default-image

Παρέμβαση Συντυχάκη στη συνάντηση κτηνοτρόφων-υπουργού

Κρήτη
Παρέμβαση Συντυχάκη στη συνάντηση κτηνοτρόφων-υπουργού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε την αιτία των αγροτοκτηνοτροφικών προβλημάτων καθώς και τα δίκαια αιτήματα των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Συντυχάκης τόνισε ότι «τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων (υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, ελλείψεις υποδομών, φοροληστεία, χαράτσια, κ.ά.) δεν είναι καινούργια. Είναι χρόνια, και οφείλονται στις αντιαγροτικές πολιτικές Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μέσω της Κ.Α.Π. οδηγούν τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους στον αφανισμό, στην εγκατάλειψη των βοσκοτόπων και της παραγωγής. Στόχος ήταν και παραμένει, με βάση τη νέα ΚΑΠ, η συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, η θεσμοθέτηση κινήτρων για τη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που θα ελέγχονται και θα εξυπηρετούν άμεσα εμποροβιομήχανους, καρτέλ και μεσάζοντες για να ελέγχουν πλήρως όλο το κύκλωμα από την παραγωγή μέχρι και την εμπορία-διακίνηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Μέσα σ' αυτό τον ασφυκτικό κλοιό που έχει επιβάλει η Ε.Ε. έρχεται να προστεθεί:

1. Ο καταρροϊκός πυρετός που απειλεί να εξαφανίσει τα αιγοπρόβατα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα από το κράτος. Η συνέπεια της σταδιακής εξαφάνισης των κοπαδιών θα αξιοποιηθεί προσχηματικά από την Ε.Ε. για να περικοπούν οι ενισχύσεις και τα δικαιώματα.

2. Το κόψιμο των εξισωτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων, όπου με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. πρέπει να περιοριστούν κατά πολύ τα βοσκοτόπια, άρα και ο αριθμός των αιγοπροβάτων. Τόσο το υπουργείο, όσο και Δήμοι-Περιφέρειες αναλαμβάνουν την υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων, μέσω της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων για τους βοσκότοπους, τα οποία σε πρώτη φάση προσχηματικά θα αφορούν την καλύτερη διαχείριση των χρήσεων γης, προοπτικά όμως θα αμφισβητηθεί και η κυριότητά τους με διάφορα προσχήματα.

3. Η νέα φοροεπιδρομή είτε μέσω συνέχισης των παράνομων παρακρατήσεων των επιδοτήσεων για να εξοφληθούν χρέη προς τρίτους (εφορία, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ , πρώην ΑΤΕ), είτε μέσω πρόσθετης φορολόγησης και πλειστηριασμών σπιτιών και σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, στα πλαίσια της παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου και την σύναψη νέου μετά τον Ιούνιο σηματοδοτεί τον πλήρη ενταφιασμό τον μικρών αγροτοκτηνοτρόφων, με τη συνεπικουρία Δήμων και Περιφερειών.

Χρειάζεται άμεσα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων:

1. Να επισπευσθεί η καταβολή όλων των εκκρεμών χρηματοδοτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω καταρροϊκού πυρετού εγκαίρως και στο ακέραιο,

2. Την ενεργοποίηση δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

3. Την άμεση έναρξη δωρεάν αιμοληψιών των αιγοπροβάτων για το μελιταίο πυρετό, στελέχωση με πρόσληψη απαιτούμενου αριθμού μονίμων και έκτακτων κτηνιάτρων των δημόσιων κτηνιατρείων, προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της δημόσιας υγείας.

4. Αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί.

5. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όλων των χαρατσιών, κανένας πλειστηριασμός σπιτιών και εγκαταστάσεων.

6. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τω αγροτοκτηνοτρόφων και των οικογενειών τους.

7. Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο.

8. Κατοχύρωση κατώτερων ικανοποιητικών τιμών και επιδοτήσεων.

Για όλα αυτά σημαίνει στήριξη της εγχώριας παραγωγής και περιορισμός εισαγωγών σε προϊόντα που παράγουμε, σύγκρουση με την Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και του ΠΟΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News