Ειδήσεις

Ρεύμα 567 ευρώ σε γκαρσονιέρα 46 τετραγωνικών!

Σχεδόν δύο φορές το μισθό τους καλούνται πολίτες, σε αρκετές περιπτώσεις, να πληρώσουν για το ρεύμα κατανάλωσης ενός και μόνο τετραμήνου. Ένας λογαριασμός "φωτιά", όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση συμπολίτη μας, που έμεινε εμβρόντητος όταν έλαβε το σχετικό έγγραφο στα χέρια του.

Για μια μικρή γκαρσονιέρα στην Κηπούπολη Ηρακλείου, στην οποία διαμένει λιγότερο από το μισό 24ωρο και η οποία είναι της τάξεως μόλις των 46 τετραγωνικών μέτρων, κλήθηκε να καταβάλει ούτε λίγο ούτε πολύ 900 ευρώ. Αν και τα 333 ευρώ από αυτά αφορούν προηγούμενο ανεξόφλητο ποσό, τα υπόλοιπα 567 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το ρεύμα τεσσάρων μηνών που έχει καταναλώσει.

Όταν μάλιστα εκκαθαριστικοί λογαριασμοί προηγούμενων χρονικών διαστημάτων και καταναλώσεις ρεύματος δεν υπερβαίνουν τα 132 ευρώ και τις 488 κιλοβατώρες αντίστοιχα.

Ο ίδιος ο καταναλωτής, απευθυνόμενος στη "Νέα Κρήτη", διερωτάται πώς είναι δυνατόν να πληρώσει αυτό το υπέρογκο ποσό αφού η γκαρσονιέρα στην οποία διαμένει δε διαθέτει θερμοσίφωνα, παρά μόνο ένα ψυγείο και μια τηλεόραση.

Αυτό που μπορεί να καίει ρεύμα, όπως λέει, είναι μια μικρή ηλεκτρική σόμπα που έχει, την οποία όμως ανάβει ελάχιστες ώρες τα βράδια που γυρίζει από τη δουλειά του και πάντα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πάει για ύπνο. Και όχι όλες τις ημέρες, μιας και τυγχάνει ορισμένες φορές να βρίσκεται εκτός σπιτιού.

«Οι ενδείξεις του μετρητή δείχνουν ότι έχω καταναλώσει 2.617 κιλοβατώρες, με την περίοδο κατανάλωσης να ξεκινά από 5/11/2014 έως 5/3/2015. Ουσιαστικά για 120 ημέρες θα πληρώσω, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του προηγούμενου ανεξόφλητου ποσού που αντιστοιχεί σε 333 ευρώ. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Πώς είναι δυνατόν, αφού και μια μικρή σόμπα που ανάβω τις περισσότερες μέρες το μήνα είναι για ελάχιστες ώρες τη μέρα;», αναφέρει. Παράλληλα, προσπαθεί να καταλάβει και να αναλύσει το λογαριασμό. Διερωτάται ποιες τελικά είναι αυτές οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για τις οποίες καλείται να πληρώσει 104,34 ευρώ, ενώ σε προηγούμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό άγγιζαν μόλις τα 3,41 ευρώ.

Παράλληλα διερωτάται τι είναι το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων που καλείται να πληρώσει γι' αυτό 70,45 ευρώ. Πρώτα από όλα, όπως λέει, δεν έχει τζάκι και δεύτερον γιατί να πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνει;

Σε προηγούμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό, όπως αναφέρει, ήταν 12,83 ευρώ.

Πάγια-"φωτιά"

Ο καταναλωτής επίσης διερωτάται γιατί στην ανάλυση του λογαριασμού του αυτήν τη φορά καλείται να πληρώσει για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε 15,15 ευρώ και για το Ελληνικό Σύστημα Διανομής Η/Ε 57,48 ευρώ, όταν σε προηγούμενο λογαριασμό είχε πληρώσει 3,01 ευρώ και 11,32 ευρώ αντίστοιχα. Και δε μιλάμε για τα πάγια του Δήμου που αντιστοιχούν σε 11,15 ευρώ, για τη ΝΕΡΙΤ ή για την αξία του ΦΠΑ, που όλοι λίγο-πολύ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και γνωρίζουμε πλέον με ποιον τρόπο υπολογίζονται, σε αντίθεση με τους τόκους υπερημερίας, με το χαρτόσημο τόκων 3,6%, με το ΕΦΚ ή τις στρογγυλοποιήσεις προηγούμενων λογαριασμών και πληρωτέων ποσών που κάθε τόσο αλλάζουν νούμερα σε ευρώ όταν προσεκτικά διαβάσουμε στις αναλύσεις των λογαριασμών ή επιχειρώντας να συγκρίνουμε τα νούμερα αυτά με τα αντίστοιχα άλλων λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο εν λόγω καταναλωτής, με την ελπίδα πως έχει γίνει κάποιο λάθος, αναμένεται σήμερα να βρεθεί στο Τσαλικάκι, προκειμένου να πάρει τις εξηγήσεις που χρειάζεται, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και σε διακανονισμό.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια