default-image

Ο Δήμος Βιάννου τίμησε το ζευγάρι των Γερμανών

Κρήτη
Ο Δήμος Βιάννου τίμησε το ζευγάρι των Γερμανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα διεξήχθη η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου όπου αναδείχθηκαν ως επίτιμοι δημότες του Δήμου ο κ. Ludwig Zacaro και η κ. Nina Lahge που κατέβαλαν από 875 ευρώ έκαστος υπέρ της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των, αναλογεί να καταβληθεί από κάθε Γερμανό πολίτη για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου στη χώρα μας.   

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης η Μαρτυρική Βιάννος, δεν ξεχνά και το έχει αποδείξει. Η έντιμη και γενναία πράξη του ζεύγους των Γερμανών πολιτών, "δείχνει" στην πολιτική ηγεσία της χώρας τους, "ποια" θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό, ότι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου είναι το δεύτερο πανελλαδικά σε αριθμό θυμάτων. Και συνέχισε λέγοντας ότι, «η πράξη των ανθρώπων αυτών, έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, που βάζει την πολιτική ηγεσία της χώρας των, μπροστά στις ευθύνες και στο χρέος της. Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται με τρόπο μη αμφισβητήσιμο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού, γνωρίζει τι υπέστη ο λαός μας από το ναζισμό και θεωρούν παντελώς άδικη την πολιτική της σημερινής Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα».

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αλέξανδρος Γρυλιωνάκης είπε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον τόπο μας, για την Βιάννο. Ζητάμε σεβασμό από την Γερμανία ζητάμε την αναγνώριση της εθνικής μας κυριαρχίας. Οι ζωές που χάθηκαν δεν αποτιμώνται όμως, έχουμε αυξημένη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα και άρα, οφείλουμε να αποδώσουμε τιμή και ευγνωμοσύνη στο ζευγάρι αυτό των Γερμανών, γιατί η πολύπλευρα συμβολική πράξη τους, έχει πολλούς αποδέκτες, κυρίως στην κυβέρνηση της Γερμανίας».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε για την σημαντική πράξη των Γερμανών πολιτών και ευχήθηκε η γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά και απλοί πολίτες υπερθεμάτισαν την πράξη των Γερμανών πολιτών και ζήτησαν από την κυβέρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων του Ελληνικού λαού.

Εκ μέρους του Μητροπολίτη κκ. Ανδρέα που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγο συμμετοχής στην Ιερά Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη τοποθετήθηκε ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Επιφάνιος, που τόνισε ότι η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, και Βιάννου, στηρίζει αυτή την εκδήλωση και την γενναία πράξη των Γερμανών πολιτών που έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του τόπου τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης είπε ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης και ότι ο σκοπός είναι ένας η τελική δικαίωση της Χώρας μας. «Δε θα σταματήσουμε», κατέληξε «να διεκδικούμε το αυτονόητο».

Στην ίδια εκδήλωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρός της κ. Αριστομένης Συγγελάκης, ενεγράφησαν ως επίτιμα μέλη της. Ο κ. Συγγελάκης υπενθύμισε για άλλη μια φορά το ιστορικό χρέος της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας και κάλεσε την ηγεσία της Γερμανίας να παραδειγματισθεί από την στάση των απλών Γερμανών Πολιτών.

Κατά την ομιλία τους τόσο ο κ. Ludwig Zacaro όσο και η κ. Nina Lahge αφού ευχαρίστησαν τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και τον πρόεδρό της, καθώς και τους πολίτες της Βιάννου, δήλωσαν:

«Σε αυτή την όμορφη χώρα είμαστε φιλοξενούμενοι και επιθυμούμε κάτι να ανταποδώσουμε. Όχι σαν Ελεημοσύνη αλλά σαν κάτι που σας ανήκει. Ντρεπόμαστε για την υπεροψία, την οποία η χώρα μας και πολλοί συμπολίτες μας, δείχνουν απέναντι στην Ελλάδα. Αυτοί υποστηρίζουν: "Οι Έλληνες οφείλουν επιτέλους να πληρώσουν τα χρέη τους". Αντιθέτως η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στη χώρα σας. Καταβολή χρημάτων επανόρθωσης από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως εξ αυτών είναι ο αναγκαστικός δανεισμός του 1942, υπολογιζόμενος σε 11 δισ. ευρώ, ο οποίος ανέρχεται σήμερα με τους τόκους στα 70 δισ. ευρώ.

Εμείς θέλουμε σε ένδειξη της αλληλεγγύης και σαν συμβολική κίνηση ένα μέρος από αυτά, τα 875 ευρώ, να τα επιστρέψουμε στον Ελληνικό πληθυσμό.

Το κάνουμε αυτό γνωστό, ώστε να δώσουμε το ερέθισμα και σε άλλους να διευρύνουν το πνεύμα τους και να οδηγήσουν το κράτος μας να αναγνωρίσει το χρέος του απέναντι στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο νέος διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ κ. Νίκος Ηγουμενίδης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πολιτών της Βιάννου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News