θησαυρούς που ανοίγουν νέους οινικούς ορίζοντες στους οινόφιλους που θα τους απολαύσουν! Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες δίνουν τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, από τις οποίες προέρχονται τα υπέροχα κρασιά που συνοδεύουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις μιας από τις πιο πλούσιες και υγιεινές κουζίνες του κόσμου. Η Νέα Γενιά των Κρητικών Κρασιών σε συνδυασμό με την πλέον ολοκληρωμένη και καταξιωμένη τοπική κουζίνα, την Κρητική, δίνουν στον ταξιδιώτη μια απολαυστική οινο-γαστρονομική διάσταση.

Δρόμοι κρασιού Κρήτης

Το καλό κρασί λένε ότι ξεκινάει από το αμπέλι! Στην Κρήτη, συναντάται στο βόρειο κυρίως τμήμα του νησιού, σε αγαστή συνύπαρξη με τα λιόφυτα και τους ελαιώνες, προφυλαγμένο από τους θερμούς ανέμους του Λιβυκού πελάγους. Δροσίζεται από την αύρα του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους, που αποτελεί ιδανικό σύμμαχο για την παραγωγή των εξαιρετικών Κρητικών κρασιών. Εδώ καλλιεργήθηκε η άμπελος και ωρίμασε ο οίνος, εδώ το κρασί έγινε ένα σώμα με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, την καθημερινότητα, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία…

Οι ποικιλίες

Η Κρήτη αποτελεί μια οινική κιβωτό που κρύβει εξαιρετικές αυτόχθονες ποικιλίες αλλά και πολύ καλά προσαρμοσμένες διεθνείς ποικιλίες, με μεγάλη δυναμική. Από τις τοπικές ποικιλίες που θα μπορεί κάποιος να γευτεί είναι η Βηλάνα, με πρωταγωνιστκό ρόλο στην κατηγορία των λευκών, το Βιδιανό, το Δαφνί, το Θραψαθήρι, η Μαλβαζία ντι Κάντια (Μαλβαζίας του Χάνδακα), το Μοσχάτο Σπίνας, το Πλυτό ενώ στην κατηγορία των ερυθρών, τη σκυτάλη παίρνουν το Κοτσιφάλι, το Μανδηλάρι, το Λιάτικο, η Τσαρδάνα και το ιστορικό Ρωμέικο. Οι Κρητικές ποικιλίες παρελαύνουν στην ευρεία ποικιλία των οίνων ΠΓΕ Κρήτη, είτε μόνες, είτε σε συνδυασμό με ξένες ποικιλίες (κυρίως γαλλικές).

Οι Κρήτες οινοπαραγωγοί δεν αρκέστηκαν μόνο στην παράδοση αλλά συμπλήρωσαν τη γνώση τους με τις νέες εξελίξεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ειδικοί οινολόγοι δοκιμάζουν ποικιλίες, πειραματίζονται, αναδεικνύουν αρώματα και γεύσεις και σας προσφέρουν εκλεκτά κρασιά, κρασιά που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις!

Ο αμπελώνας της Κρήτης

Ο αμπελώνας της Κρήτης με 12.8% της συνολικής έκτασης των αμπελιών καταλαμβάνει την 3η θέση του οινικού χάρτη της Ελλάδας μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών. Οι Γεωγραφικές ενδείξεις Οίνων στην Κρήτη είναι:

    ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σητεία & Malvasia Σητείας - Λασίθι

    ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πεζά - Ηράκλειο

    ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Αρχάνες - Ηράκλειο

    ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Δαφνές - Ηράκλειο

    ΠΟΠ Χάνδακας-Candia & Malvasia Χάνδακας-Candia Ηράκλειο

Πηγή: visitgreece.gr

Σχόλια