default-image

Ετοιμος για όλα αναχωρεί για Βερολίνο ο πρωθυπουργός

Ελλάδα
Ετοιμος για όλα αναχωρεί για Βερολίνο ο πρωθυπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρατώντας ανά χείρας το φάκελο με τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνησή του και προσπαθώντας να συμβιβάσει αυτόν τον κατάλογο με τις δεδομένες απαιτήσεις των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για τη σημαντική συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει σε μια δύσκολη περίσταση, αφού, παρά τη διάθεση των δανειστών να δεχτούν πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα έχει φτιάξει η ελληνική πλευρά, δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικές στην περαιτέρω αναβολή "κρίσιμων" (όπως τις θεωρούν) μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ παράλληλα επιθυμούν να βάλουν φρένο σε κάθε διάθεση της ελληνικής πλευράς να πάρει πίσω κάποιες από τις πιο αντιλαϊκές αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στα εργασιακά.  

Πάντως, όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση «με διάθεση συγκλίσεων, αλλά όχι αποδοχής των πολιτικών λιτότητας», ενώ ταυτόχρονα προϊδέαζαν πως θα είναι πλούσια η γκάμα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο αρχηγοί.

Η βασική εκτίμηση και προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, είναι ότι η σιδηρά κυρία της Γερμανίας βλέπει τα πράγματα ευρύτερα και με πλήρη συναίσθηση του βάρους που θα έχουν οι αποφάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολη υπόθεση το αποψινό τετ-α-τετ.

Σύμμαχος της γερμανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα.

Από την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, αν και δεν αποκαλύπτουν πόσες ακριβώς θα είναι οι σελίδες των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με έναν πρώτο κατάλογο. Έτσι, απέναντι στις πιέσεις της καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τα εξής:

  • Να προτάξει την αποφασιστικότητα για αλλαγές δομικές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, για να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας.
  • Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συλλογής φόρων, θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει το... γερμανικό δρόμο, ώστε να εισπραχθούν.
  • Πιθανότατα θα θέσει το ζήτημα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των διμερών σχέσεων με έναν μανδύα νέας αξιοπιστίας.
  • Θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών.
  • Για το επίμαχο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχέδιο με ιδέες για επενδύσεις και συμπράξεις.

Με φόντο τα παραπάνω, η δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα "πακετάρει" τον προωθητικό αυτό "συμβιβασμό", αλλά και τι θα δώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων-ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.  

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα διμερών σχέσεων και κυρίως να ανοίξει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί γύρω στις 11 το πρωί από την Αθήνα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, για το ταξίδι προς το Βερολίνο. Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Μέρκελ θα έχουν τη συνάντηση στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Στις 8 το βράδυ θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο, εκτός από τους δύο ηγέτες, θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News