default-image

150 οι νεκροί στη νέα αεροπορική τραγωδία

Κόσμος
150 οι νεκροί στη νέα αεροπορική τραγωδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους της Germanwings, το οποίο συνετρίβη στις Γαλλικές Άλπεις την Τρίτη το πρωί βρέθηκε και είναι στα χέρια των γαλλικών Αρχών.

Τη σχετική δήλωση έκανε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο χώρος όπου συνετρίβη το αεροσκάφος θα αποκλειστεί από τις αρχές ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.

Πρόκειται για μία νέα εροπορική τραγωδία, η οποία συγκλονίζει την Ευρώπη και μάλιστα αυτή τη φορά πρόκειται για αεροσκάφος εταιρείας που πετά και στο Ηράκλειο.

Το αεροσκάφος της Germanwings τύπου Airbus A 320 έπεσε στη Νότια Γαλλία, παρασύροντας στο θάνατο 150 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μωρά.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες, 2 πιλότοι και 4 μέλη πληρώματος.

Oι 45 εκ των επιβατών εκτιμάται ότι ήταν Ισπανοί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ισπανίας. Επίσης, πληροφορίες, θέλουν μεταξύ των Ισπανών επιβατών να συγκαταλέγονται και δύο μωρά.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο η πλειοψηφία των επιβατών είναι Γερμανοί (η εταιρία ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ότι είναι 67 οι Γερμανοί), ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να επέβαιναν και Τούρκοι.

Τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, με αριθμό πτήσης 4U9525, έχουν εντοπιστεί σε 2.000 μέτρα υψόμετρο από δύο ελικόπτερα που έσπευσαν στο σημείο όπου χάθηκε το ίχνος του Airbus από τα ραντάρ. Στην περιοχή σπεύδουν 80 πυροσβέστες και 200 αστυνομικοί. Ο πρωθυπουργός τη Γαλλίας δήλωσε πως θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση, ενώ κάτοικος της περιοχής δηλώνει πως είδε το αεροσκάφος να πέφτει σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που μπορούν να προσεγγίσουν μονο ελικόπτερα. Διαφορετικά μπορεί να φτάσει κανείς εκεί μόνο περπατώντας επί τουλάχιστον τρεις ώρες.

Σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 09:47 (τοπική ώρα) και εξαφανίστηκε 40 λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ πετούσε στα 6.800 πόδια. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου αναφερόμενος σε μια «μη φυσιολογική κατάσταση» πριν αρχίσει η κάθοδος του αεροσκάφους που κατέληξε στην συντριβή. Ωστόσο, λίγο αργότερα το AFP μετέδιδε δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου οι πιλότοι, αλλά το προσωπικό του πύργου ελέγχου ήταν εκείνο που αποφάσισε να θέσει τη πτήση σε κατάσταση κινδύνου καθως δεν είχε επαφή με κανένα μέλος του πληρώματος».

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές, άρα προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συντριβή να έχει σχέση με κάποια καταιγίδα ή ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το Le Parisien, η Germanwings είναι εταιρεία χαμηλούς κόστους, θυγατρική της Lufthansa. Ιδρύθηκε το 2002 και έχει στόλο 80 αεροπλάνων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες». «Μέσα είχαν επιβιβαστεί 148 άτομα. Οι συνθήκες του δυστυχήματος, που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες, μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιζώντες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά υπέθεσε ότι «πιθανόν πολλά θύματα να είναι Γερμανοί».

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ακυρώνει την επίσκεψή του στο Παρίσι εξ αιτίας της αεροπορικής τραγωδίας. Συγκεκριμένα, ο Φελίπε μόλις έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λετίθια προέβη σε αυτή την ανακοίνωση έπειτα από συνεννόηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η υποδοχή του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων έγινε σε βαρύ κλίμα

Η δήλωση της Μέρκελ για το δυστύχημα

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε «σοκαρισμένη» σε μια σύντομη δήλωση που εκδόθηκε από την καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομίλησαν τηλεφωνικώς, ενώ η κα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η ίδια δήλωσε ότι «ακύρωσε όλες της τις συναντήσεις», ενώ στη δήλωση αναφέρεται ότι και ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Alexander Dobrindt, αλλά και η Γερμανίδα πρέσβης στο Παρίσι βρίσκονται καθ' οδόν προς τον τόπο της συντριβής.

Στο σημείο εκτός από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, σπεύδουν στο σημείο της τραγωδίας και η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο υπουργός Μεταφορών. Ο υπουργός Μεταφορών, Αλέν Βινταλί, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένας επιζών». Οπως ανακοίνωσε στο Twitter της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στο σημείο της συντριβής σπεύδει και ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών.

H Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Καταλονίας ανακοίνωσε πως στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης έχει ήδη διατεθεί αίθουσα για τους συγγενείς των επιβαινόντων που θέλουν να μάθουν για τους δικούς τους, ενώ με διαδοχικά tweets ενημερώνει τη γραμμή που έχει δώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους επιβαίνοντες. Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ισπανίας ανακοίνωσε πως έχει ήδη ετοιμάσει ομάδα 8 ιατροδικαστών εκ των οποίων οι δύο είναι ειδικευμένοι στην αναγνώριση πτωμάτων μέσω οδοντοστοιχίας, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί και ομάδα τεχνικής υποστήριξης. Προς το παρόν, δεν την αποστέλλει στη Γαλλία, παρά μόνο αν αυτό ζητηθεί ή κριθεί απαραίτητο.

H αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε ότι στο αεροπλάνο βρίσκονταν 150 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι 144 ήταν επιβάτες και έξι ήταν τα μέλη του πληρώματος.

Ελπίδα για επιζώντες;

Αναφορές που αφήνουν ελπίδες για επιζώντες από την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Γαλλία έρχονται στο φως. Σύμφωνα με την Daily Mirror ο εισαγγελέα της Μασσαλίας Μπράις Ρόμπιν υποστήριξε «ίσως κάποιο σώμα να κινείται».

Τα λόγια του έρχονται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η πρώτη φωτογραφία από το σημείο της τραγωδίας δείχνει πως τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν σκορπιστεί στο βουνό.

Εδώ ο χάρτης που δείχνει την πορεία του αεροσκάφους και την περιοχή όπου χάθηκε από τα ραντάρ

Και εδώ στον ευρωπαϊκό χάρτη φαίνεται το σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της Germanwings

Κι ακόμη ένας χάρτης που δείχνει την πορεία και το σημείο πτώσης του Α320

Μετά το πρώτο σοκ που έδειξε ήδη από τα social media της, που κατακλύστηκαν από ερωτήσεις, η αερογραμμή Germanwings, θυγατρική της Lufthansa, σε ένδειξη πένθους άλλαξε το χρώμα στο λογότυπό της.

Η GermanWings στο Ηράκλειο

Η εταιρεία χαμηλού κόστους-θυγατρική της Lufthansa, έχει πλούσια δραστηριότητα και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Συνδέει το αεροδρόμιο της Κρήτης με τουλάχιστον 11 πόλεις της Γερμανίας και μία της Ελβετίας:

Κολωνία, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Αννόβερο, Αμβούργο, Βερολίνο, Βόννη, Δρέσδη, Φρανκφούρτη, Μόναχο και την Βασιλεία της Ελβετίας.

Μάλιστα η εταιρεία ξεκινά τις πτήσεις της από τα μέσα Μαρτίου και "πάει" έως τα τέλη Νομεβρίου και δεν πρόκειται για πτήσεις τσάρτερ, αλλά για κανονικές, προγραμματισμένες πτήσεις στις οποίες μπορεί να κλείσει εισιτήρια οποιοσδήποτε, από τη Γερμανία ή την Κρήτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τους θερινούς μήνες η εταιρεία έχει καθημερινά πτήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και στο "peak" της τουριστικούς σαιζόν έχει ακόμη και πάνω από τρεις πτήσεις ημερησίως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News