default-image

Αύξηση 12% στους μισθούς - Τον Απρίλιο το νομοσχέδιο

Οικονομία
Αύξηση 12% στους μισθούς - Τον Απρίλιο το νομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση 12% συν 15% στον κατώτατο βασικό μισθό προγραμματίζει η κυβέρνηση, όπως έχουν ανακοινώσει επίσημες κυβερνητικές πηγές. Στις αρχές Απριλίου το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος της διοίκησης και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα κατατεθούν μαζί και τα δύο νομοσχέδια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης. «Σίγουρα μέσα από αυτά τα νομοσχέδια δεν πρόκειται να αποκατασταθούν σε απόλυτο βαθμό όλες οι αδικίες που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος των εργαζομένων. Αλλά το θεωρώ πως βρίσκονται τα μέτρα αυτά προς τη θετική κατεύθυνση».

Πιο αναλυτικά, ο κατώτατος μισθός προβλέπεται να επανέλθει στα προ μνημονίου επίπεδα σταδιακά, με πρώτο σταθμό το Σεπτέμβριο του 2015, όταν και θα ανέλθει στα 654 ευρώ. Επίσης, με τη νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 ανοίγει ο δρόμος για την ολική επαναφορά των κατώτατων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των "κοινωνικών εταίρων".

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα "Αυγή", αναφέροντας ότι μέσα σε δύο εβδομάδες το αργότερο θα κατατεθούν τα δύο νομοσχέδια. Ο κατώτατος μισθός θα αποκατασταθεί σε δύο στάδια. Συγκεκριμένα, από τα 586 ευρώ μικτά θα διαμορφωθεί το Σεπτέμβριο του 2015 στα 654 ευρώ μικτά (αύξηση 12%). Μάλιστα, σ' αυτά τα επίπεδα θα διαμορφωθεί και ο κατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25 ετών. Με αυτόν τον τρόπο τερματίζεται ο διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

Επίσης, σε αυτό το στάδιο εξισώνονται οι αμοιβές των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, με τους τελευταίους να φτάνουν τις εισαγωγικές κατώτατες αμοιβές των πρώτων. Η ολική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με τη νέα αύξηση ύψους 15% τοποθετείται ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που αποκάλυψε η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, από τις μέχρι τώρα επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τόσο ο ΣΕΒ όσο και οι ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν αντιμετωπίσει θετικά την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς το χρονικό περιθώριο της πλήρους επαναφοράς και την κάλυψη από το κράτος μέρους της διαφοράς (για παράδειγμα ασφαλιστικές εισφορές).

Εξάλλου, τονίζεται επίσης ότι όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην επαναφορά του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επεκτασιμότητά τους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τριμερή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις πριν την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων, που πιθανότατα θα γίνει ταυτόχρονα.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News