default-image

Επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF ζητά η Ελλάδα

Οικονομία
Επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF ζητά η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) αναμένεται να υποβάλει η Ελλάδα, καθώς διαπιστώθηκε ότι δε θα έπρεπε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να τα διαθέσει στον EFSF.

Στις 20 Φεβρουαρίου το ΤΧΣ επέστρεψε στον EFSF το ποσό των 10,9 αντί 9,7 δισ ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να επιστρέψει. Συνολικά, η Ελλάδα δανείστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το ποσό των 49,7 δισ ευρώ και αξιοποίησε συνολικά το ποσό των 40 δισ ευρώ.

Το πρόβλημα, όμως, δημιουργήθηκε γιατί στην αρχή η Ελλάδα είχε δανειστεί 1,5 δισ ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα 48,2 δισ ευρώ σε ομόλογα EFSF, όπως αναφέρει το kathimerini.gr. Αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί τα μετρητά και όταν στις 20 Φεβρουαρίου έγιναν οι υπολογισμοί για το τι θα πρέπει να επιστρέψει το ΤΧΣ έγινε λάθος και επιστράφηκαν 10,9 δισ ευρώ, αντί 9,7 δισ ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να αιτηθεί κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες την επιστροφή του 1,2 δισ ευρώ, αλλά η απόφαση για την έγκριση της επιστροφή των κεφαλαίων είναι άγνωστο το πότε θα γίνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News