default-image

Με επιτυχία στέφθηκε ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Κρήτη
Με επιτυχία στέφθηκε ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου που διοργάνωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, του "ΕΛΓΟ Δήμητρα" και του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του ΑΣ. Ρεθύμνου.

Η βράβευση έγινε από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή και τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Μανόλη Χνάρη στο κτήριο της Π.Ε. Ρεθύμνης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ.Νίκος Κακογιαννάκης, Σταύρος Τζεδάκης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, ελαιοπαραγωγοί, τυποποιητές, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

Ο διαγωνισμός αφορούσε το τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2014-15, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου, από το ΕΣΥΔ, εργαστηρίου του ΑΣ Ρεθύμνου.

Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση οσμή) με τη χρήση «φύλλου» που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό Mario Solinas που διοργανώνεται από το διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Επικεφαλής της δεκαμελής κριτικής επιτροπής αξιολόγησης των δειγμάτων, ήταν η Έφη Χριστοπούλου χημικός εμπειρογνώμονας και γευσιγνώστης με πολυετή εμπειρία. Συντονίστρια του τεχνικού και επιστημονικού μέρους του Διαγωνισμού ήταν η Ελευθερία Γερμανάκη panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου ενώ η υπόλοιπη επιτροπή αποτελούνταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές κι από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.  

Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν:

Χρυσή "ΕΛΑΙΑ": Γεώργιος Βαλυράκης (Kardia Tsounati Τσουνάτη)

Αργυρή "ΕΛΑΙΑ": Terra Creta ABEE Terra Creta Estate ΠΟΠ Κολυμβάρι ΕΠΕ Κορωνέικη.

Χάλκινη "ΕΛΑΙΑ": Terra Creta Platinium0.2 ΕΠΕ Κορωνέικη.

Επίσης δόθηκαν επτά τιμητικές διακρίσεις:

1. Kreta Food LTD Crete Gold PDO Κολυμβαρι Κορωνέικη.

2. Minoan Elea Minoan Elea Κορωνέικη

3. Νικόλαος Αϊλαμάκης & ΣΙΑ ΟΕΕ Sitia 0.3 Κορωνέικη

4. Απολωνια Κρητικά Προϊόντα Ι.Κ.Ε Apollonia Κορωνέικη

5. ΑΓΡ.ΣΥΝ.ΟΡΓ. Ελαιοπαραγωγών Δήμου Βιάννου Bienna Κορωνέικη (πιστοποιημένο προϊόν με το σήμα "Κρήτη")

6. Βαλυράκης Γεώργιος Kardia Κορωνέικη

7. MINOAN GAIA PC Miterra Γη μου Κορωνέικη

Ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης συνεχάρη τους διακριθέντες αλλά και τα στελέχη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την υλοποίηση του διαγωνισμού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «τέτοιες  προσπάθειες που προάγουν και στηρίζονται στη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με τους φορείς δεν μπορούν παρά να είναι επιτυχείς και για το λόγο αυτό αξίζει ο διαγωνισμός να θεσμοθετηθεί. Η προσπάθειά μας έχει επικεντρωθεί στην ενιαία ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών μας προϊόντων με την «ταυτότητα» "ΚΡΗΤΗ" και την αντίστοιχη προστιθέμενη αξία».

Επισημαίνεται τέλος ότι ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου NYIOOC (New York International Olive Oil Competition),  που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Απριλίου 2015 στο Διεθνές Μέγαρο Γαστρονομίας στη Νέα Υόρκη, με περισσότερες από 700 ετικέτες από 25 χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News