default-image

Στη Βουλή η επαναλειτουργία του Τελωνείου Ιεράπετρας

Κρήτη
Στη Βουλή η επαναλειτουργία του Τελωνείου Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα της επαναλειτουργίας της τελωνειακής υπηρεσίας Ιεράπετρας φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Κωστής Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι η λειτουργία της υπηρεσίας εξυπηρετεί δεκάδες επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής, που αναγκάζονται σήμερα να μεταβαίνουν στον Άγιο Νικόλαο.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης, «η περιοχή της Ιεράπετρας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την προστασία των συμφερόντων του κράτους από παράνομη διακίνηση αγαθών ή άλλες τελωνειακές παραβάσεις όπως έχουν δείξει γεγονότα με μεταφορά λαθραίων τσιγάρων, με αρνητικές συνέπειες και στα δημόσια έσοδα».

Αναλυτικά ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής:

«Το Τελωνείο της Ιεράπετρας, μετά από τις αλλεπάλληλες μετατάξεις υπαλλήλων του και έπειτα από τη συνταξιοδότηση του τελευταίου υπαλλήλου, βρίσκεται σήμερα σε αναστολή λειτουργίας. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας εξυπηρετούνται πλέον από το Τελωνείο Αγ. Νικολάου. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες αλιείς, για να εφοδιάσουν με πετρέλαιο τα σκάφη τους, αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί για να μεταφέρει τον υπάλληλο που επιβλέπει τη διαδικασία από τον Άγιο Νικόλαο στην Ιεράπετρα. Αρμοδιότητα επίσης του Τελωνείου είναι και ο έλεγχος της διαδικασίας απόσταξης της ρακής (καζανέματα), η οποία λαμβάνει χώρα ετησίως συγκεκριμένη περίοδο. Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η τελωνειακή υπηρεσία στην Ιεράπετρα θα είχε σαν αντικείμενο τα εξής:

• Παράδοση καυσίμων σε αλιείς και επαγγελματικά-τουριστικά πλοία.

• Έλεγχο νόμιμης χρήσης καυσίμου σε φούρνους και ξενοδοχεία για την επιστροφή ΕΦΚ καυσίμων.

• Έλεγχο νόμιμης κυκλοφορίας αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες.

• Έλεγχο τελωνειακών παραβάσεων.

• Έλεγχο καζανιών απόσταξης και σφράγιση.

Επίσης η περιοχή της Ιεράπετρας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την προστασία των συμφερόντων του κράτους από παράνομη διακίνηση αγαθών ή άλλες τελωνειακές παραβάσεις όπως έχουν δείξει γεγονότα με μεταφορά λαθραίων τσιγάρων, με αρνητικές συνέπειες και στα δημόσια έσοδα.

Το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν το τελωνείο ανήκει στο Δημόσιο και ο εξοπλισμός του είναι διαθέσιμος προς χρήση, επομένως υπάρχει η δυνατότητα με άμεση απόσπαση ενός υπαλλήλου να επαναλειτουργήσει η υπηρεσία.

Επειδή η λειτουργία της τελωνειακής υπηρεσίας εξυπηρετεί δεκάδες επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η τελωνειακή υπηρεσία Ιεράπετρας;», καταλήγει στην ερώτησή του ο βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News