Ειδήσεις

Βιωματικό θεατρικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς

Βιωματικό θεατρικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο "Ένα πεδίο ελευθερίας και επικοινωνίας μέσα από δομές παιχνιδιού" διοργανώνει το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου που αφορά στο θεματικό άξονα 10 "Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα", σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Μ. & Α. Καλοκαιρινού.

Εισηγητές στο εργαστήριο θα είναι οι Γιωργής Τσαμπουράκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, συνδημιουργός της Πράξης Τέχνης "Ίμερος" και Αντώνης Βασιλάκης, ηθοποιός.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 και ώρες 17:00-21:00 στην αίθουσα "Οδυσσέας Ελύτης" του Κοινωνικού Χώρου Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού και θα συμμετάσχουν 27 εκπαιδευτικοί σχολείων της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου που έχουν αναλάβει Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ή άλλη δράση με συναφή θεματολογία για το σχολικό έτος 2014-2015.

Περιγραφή Εργαστηρίου

Τι είναι ξένο προς εμάς; Πώς το βιώνουμε; Γιατί ένας άνθρωπος, μια άλλη κουλτούρα ή η διαφορετικότητα μάς ξενίζει και γιατί τις περισσότερες φορές μας προκαλεί συναισθήματα φόβου, αμηχανίας ή εχθρότητας; Μέσα από σκέψεις, συζήτηση και συνθήκες θεατρικού παιχνιδιού θα ερευνήσουμε τους εαυτούς μας, τις αντιδράσεις τους και το πώς βιώνουμε οι ίδιοι την επαφή με κάτι ξένο. Πέρα από την ενεργή αλληλεγγύη, η αυτοπαρατήρηση, η συνείδηση του εαυτού και του άλλου ίσως να είναι τα μοναδικά εργαλεία που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα που παρατηρείται. Έτσι και το εργαστήριο επικαλείται την προσωπική αυτοπαρατήρηση με σκοπό να συνειδητοποιήσουμε πως το ξένο είναι απλά ένας δρόμος προς το γνώριμο.

Οι εισηγητές

Ο Γιωργής Τσαμπουράκης είναι ηθοποιός με πλούσια πορεία στο χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Έχει βραβευτεί με το "Βραβείο ερμηνείας νέων δημιουργών" για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο "Άλλοι άνθρωποι" του Κρίστοφερ Σιν και το 2012 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Χορν στο θεατρικό έργο "Ο Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως τη Λυδία Κονιόρδου, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τον Στάθη Λιβαθινό, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τη Βίκυ Γεωργιάδου, την Ασπασία Κράλλη και τους διεθνούς φήμης Robert Wilson και Anatoli Vasilief.

Ο Αντώνης Βασιλάκης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής "Αρχή" και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και performer με τις ομάδες παραστατικών τεχνών Vice Versa, Jam Art Co., Υηττός και Corporis Miracula.

Τέλος, οι διοργανωτές υπενθυμίζουν πως συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Σχόλια