default-image

Εξηγήσεις για το χρέος στο Δ. Γόρτυνας ζητά ο πρ. δήμαρχος

Κρήτη
Εξηγήσεις για το χρέος στο Δ. Γόρτυνας ζητά ο πρ. δήμαρχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο φως» ξεκάθαρα και συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη του Δήμου Γόρτυνας από το 2010 μέχρι σήμερα, ώστε να εξακριβωθούν αναλυτικά το κατά πόσον υπάρχουν τα χρέη τα οποία εμφανίζονται συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ζητάει εγγράφως από το δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Δαριβιανάκης.

Σε σοβαρές καταγγελίες κατά της πλειοψηφούσας παράταξης για τους χειρισμούς της στο θέμα του δημοτικού χρέους προχώρησε ο ίδιος χθες, αναπτύσσοντας το σκεπτικό, τις θέσεις και τις απόψεις του και καλώντας το σημερινό δήμαρχο να επανεξετάσει το ύψος του χρέους το οποίο επικαλείται, ώστε να μην βάλει το Δήμο σε μνημονιακές καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες!

Αναλυτικότερα, η παράταξη του Μιχάλη Δαριβιανάκη ζητάει από την παράταξη του σημερινού δημάρχου αντίγραφο του αιτήματος που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης, και στο Τμήμα Προϋπολογισμού ΟΤΑ από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Γόρτυνας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο καλλικρατικός, τέως καποδιστριακός Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας, Κόφινα και Ρούβα. Επίσης, αντίγραφο του αιτήματος προς το υπουργείο για την εξόφληση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΟΥ.

Η παράταξη του Μιχάλη Δαριβιανάκη ζητάει ακόμη αντίγραφα των οφειλών των τεσσάρων Δημοτικών Επιχειρήσεων των συνενωμένων καποδιστριακών Δήμων, όπως τα προσδιόρισε η εκκαθάριση. «Να μας ενημερώσετε», αναφέρει το σχετικό έγγραφο, «ποιο είναι το ύψος των αβεβαίωτων οφειλών προς το Δήμο μας. Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον για την παρούσα μας αίτηση, παρακαλούμε να λάβουμε απάντηση στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ενημερώστε μας επίσης εάν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αποκλείσει τα σφαγεία Ασημίου (το λογαριασμό των σφαγείων και για πόσο ποσό. Μήπως είναι περίπου 700.000;)».

Παλιές αμαρτίες

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρώην δήμαρχος Γόρτυνας (του καποδιστριακού δήμου, πριν ενταχθεί σε αυτόν η Αγία Βαρβάρα) Μιχάλης Δαριβιανάκης υποστήριξε ότι στο συνολικό χρέος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ο Νίκος Σχοιναράκης έχει συμπεριλάβει τα χρέη του πρώην Δήμου Αγίας Βαρβάρας, εκφράζοντας τη θέση της παράταξής του ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι "παράνομα" χρέη που θα είναι άδικο να τα πληρώσουν σήμερα οι δημότες.

«Ζητούμε τα στοιχεία αυτά, επειδή κατά κόρον έχει λεχθεί από τον κ. Σχοιναράκη ότι κληρονόμησε πολλά χρέη από τον καποδιστριακό δήμο, κάνοντας λόγο για 15 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν κι αυτός ο ένας δήμαρχος από τους καποδιστριακούς Δήμους. Ήταν ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας. Και ζητάμε να μας πει πόσα χρέη έφερε αυτός στο νέο καλλικρατικό Δήμο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δαριβιανάκης. «Διότι, αν πάμε στο παρελθόν, στους Δήμους, η κακοδιαχείριση - αν έγινε, όπου έγινε - έγινε στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων είναι αυτές που έφεραν όλο αυτό το συφερτό με τα οικονομικά προβλήματα. Διότι έγιναν εξαρχής με καλό σκοπό, γιατί ήθελαν να γίνουν οι δήμαρχοι πιο ευέλικτοι, να ξεφύγουν από τη γραφειοκρατία».

Ο κ. Δαριβιανάκης τονίζει, όμως, ότι σε πολλές Δημοτικές Επιχειρήσεις, στη συνέχεια, αναπτύχθηκε έντονα το φαινόμενο των ρουσφετολογικών προσλήψεων. «Μπήκαν στη συνέχεια τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα. Δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από ένα σημείο και μετά και δημιουργήθηκε όλο αυτό το πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο κ. Δαριβιανάκης τονίζει ότι χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του κλεισίματος των δημοτικών σφαγείων Αγίας Βαρβάρας, ενώ τώρα ετοιμάζεται η δημοτική Αρχή να κλείσει και τα σφαγεία του Ασημίου, αντί να επιλύσει τα προβλήματά τους και να τα εκμεταλλευτεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News