default-image

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 34χρονος ειδικός φρουρός

Κρήτη
Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 34χρονος ειδικός φρουρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακελειό-καρμπόν με την εφιαλτική ενέδρα που κόστισε το βαρύτατο τραυματισμό του Στάθη Λαζαρίδη, που παραμένει σε άγρυπνο κώμα από το 2007, προκαλεί ισχυρό σοκ για την ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη. Η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο για τη ζωή και την υγεία του 34χρονου ειδικού φρουρού, ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι στην αιματηρή συμπλοκή που σήκωσε χθες το πρωί στο πόδι τις Βρύσες Χανίων.

Η οικογένεια του 34χρονου Γιώργου Κ., ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και υπηρετεί στο ΤΑΕ Αποκορώνου, ζει το δικό της Γολγοθά από τη στιγμή που η είδηση έπεσε σαν κεραυνός. Ο φόβος και η αγωνία χαράζουν τα πρόσωπα των δικών του ανθρώπων, που περιμένουν ένα καλό νέο από τους γιατρούς έξω από τη ΜΕΘ όπου ο νεαρός ειδικός φρουρός δίνει γενναία μάχη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, όπως έχουν παραδεχτεί από την πρώτη στιγμή οι γιατροί, ωστόσο αισιοδοξούν πως, αν περάσουν τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα, θα σταθεροποιηθεί και θα μπορέσουν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις του τραυματισμού του. Στην Κρήτη βρίσκονται από χθες το βράδυ και οι γονείς του 34χρονου ειδικού φρουρού, τους οποίους ενημέρωσε ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Μ. Καραμαλάκης, που βρέθηκε για το λόγο αυτό στο νοσοκομείο.

«Δε μιλάμε για βαρύ τραυματισμό, μιλάμε για ψυχρή δολοφονική επίθεση σε βάρος όλων των αστυνομικών που συμμετείχαν στον έλεγχο», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Αντώνης Ζαχαριουδάκης, ο οποίος βρισκόταν στα Χανιά μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρήστο Φωτόπουλο και έσπευσαν στο Νοσοκομείο Χανίων προκείμενου να ενημερωθούν άμεσα από τους γιατρούς και να βρεθούν στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων. Όπως διαπιστώθηκε, ο 34χρονος χτυπήθηκε στη δεξιά κροταφική χώρα με συνέπεια τα 9άβολα σκάγια να περάσουν στον εγκέφαλό του.

Στη διάρκεια της πρώτης επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε από το χειρουργό Γιώργο Αρχοντάκη αφαιρέθηκαν τα περισσότερα, όσο και το αιμάτωμα που είχε προκληθεί. Όχι όμως και τα δυο σκάγια που φαίνεται να έχουν περάσει στο κέντρο του εγκεφάλου του. Οι γιατροί έκριναν πως δεν μπορούσε να προχωρήσει η επέμβαση τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και να γίνει νεότερη εκτίμηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Σταθερή και ελεγχόμενη είναι η κατάσταση του 35χρονου υπαρχιφύλακα που τραυματίστηκε στα πόδια. Μετά τη χειρουργική επέμβαση που έγινε για να αφαιρεθούν τα σκάγια, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Σούδας.

«Ο ένας συνάδελφος στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του. Για τον 34χρονο οι γιατροί μας είπαν πως θα χρειαστούν αρκετά 24ωρα μέχρι να έχουν πλήρη εικόνα και αυτό περιμένουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του από το Νοσοκομείο Χανίων, όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Χ. Φωτόπουλος.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_928tnfg5/

 

Το χρονικό

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως μέσα σε δευτερόλεπτα ένα μπλόκο ρουτίνας έξω από τις Βρύσες εξελίχθηκε σε μακελειό. Δυο μέλη του κλιμακίου του ΤΑΕ Αποκορώνου που επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο στο αυτοκίνητο ενός 23χρονου έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Άλλοι δυο πρόλαβαν να καλυφθούν τη στιγμή που ο 50χρονος πατέρας του υπόπτου τους πλησίασε συνεχίζοντας να πυροβολεί. Νωρίτερα ο δράστης είχε περάσει μπροστά από το μπλόκο.

Βλέποντας τους αστυνομικούς να κάνουν έλεγχο στο γιο του άρχισε να τους βρίζει. Ανέπτυξε ταχύτητα και εμβόλισε τα δυο περιπολικά που ήταν ακινητοποιημένα στο σημείο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που αστυνομικοί γίνονται κόκκινο πανί και αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις. Όμως η εξέλιξη του επεισοδίου φαίνεται ότι τους αιφνιδίασε πλήρως.

Ο 50χρονος λίγα μέτρα παρακάτω ταμπουρώθηκε πίσω από το αυτοκίνητό του και άνοιξε πυρ με την καραμπίνα. Οι περιγραφές των αστυνομικών σοκάρουν. Ο δράστης, αν και είδε πως πέτυχε τον ένα αστυνομικό στο κεφάλι και το δεύτερο στα πόδια, συνέχισε να πλησιάζει τους τραυματίες πυροβολώντας πέντε φορές. «Ήθελε να τους αποτελειώσει, πυροβολούσε στο ψαχνό», φαίνεται να εκτιμούν οι αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού.

Οι αστυνομικοί που είχαν προλάβει να καλυφθούν απάντησαν με πυροβολισμούς για να τρέψουν το δράστη σε φυγή, γλιτώνοντας τους συναδέλφους τους από τα χειρότερα. Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης, με τους αστυνομικούς που έβλεπαν τον 34χρονο αιμόφυρτο και χτυπημένο στο κεφάλι να καλούν έντρομοι ενισχύσεις και ασθενοφόρα.

Ξύπνησαν μνήμες

Ο βαρύς τραυματισμός του ειδικού φρουρού ξυπνά μνήμες από την εφιαλτική επίθεση στα Ζωνιανά και τον τραυματισμό του Στάθη Λαζαρίδη, που παραμένει σε άγρυπνο κώμα από το 2007, χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει στο επίπεδο ασφάλειας των αστυνομικών, όπως επισημαίνουν με οργή και αγανάκτηση οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

«Ας ελπίζομε ότι δε θα αποδειχτεί ότι ξαναζούμε τον ίδιο εφιάλτη με την περίπτωση του Στάθη Λαζαρίδη, τουλάχιστον ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία του συναδέλφου. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Χανίων Γιάννης Ζερβός. «Κάθε συνάδελφος ξεκινά το πρωί από το σπίτι του και δεν ξέρει αν θα γυρίσει ζωντανός, ακόμη και αν πάει να κάνει έναν απλό τροχονομικό έλεγχο», σχολίασε ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ηρακλείου Μ. Σηφάκης αναφερόμενος στην αιματηρή ενέδρα.

Γνωστός στις Αρχές… Είχε τραυματίσει θηροφύλακα πριν 10 χρόνια

Την περιοχή των Βρυσών έζωσαν πάνοπλοι αστυνομικοί και άρχισαν να αναζητούν πόρτα-πόρτα τον 50χρονο, το σπίτι του οποίου βρίσκεται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το σημείο της συμπλοκής. Ο ίδιος αναγκάστηκε λίγες ώρα αργότερα να παραδοθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κρυνονερίδας, όπου έφτασε μαζί με την καραμπίνα που χρησιμοποίησε. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών που συμμετείχαν στο μπλόκο όσο και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν μεταξύ άλλων ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό όπλο, 2 διόπτρες, 4 μαχαίρια και απωθητικό σπρέι. Όπως προέκυψε λίγο μετά την ταυτοποίηση του 50χρονου, οι διωκτικές Αρχές στα Χανιά βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Πριν από 10 χρόνια ο 50χρονος πιστολέρο είχε πρωταγωνιστήσει σε πανομοιότυπο περιστατικό με θύματα θηροφύλακες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση περίπου 8 ετών. Ωστόσο, όταν η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας είχε μετατραπεί σε απειλή, με συνέπεια η ποινή του να μειωθεί στο ελάχιστο και να αφεθεί ελεύθερος.

Αμείλικτά, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, είναι τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε το αστυνομικό μπλόκο. Στο μικροσκόπιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης μπαίνουν τόσο ο σχεδιασμός όσο και το τρόπος υλοποίησης του ελέγχου. Με ερώτημα αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες κινήσεις για τη διαδικασία του ελέγχου και την κάλυψη των αστυνομικών που τον διενεργούσαν.

Συμπαράσταση στους τραυματίες από την Ομοσπονδία

Με αφορμή το συμβάν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέφρασε με ανακοίνωση της την αμέριστη συμπαράστασή της στους τραυματίες αστυνομικούς. «Εύχεται δε να επουλώσουν τα τραύματά τους και να επιστρέψουν σύντομα στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, καθώς και στις οικογένειές τους. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται για τη θωράκιση του Έλληνα αστυνομικού, διεκδικώντας την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας κάτω από τις οποίες επιτελεί το καθήκον του», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News