default-image

Διαμαρτυρία στην Πρυτανεία Ρεθύμνου για τη σίτιση φοιτητών

Κρήτη
Διαμαρτυρία στην Πρυτανεία Ρεθύμνου για τη σίτιση φοιτητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία Ρεθύμνου την Τρίτη 24/3 στις 11, με αφορμή τον αποκλεισμό φοιτητών από τη σίτιση, καλούν οι εκπρόσωποι της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης Κρήτης, καθώς όπως λένε στην αντίστοιχη κινητοποίηση που έγινε στο Ηράκλειο από τους φοιτητικούς συλλόγους φάνηκε πως ο πρύτανης και η αρμόδια αντιπρύτανης δεν πήραν θέση για το θέμα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΕΑΑΚ, «από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχασαν το δικαίωμα να σιτίζονται δωρεάν 203 φοιτητές ξαφνικά. Σε αίτημά του το Πανεπιστήμιο να λάβει το αποθεματικό ποσό τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Παιδείας για να το αξιοποιήσει για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φοιτητών πήρε την εξής απάντηση: "Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατεθεί ποσό ταμειακού υπολοίπου το οποίο θα καλύψει ανάγκες πάνω από τα όρια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, αφού αποφάσεις για χρήση ταμειακών διαθεσίμων πάνω από τα όρια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμμάτων του φορέα και κατ' επέκταση την επίπτωσή τους στο αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης".

Όπως φαίνεται λοιπόν, η δέσμευσή μας από το χρέος και την Ευρωπαϊκή Ένωση δε μας αφήνει περιθώριο για να καλυφτούν στοιχειώδεις φοιτητικές ανάγκες. Η υπακοή σε αυτές της κατευθύνσεις είναι μια συνειδητή επιλογή αυτή την στιγμή, που μέσα στα στενά όρια που αυτή θέτει, δε μας επιτρέπει να καλύπτουμε ακόμα και τις βασικές μας ανάγκες. Με λίγα λόγια στο όνομα της επιτυχίας ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού η κυβέρνηση επιλέγει να μείνουν χωρίς δωρεάν σίτιση πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου. Για να μπορέσει δηλαδή να αποπληρώνει ένα χρέος, που κανένας από εμάς δεν το δημιούργησε, διαλέγει να θυσιάσει τις βασικές ανάγκες για την επιβίωσή μας.

Έπειτα από γενικές συνελεύσεις στους περισσότερους συλλόγους του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφασίστηκε παγκρήτια κινητοποίηση στην Πρυτανεία στο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή 20/3. Την κινητοποίηση αυτή στήριξαν φοιτητικοί σύλλογοι από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

Δε φάνηκε σε καμία περίπτωση να πήραν συγκεκριμένα θέση απέναντι στο πρόβλημα αποκλεισμού από τη σίτιση των φοιτητών ούτε ο πρύτανης Στεφάνου ούτε η αντιπρύτανης Παπαδάκη. Ήταν πάγια η στάση τους ότι δε θα ενημερώσουν επίσημα τους φοιτητές για το πρόβλημα αυτό της βίαιης διακοπής της δωρεάν σίτισης. Αλλά έδειξαν αδυναμία να μας εξηγήσουν και με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να βρουν λύση παρόλο που οι ερωτήσεις των φοιτητών ήταν ξεκάθαρες και απόλυτα κατανοητές .Η στάση της Πρυτανείας στην κατεύθυνση της χαλαρής πίεσης στο υπουργείο με μέιλ και της διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο της σίτισης σε καμία περίπτωση δε μας καλύπτει. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη στον τρόπο που θα κινηθεί και ο μεγαλοεργολάβος της εταιρείας "Γευσήνους" που έχει αναλάβει τη σίτιση και ξέρουμε ποια συμφέρονται προασπίζεται. Ο ρόλος πάντως της Πρυτανείας είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και όχι να συγκαλύπτει σκόπιμα τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αλλά και το υπουργείο εδώ και τόσο καιρό επιδεικνύει απόλυτη αδιαφορία για το ζήτημα του αποκλεισμού από το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης των φοιτητών. Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πέφτουν στο κενό, αφού προτιμούν να μείνουν πιστοί στη συμφωνία με το νέο μνημόνιο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς παρά να ταΐσουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Εξαιτίας της δέσμευσης στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αποπληρωμής ενός επαχθούς χρέος οι φοιτητές θα πεινάσουν!

Απέναντι στη συνέχιση της εξαθλίωσης δε θα υποταχθούμε, αλλά θα γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα δεχτούμε τον αποκλεισμό των φοιτητών από τις βασικές τους ανάγκες και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να είναι η ανυπακοή στις επιταγές αυτές. Η σύγκρουση με τα κυρίαρχα συμφέροντα!

Δε διαπραγματευόμαστε το μέλλον, δεν υποτασσόμαστε», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΕΑΑΚ και καλούν όλους «στην κινητοποίηση στην Πρυτανεία Ρεθύμνου την Τρίτη 24/3 στις 11» για την «άμεση κάλυψη όλων των αιτημάτων μας.

Κανένας φοιτητής χωρίς δωρεάν σίτιση!

Διαγραφή του χρέους τώρα!», καταλήγουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News