Ειδήσεις

Το ΚΚΕ για τους εκπαιδευτικούς ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα "Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών προγραμμάτων: Στο όριο η κάλυψη των βασικών αναγκών τους" κατέθεσαν 5 βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν τα εξής:

«Αντιμέτωποι με μία σειρά προβλήματα βρίσκονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η πρόσληψή τους γίνεται από διάφορους φορείς (ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΑΠΘ).

Το πρόγραμμα "Διάπολις: Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών" που φέτος έριξε και επίσημα αυλαία με τη διακοπή της χρηματοδότησής του άφησε χωρίς δουλειά σχεδόν 200 εκπαιδευτικούς. Η ομάδα εκπαιδευτικών που εργαζόταν στο πρόγραμμα είχε ως αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, σε πολύγλωσσους μαθητές και μαθήτριες. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς με μακρά θητεία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Οι εργασιακές σχέσεις με τις οποίες εργάζονταν ήταν πραγματικά άθλιες. Αναγκάζονταν να δουλεύουν αποσπασματικά, χωρίς προοπτική, μόνο για συγκεκριμένους μήνες και να λαμβάνουν τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς τους με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και με μεγάλες κρατήσεις.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι η ίδια και για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων.

Πακέτα ωρών διδασκαλίας με συμβάσεις έργου και όχι αορίστου χρόνου, που ισοδυναμούν με δουλειά λίγων εβδομάδων έως 3-4 μηνών (Κέντρα Δια βίου Μάθησης, "Οδυσσέας"), ανασφάλιστη εργασία ή εξαναγκασμός σε μπλοκάκι, πληρωμές μετά από ένα χρόνο από τη λήξη των τμημάτων με κρατήσεις που ξεπερνούν το 20%, μειωμένα ωρομίσθια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, απαγόρευση συμπλήρωσης ωρών και από άλλα προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πέραν του ενός σε όσους εκπαιδευτικούς βρίσκονται στους αντίστοιχους πίνακες.

Τα προγράμματα αυτά αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές ανάγκες. Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΟΛΙΣ δεν καλύπτει και δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε πολύγλωσσους μαθητές. Έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα που υπάρχουν ουσιαστικές ανάγκες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης. Διδασκαλία που πρέπει να είναι ενταγμένη μέσα στα πλαίσια ενός ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και καθολική για όσους το έχουν ανάγκη. Διδασκαλία που θα πραγματοποιείται με ευθύνη των πανεπιστημιακών τμημάτων για τους ενήλικες και με ευθύνη του σχολείου για τους εφήβους.

Η ολόπλευρη ικανοποίηση της ανάγκης αυτής και η ένταξη της διδασκαλίας στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα προϋποθέτει εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή εργασία, μαζικούς διορισμούς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:

• Τη μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα συμπεριλαμβανομένου και του "ΔΙΑΠΟΛΙΣ". Τη μόνιμη λειτουργία τμημάτων υποστήριξης ευπαθών ομάδων, τα οποία να υλοποιούνται από το υπουργείο Παιδείας.

• Να παρασχεθεί πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, βιβλιάριο ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να παρασχεθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

• Να δοθεί δωρεάν κάρτα για ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

• Να προβλεφθεί επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, για όλους τους μήνες της ανεργίας.

Οι βουλευτές: Λιάνα Κανέλλη, Σάκης Βαρδαλής, Χρήστος Κατσώτης, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης».

Σχόλια