default-image

"Πράσινο φως" για την αποκατάσταση ζημιών στον κόλπο Δερματά

Κρήτη
"Πράσινο φως" για την αποκατάσταση ζημιών στον κόλπο Δερματά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι το Πάσχα θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης στον κόλπο του Δερματά, στο Ηράκλειο, όπως δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης. Μόλις χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ΚΓ' Εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία και ενέκρινε τελικά την επανατοποθέτηση των ογκόλιθων από σκυρόδεμα, αυτών ακριβώς που γκρεμίστηκαν από τη μανία της θάλασσας, στη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για το σημείο της παραλιακής λεωφόρου που είχε κατασκευαστεί το 2004 στο πλαίσιο έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε οι κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες το χρησιμοποιούσαν συχνά για τον περίπατό τους ή και για ποδηλασία.

Άμεσα μέτρα

Όμως, εδώ και ένα μήνα το σημείο αποτελεί κίνδυνο για τους πεζούς και θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερο στο μέλλον ακόμη και για τους διερχόμενους οδηγούς, όπως εξήγησε ο κ. Μαμουλάκης, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα. Ενδέχεται ακόμη και μέρος του δρόμου να πέσει από τα νερά της θάλασσας με μια έντονη και πάλι κακοκαιρία, αν παραμείνουν οι φθορές ως έχουν.

Αυτήν τη στιγμή τρεις μεγάλοι κιβωτοειδείς δοκοί από σκυρόδεμα είναι γκρεμισμένοι σε όλο το πλάτος του πρανούς που έχει δημιουργηθεί. Ενώ μόνο ένα πλαστικό πλέγμα έχει στηθεί στο σημείο, όπου έχουν πέσει ακόμη και τα κάγκελα.

Έδωσαν άδεια

Όπως τόνισε ο κ. Μαμουλάκης, με τον οποίο επικοινώνησε χθες η "Νέα Κρήτη", μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες - που ήδη έχουν καλυτερεύσει - θα προβούν σε αποκατάσταση.

Χθες, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση στη Λότζια με τη διευθύντρια της ΚΓ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Βάσω Σηθιακάκη, αλλά και με την αρχαιολόγο κ. Ελένη Κανάκη, όπου ζητήθηκε από την πλευρά του Δήμου να δοθεί η άδεια παρεμβάσεως. Δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογίας τελικά, με την προϋπόθεση όμως πως θα παρακολουθεί τις εργασίες.

Ο κ. Μαμουλάκης κατά τη συζήτηση ανέφερε πως υπάρχει μια πρόταση να μην απομακρυνθούν οι ογκόλιθοι από σκυρόδεμα, αλλά να επανατοποθετηθούν, ώστε να δράσουν προστατευτικά και ουσιαστικά ως ανάχωμα σε περίπτωση έντονων καιρικών συνθηκών στο μέλλον και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο της υποσκαφής και τυχόν περαιτέρω διάβρωσης του πρανούς του κόλπου του Δερματά.

Μέχρι το Πάσχα

Μάλιστα κατέστησε σαφές πως κρίνεται επιβεβλημένη η εν λόγω τοποθέτηση των ογκόλιθων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου γιατί, όπως τονίζει στη "Νέα Κρήτη", «αν δε δράσουμε άμεσα, κινδυνεύουμε τα επόμενα χρόνια λόγω των συνεχών διαβρώσεων από κυματισμούς και έντονα καιρικά φαινόμενα στον κόλπο του Δερματά να τεθεί θέμα ετοιμορροπίας και της ίδιας της υπόβασης του κεντρικού παραλιακού δρόμου».

Οι εργασίες, όπως ξεκαθάρισε, θα γίνουν με μηχανήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και όχι με εργολαβίες, ενώ θα ξεκινήσουν μέχρι το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι για 7 χρόνια ο κόλπος του Δερματά, που αποτελεί βιτρίνα της πόλης του Ηρακλείου και κάθε τόσο στο παρελθόν γέμιζε με σκουπίδια και λύματα, είχε παραχωρηθεί στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου για να γίνει μαρίνα. Έκτοτε και συγκεκριμένα από το Μάιο του 2014 επανήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Χθες δεκάδες ήταν οι πολίτες που διέρχονταν από το σημείο και ανέφεραν στη "Νέα Κρήτη" πως θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι φθορές από τον καιρό, καθώς συνιστούν μεγάλο κίνδυνο.

Τι δήλωσαν οι πολίτες

«Είναι αντιαισθητικό και επικίνδυνο, ενώ είναι ψεύτικο το πλαστικό της περίφραξης για την ασφάλεια των πολιτών. Θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα».

Αντώνης Χατζάκης

«Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφορα για τον κόλπο του Δερματά και παραμένει αναξιοποίητος, ενώ αποτελεί βιτρίνα. Τουλάχιστον άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Μιχάλης Λουδιανός

«Φοβερές καταστροφές. Θα πρέπει γρήγορα να φτιαχτούν. Από πότε προέκυψαν αυτά; Ο κυματισμός προκάλεσε τόσα;

Guy Corbett

«Είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές που προξένησε ο κυματισμός. Θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι, καθώς κινδυνεύουν οι διερχόμενοι και όχι μόνο».

Νίκος Λυρώνης

«Πολύς είναι ο κόσμος που διέρχεται από το εν λόγω σημείο. Η προσέλευση μικρών και μεγάλων, τώρα που ανοίγει ο καιρός, αυξάνεται. Θα πρέπει να φτιαχτεί».

Άννα Περούλιου

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News