default-image

Προτεραιότητα του Δήμου Χερσονήσου η κυκλική οικονομία

Κρήτη
Προτεραιότητα του Δήμου Χερσονήσου η κυκλική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημιουργία πρότυπου δημιουργικού κέντρου επαναχρησιμοποίησης υλικών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Χερσονήσου, με τον καινοτόμο σχεδιασμό να παρουσιάζεται σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας.

Η συγκεκριμένη δομή θα είναι η πρώτη που θα δημιουργηθεί σε επίπεδο χώρας, ενώ το κόστος κατασκευής του πρότυπου Κέντρου εκτιμάται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η συγκέντρωση υλικών, η επιδιόρθωση και η επαναχρησιμοποίηση αποτελεί μια καλή πρακτική προς την κατεύθυνση μείωσης των απορριμμάτων, κάνοντας πράξη την κυκλική οικονομία με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και όχι μόνο.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία πρότυπου δημιουργικού κέντρου επαναχρησιμοποίησης υλικών, ενώ επόμενος στόχος του Δήμου Χερσονήσου είναι η εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Λ. Αυγενάκης: «Το μέλλον είναι η ενεργειακά αποδοτική κυκλική οικονομία»

Στην ημερίδα του Δήμου Χερσονήσου μεταξύ των άλλων παραβρέθηκε και ο τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου, ενώ τόνισε ότι το μέλλον είναι η ενεργειακά αποδοτική κυκλική οικονομία.

Στην ομιλία του ο κ. Λ. Αυγενάκης είπε τα εξής:

«Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας, σε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Χερσονήσου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που αναδεικνύει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας τόσο για την ίδια την οικονομία μας, μέσω της ανακύκλωσης, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος που πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών μας.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Χερσονήσου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου, για τη δημιουργία αυτής της σπουδαίας περιβαλλοντικής υποδομής, του Πρότυπου Δημιουργικού Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, ικανοποιεί δύο μεγάλες περιβαλλοντικές ανάγκες: Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, και περιβαλλοντική προστασία.

Έως σήμερα η οικονομία λειτουργούσε με το μοντέλο "παίρνω- φτιάχνω- απορρίπτω". Ένα γραμμικό μοντέλο στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, με αποτέλεσμα πολύτιμα υλικά και προϊόντα, αφού καταναλώνονται, να απορρίπτονται. Αυτό δημιούργησε αυξανόμενη ζήτηση οδηγώντας με τη σειρά του σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αξίζει μόνο να αναφέρω ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 15 τόνοι υλικών ανά άτομο και κάθε πολίτης παράγει κατά μέσο όρο πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων.

Αυτή λοιπόν η γραμμική οικονομία που βασίζεται αποκλειστικά στην εξόρυξη πόρων δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή, διότι επιβαρύνει πολλαπλώς το περιβάλλον και εξαντλεί τους ήδη περιορισμένους πόρους.

Η χρηστή οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτή της περιβαλλοντικής προστασίας και της ενεργειακά αποδοτικής και κυκλικής οικονομίας. Το περιβάλλον και το κλίμα έχουν μεγάλες δυνατότητες για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν πρέπει να χαθούν.

Ο Δήμος Χερσονήσου κάνει την αρχή. Πρωτοπορεί, καινοτομεί και αποδεικνύει ότι η τοπική αυτοδιοίκησης ξεπερνά την κακή πρακτική της διαχείρισης και υιοθετεί τη λογική της δημιουργικής πρωτοβουλίας.

Αυτός είναι ο ρόλος που επιδιώκουμε να έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό είναι που οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν, και έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους στην αυτοδιοίκηση. Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες και οι δικές μας ευθύνες να σας στηρίξουμε και να διευκολύνουμε το έργο σας είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υποδομές, όπου πέραν του ισχυρού οικονομικού ερείσματος που προσφέρουν υπάρχει και η ηθική επιταγή της προστασίας του περιβάλλοντος και των πόρων του και η παράδοσή τους στα παιδιά μας, σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που εμείς τα παραλάβαμε.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που το υπουργείο κάνει προσπάθεια για να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ, ωστόσο, πέρα από την προσπάθεια, δεν πρέπει να μείνουμε σε εξαγγελίες, αλλά να δούμε και αποτελέσματα ορατά και άμεσα.

Η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για ανάπτυξη υποδομών, χρήσιμων για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον πρέπει να είναι θέματα προτεραιότητας και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σταθούμε αρωγοί σε τέτοιου είδους προσπάθειες και ενέργειες».

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος του Ομίλου της "ΚΡΗΤΗ ΤV" Νικολέτα Σφακιανάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News