Ειδήσεις

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Επιστολή-καταγγελία βάζει "φωτιά" στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ

Κίνηση-"τορπίλη" τινάζει στον "αέρα" τη λειτουργία του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Aπορριμμάτων Κρήτης, καθιστώντας τον ανενεργό, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται ένας νέος οργανισμός στα πρότυπα του "Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων" σε επίπεδο Κρήτης. Το neakriti.gr αποκαλύπτει ότι δρομολογείται η κατάργηση του Ε.Σ.Δ.Α.Κ, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες, αφού ήδη από το 2013 υπάρχει εκλεγμένη εκτελεστική επιτροπή στο πλαίσιο του Φ.Ο.Δ.Σ.Α που έπρεπε να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο 4071/2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα πρόκειται να εγείρει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και αντιδήμαρχος Χερσονήσου Απόστολος Λουλουδάκης, ο οποίος και "ανακάλυψε" ότι ο Φ.Ο.Δ.Σ.Α έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια έναντι του Ε.Σ.Δ.Α.Κ και κόντρα στην κείμενη νομοθεσία. Ο κ. Λουλουδάκης φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή-καταγγελία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία με απόφαση της από το 2012 ήδη είχε εγκρίνει την ίδρυση του Φ.Ο.Δ.Σ.Α που όμως ποτέ δε λειτούργησε, ενώ πρόκειται να ενημερωθούν τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και οι δήμαρχοι.

Το neakriti.gr αποκαλύπτει την επιστολή-"τορπίλη"

Η επιστολή-καταγγελία για τη λειτουργία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ από το μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και αντιδήμαρχο Χερσονήσου αποκτά επιπλέον βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόεδρος στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ είναι ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης. Ο κ. Λουλουδάκης περιγράφει αναλυτικά στην καταγγελία του το χρονικό της υπόθεσης που αναμένεται να προκαλέσει αυτοδιοικητικό σάλο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή, που ήδη βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης:

«Με την κατάρτιση του νόμου 4071/2012 και εντός της προθεσμίας που έθεσε ο νομοθέτης έπειτα από απόφαση του τότε γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Α.Π. 5653/11.05.2012) προβήκαμε στην ίδρυση Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ως ορίζουν τα σχετικά άρθρα (13-17 του Ν. 4071/2012) με αρχαιρεσίες και εκλογή Δ.Σ. (Α.Α. 1/2012 28.11.2012) καθώς και εκλογής εκτελεστικής επιτροπής (Α.Α.1/2013/ 13.9.2013) για το υπόλοιπο της δημοτικής περιόδου, ήτοι έως Μάιο 2014 οπότε και έληξε η θητεία του Δ.Σ. και κατ' επέκταση της εκτελεστικής επιτροπής. Ταυτόχρονα είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγχώνευσης των υπολοίπων φορέων κάτω από το νέο φορέα διαχείρισης με σύσταση ομάδων εργασίας προκειμένου να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς, το τεχνικό πρόγραμμα και τις εσωτερικές υπηρεσίες (Α.Π. 17/21.10.2013)», σημειώνει ο κ. Λουλουδάκης.

Παράλληλα αφήνει σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι κάποιοι μπλόκαραν την αντικατάσταση του Ε.Σ.Δ.Α.Κ από το Φ.Ο.Σ.Δ.Α υποστηρίζοντας ότι «αίφνης σταματά η διαδικασία με τη δικαιολογία ότι ο νέος νόμος (4257/2014 άρθρο 77) δίδει παράταση μέχρι 31.12.2015. Με βάση όμως την ερμηνεία του δίνει σαφή εντολή για παράταση σε φορείς που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα. Ωστόσο ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Κρήτης έχει συσταθεί και είχε μέχρι την παραπάνω ημερομηνία Δ.Σ. και νόμιμη εκπροσώπηση».

Μάλιστα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε και αντιδήμαρχος Χερσονήσου επισημαίνει ουσιαστικά ότι ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ λειτουργεί παράνομα θέτοντας εν αμφιβόλω όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Σύνδεσμο εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. «…Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω νόμο και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων έπρεπε ήδη το απερχόμενο συμβούλιο να προβεί σε αρχαιρεσίες στο συγκεκριμένο φορέα (από Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και αυτοδίκαια έληξε η θητεία του) ή να ενημερώσει την υπηρεσία σας για τη μη τέλεση. Ως εκ τούτου σας καλούμε άμεσα και επιφυλασσόμενοι να αποφασίσετε να ορίσετε εκλογές στο σώμα του Πε. ΦΟΔΣΑ Κρήτης. Σε συνέχεια της ερμηνείας του παραπάνω νόμου παρακαλώ να διερευνήσετε και να αξιολογήσετε το ενδεχόμενο της μη νομιμοποίησης των αποφάσεων (εκλογών, σύσταση εκτελεστικής επιτροπής κ.λπ.) του προς κατάργηση φορέα (ΕΣΔΑΚ ΦΟΔΣΑ Ηρακλείου) από την ημερομηνία ίδρυσης του νέου (περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Κρήτης)», καταλήγει η επιστολή.

Τι απαντά ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ

Ο πρόεδρος του       Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης και Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης δεν έκρυψε την ενόχληση του για την καταγγελία του κ.Λουλουδάκη ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητας, ¨Σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία που επικαλείται ο κ.Λουλουδάκης,  ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ δύναται να λειτουργεί νομίμως μέχρι τη λήξη προθεσμίας της παράτασης ,δηλαδή εως 31/12/2015.Κάθε απόφαση που σχετίζεται με την σύσταση του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Α.Κ αλλά και κάθε πράξης που απορρέει από τη λειτουργία αυτών των οργάνων έχει ελεγχθεί και κριθεί νόμιμη από την Αποκεντρωμένη διοίκηση. Η σύσταση του Ενιαίου ΦΟΔΣΑ Κρήτης θα πρέπει σε σύντομο χρόνο να ολοκληρωθεί τόσο για το κομμάτι χωρικής ευθύνης του φορέα ,όσο και της ανάδειξης των δυνατοτήτων των υφισταμένων φορέων διαχείρισης απορριμμάτων όπως είναι ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, ΦΟΔΣΑ βορείου Πεδιάδας ,Αρχανών-Αστερουσίων ,καθώς και η αναπτυξιακη εταιρία  Αμαρίου¨ τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr ο κ.Μαστοράκης.

Η καταγγελία Λουλουδάκη πρόκειται να προκαλέσει αναταράξεις ενώ ταυτόχρονα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καλείται, σύμφωνα με την επιστολή, να αποφασίσει για τη νομιμότητα όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν την επίμαχη περίοδο.

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια