default-image

Η παιδική χαρά του τρόμου

Κρήτη
Η παιδική χαρά του τρόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραλίγο τραγωδία πριν από λίγες μέρες στη γειτονιά του Κατσαμπά. Ένα μικρό παιδί που έπαιζε στο πάρκο της Αγ. Δημητρίου-Οδυσσέως, κυνηγώντας την μπάλα του, πετάχτηκε στο δρόμο και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες διερχόμενου αυτοκινήτου.

Εδώ και δύο χρόνια τα προστατευτικά ξύλινα κάγκελα που είχε τοποθετήσει ο Δήμος για την περίφραξη της παιδικής χαράς σάπισαν και έπεσαν... Αποτέλεσμα ο χώρος να μένει αφύλαχτος και τα παιδιά εκτιθέμενα. Αυτή τη φορά το παιδί σώθηκε, αναρωτιόμαστε όμως τι θα γίνει την επόμενη.

Οι κάτοικοι της γειτονιάς στον Κατσαμπά ενημέρωσαν εγγράφως την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Οι αρμόδιοι έκαναν αυτοψία στο πάρκο, έφυγαν και ξέχασαν... Το αίτημα των γονιών προς το Δήμο Ηρακλείου έχει καταχωριστεί με αρ. πρωτ. 133422/31-07-2013.

Ούτε από τη νέα δημοτική Αρχή όμως, που είναι έξι μήνες πια στο "τιμόνι" της πόλης, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για το αίτημά τους.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου...

Η άνοιξη έρχεται και οι μόνοι χώροι όπου μπορούν τα παιδιά της πόλης να παίξουν ανέμελα είναι οι παιδικές χαρές. Ποιες παιδικές χαρές όμως;

Από τη μια άκρη της πόλης έως την άλλη, ελάχιστες είναι εκείνες που δεν παρουσιάζουν επικίνδυνες φθορές. Η εικόνα των παιδικών χαρών δείχνει εγκατάλειψη. Ανάμεσα από τα διαλυμένα παιχνίδια, σκουπίδια κάθε λογής και ακαθαρσίες κάνουν την εμφάνισή τους, μη επιτρέποντας στα παιδιά να παίξουν ελεύθερα.

Πώς πρέπει να είναι μια παιδική χαρά, βάσει του νόμου; Πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά, αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς, καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους. Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.

Στην παιδική χαρά πρέπει:

α) η σχεδίαση του χώρου να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών,

β) να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των περιοχών δραστηριοποίησης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών,

γ) να προβλέπεται σε κάθε παιδική χαρά μια θέση τουλάχιστον χρήστη ΑμεΑ ανά 10 τουλάχιστον θέσεις χρηστών, με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσεως κάθε οργάνου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπονται θέσεις ΑμεΑ, και

δ) να λαμβάνονται πρόσφορα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η όχληση των περιοίκων.

Ακούει κανείς;

Παιχνίδι με ασφάλεια

Με την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι η παιδική χαρά είναι χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών. Γι' αυτό το λόγο τα όργανα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και τοποθετημένα έτσι ώστε τα παιδιά να χαίρονται με ασφάλεια το παιχνίδι τους.

Η σωστή συντήρηση και ο έλεγχος των οργάνων είναι απαραίτητα για να λειτουργούν άψογα και να αντέξουν στο χρόνο.

Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής Αρχής λαμβάνονται μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη Δημοτική Αστυνομία (όταν αυτή υπάρχει) ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για το σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

Το πάρκο στον Κατσαμπά θέλει περίφραξη! Από το Δήμο ακούει κανείς;

Στέλιος Ζερβός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News