Ειδήσεις

Επιτροπή κατοίκων: "Να κλείσει οριστικά ο Άγ. Κωνσταντίνος"

Τη μη επαναλειτουργία του νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο, δηλαδή να παραμείνει οριστικά κλειστό για όλους, και για τους ιδιοκτήτες οικογενειακών τάφων, απαιτεί ρητά η επιτροπή κατοίκων της περιοχής, η οποία με επιστολή της προς το δήμαρχο αξιώνει να μπει τέλος στο «σχέδιο επαναλειτουργίας» - όπως λέει - του κοιμητηρίου βάσει και της οριστικής απόφασης του ΣτΕ και στο χώρο όπου αυτό βρίσκεται να κατασκευαστούν σχολείο, πάρκο και εκκλησία.

Σημειώνεται ότι το θέμα απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι με επιστολή τους ήδη από το 2003, που απευθυνόταν στην τότε δημοτική Αρχή, ζητούσαν τη μεταφορά του νεκροταφείου κα τη δημιουργία ελεύθερου χώρου για την κατασκευή σχολείου, χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων που θα αναβάθμιζαν την περιοχή, και όλα αυτά μετά από την κατάλληλη υγειονομική αποκατάσταση του χώρου σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ολόκληρη η σημερινή επιστολή της επιτροπής κατοίκων Αγίου Κωνσταντίνου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Τις μέρες αυτές , όπως πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο επαναλειτουργίας του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου, και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά τους οικογενειακούς τάφους.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ υπήρξε μια φθίνουσα πορεία ενταφιασμών (αν και παράνομη) με σιωπηρή ανοχή.

Εμείς σαν επιτροπή παρακολουθούσαμε το ζήτημα και ήμασταν σίγουροι ότι η νέα δημοτική Αρχή με την ηγεσία σας θα έδινε ένα τέλος σύμφωνα με την οριστική απόφαση του ΣτΕ.

Με δεδομένο ότι στις προγραμματικές σας δηλώσεις δε διατυπώθηκε διαφορετική άποψη, ειλικρινά μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να προωθείτε μια άποψη για τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου μόνο για οικογενειακούς τάφους (δηλαδή για όσους δύνανται οικονομικά), άποψη βαθιά αντικοινωνική και βαθύτατα αντιχριστιανική και η οποία αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό μας και αντιτίθεται στην απόφαση του ΣτΕ.

Εμείς πάντοτε είμαστε υπέρ του διαλόγου γι' αυτό, ούτε με τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές, ούτε και τώρα επιδιώκουμε δικαστικές διαμάχες.

Ελπίζοντας ότι οι ενέργειές σας θα έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό μιας περιοχής που ασφυκτιά χωρίς εκκλησία, χώρο πρασίνου και δημοτικό σχολείο, σεβόμενοι όμως τα ιστορικά τμήματα του κοιμητηρίου, προσδοκούμε να αναθεωρήσετε τις προθέσεις σας.

Κλείνοντας, κύριε δήμαρχε, ζητούμε να μας ορίσετε μία συνάντηση για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Με εκτίμηση,

Η Επιτροπή

Ο πρόεδρος, ο γραμματέας και τα μέλη

Μηλιαράκης Γεώργιος, Αποστολάκης Στυλ., Παπαδοσπυριδάκης Γ., Βασιλείου Δ., Γρισμπολάκη Α., Στεφανάτου Α.

Σχόλια