default-image

Από το 2016 τα σπουδαία στην κρουαζιέρα

Κρήτη
Από το 2016 τα σπουδαία στην κρουαζιέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εταιρείες κολοσσοί έδωσαν δυναμικό "παρών" στο συνέδριο κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, με όλους τους εμπλεκόμενους να διεκδικούν μέρος της πίτας, η οποία ολοένα και μεγαλώνει μέχρι το 2020, καθώς 35 νέα κρουαζιερόπλοια θα βάλουν μπρος τις μηχανές τους. Το 2014 οι επιβάτες κρουαζιέρας στην Ευρώπη έφτασαν τα 6,39 εκατομμύρια, παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες, ενώ για το 2015 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 23 εκατομμύρια επιβάτες.

Η ακτινογραφία της κρουαζιέρας και τα θετικά μηνύματα αναπτύχθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) Γιάννης Μπρας παρουσίασε τις υποδομές του λιμανιού, οι οποίες μπορούν να υποδεχθούν γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια άνω των 300 μέτρων.

«Στο συνέδριο κρουαζιέρας στο Μαϊάμι επισκεφτήκαμε μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, ενώ πραγματοποιήσαμε πάνω από 17 ραντεβού, ως Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.

Ωστόσο, όλοι συγκλονιστήκαμε από τα τραγικά γεγονότα στην Τυνησία, όπου εκεί σκοτώθηκαν επισκέπτες κρουαζιέρας. Όλες οι προσεγγίσεις προς την Τυνησία ακυρώθηκαν για το 2015, 2016 και ίσως για το 2017, με όλους να διεκδικούμε κομμάτι της οικονομικής πίτας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2015 αναμένουμε 23 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα έχουμε επιπλέον 6 εκατομμύρια επιβάτες. Αίσθησή μας είναι ότι θα συνεχίσει η αλματώδης αύξηση της Ασίας», τόνισε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Μπρας.

«Δύσκολη χρονιά»

Το 2014 σε σύγκριση με το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την κρουαζιέρα σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Η μείωση για το λιμάνι του Ηρακλείου ήταν 10,02%, ενώ για την Πάτμο η μείωση δεν ξεπερνούσε το 3,45%.

Το 2014, 160 κρουαζιερόπλοια αφίχθησαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ 156 στην Πάτμο. Από το 2016, πάντως, ανοίγονται νέες προοπτικές για το λιμάνι του Ηρακλείου, με τη δοκιμαστική άφιξη 5 μεγάλων εταιρειών.

«Το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την κρουαζιέρα όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το 2016 εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Ηρακλείου. Φέτος θα έχουμε 19 εταιρείες κρουαζιέρας στο λιμάνι, ενώ του χρόνου 22 εταιρείες, μεταξύ αυτών η Carnival, η Celebrity Cruises, Ρ &Ο και η Princess, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές προσεγγίσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ευελπιστούμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Τον ερχόμενο Μάιο θα συναντηθώ με το διευθύνοντα σύμβουλο της MSC Cruises, προκειμένου να συζητήσουμε τις δυνατότητες επιστροφής της εταιρείας ως home port στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ακόμη καταβάλλω προσπάθειες ώστε να ξανάρθει στο λιμάνι του Ηρακλείου η εταιρεία Aida», πρόσθεσε ο κ. Μπρας.

Ο γύρος του κόσμου με στάση στο Ηράκλειο

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προετοιμάζεται να υποδεχτεί κρουαζιερόπλοιο ναυλωμένο από Κινέζους, το οποίο κάνει το γύρο του κόσμου. Όπως είπε ο κ. Μπρας, «στο προσεχές χρονικό διάστημα θα έχω συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους φορείς, προκειμένου να εξετάσουμε διάφορα ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με την ξενάγηση των τουριστών σε μνημεία της πόλης, όσο και με την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Για πρώτη φορά κρουαζιερόπλοιο ναυλωμένο από Κινέζους θα αφιχθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε προετοιμάζουμε τελετή θερμής υποδοχής τους.

Πέρα από τους Γερμανούς επιβάτες κρουαζιέρας που τερμάτισαν πρώτοι στην Ευρώπη με 1,77 εκατ. επιβάτες το 2014, σημαντική φέτος είναι η αύξηση Αμερικανών επιβατών κρουαζιέρας στην Ελλάδα».

Ρεκόρ η κρουαζιέρα στην Ευρώπη

6,39 εκατομμύρια επιβάτες το 2014

23 εκατομμύρια επιβάτες το 2015 (εκτιμήσεις)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΦΙΞΕΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News