Ειδήσεις

Η χρωμοσωμική ανωμαλία που προκαλεί το σύνδρομο Down

Το σύνδρομο Down θεωρείται μία μορφή αναπηρίας. Το 1866, ο Άγγλος ιατρός John Langdon Down ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το σύνδρομο αυτό, διαπιστώνοντας ομοιότητες στην εξωτερική όψη μωρών με εκείνη των Μογγόλων. Αποτελείται από πολλά χαρακτηριστικά που υπάρχουν με τη γέννηση του ατόμου και έχουν σχέση με τη σωματική, νοητική και ψυχοκοινωνική του εξέλιξη. Ανάλογα με το άτομο και τη σοβαρότητα του συνδρόμου, υπάρχουν και αναπτυξιακά προβλήματα που κυμαίνονται από ήπια έως και σοβαρά.

Γράφουν οι Ειρήνη Κόρχατζη και Άννα Μαυρόκωστα

Όσον αφορά τα αίτια, είναι μια χρωμοσωμική ανωμαλία. Πρόκειται για διαταραχή στο 21ο χρωμόσωμα και έχει υποστηριχθεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενεργούν μαζί ώστε να προκαλείται η χρωμοσωμική ανωμαλία. Στις μέρες μας μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί το σύνδρομο Down στις έγκυες γυναίκες μέσα από προγεννητικό έλεγχο. Από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί με αυτό το σύνδρομο δε θεραπεύεται, αλλά μπορεί να εκπαιδευτεί, να αναπτύξει δεξιότητες και να αποκτήσει εφόδια για να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές ανάγκες.

Οικογένεια

Ο ερχομός κάθε παιδιού, εκτός από χαρά και συγκίνηση, δημιουργεί και νέες συνθήκες ζωής, στις οποίες η οικογένεια πρέπει να προσαρμοστεί. Στην περίπτωση που γεννιέται παιδί με αναπηρία, τα προβλήματα αυξάνονται και οι γονείς, ιδιαίτερα η μητέρα, βιώνει θυμό και θλίψη, αλλά και μια σειρά προβλημάτων άγνωστων μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όλοι χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις για να περιγράψουν την ίδια θλίψη: «σοκ», «δράμα», «κατάρρευση», «ο κόσμος χάνεται» (Γκαλάν, 1997, σελ. 200). Είναι σημαντικό οι γονείς να αποδέχονται τα συναισθήματά τους και να ακολουθούν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε το παιδί τους να αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες για να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία.

Κοινωνία

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα µε αναπηρία είναι τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και οι αντιλήψεις της κοινωνίας γι' αυτά. Είναι αναγκαίο η κοινωνία να αποδεχτεί το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα διαφορετικά, να τα αναδείξει και να διασφαλίσει ότι μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια κοινωνία, για να θεωρείται μοντέρνα και εξελιγμένη, θα πρέπει να είναι μια κοινωνία ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη.

Δυνατότητα μόρφωσης - Όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή...

Το 2006, στις 21 Μαρτίου, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down από τον ιατρό Στυλιανό Αντωναράκη, με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος για το συγκεκριμένο σύνδρομο και να ευαισθητοποιηθεί.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να μορφωθούν, να σπουδάσουν και να επιτύχουν στη ζωή τους. Κατά καιρούς, παιδιά με σύνδρομο Down, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν επιτύχει σε διάφορους τομείς. Ένα παράδειγμα είναι ο Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down και πρωταγωνιστής της βραβευμένης ταινίας "Εμείς οι δύο".

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι με συναισθήματα και ενδιαφέροντα. Μπορεί να διαφέρουν στην εμφάνιση ή στη λειτουργικότητα, όμως δεν υπάρχει ουσία στο να είμαστε όλοι ίδιοι. Η διαφορετικότητά μας είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς. Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι.

«Επειδή δε μοιάζετε με τους άλλους μαρκαδόρους στο κουτί... δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε τις πιο όμορφες εικόνες. Είστε απλά μοναδικοί..!».

* Η Ειρήνη Κόρχατζη και η Άννα Μαυρόκωστα είναι φοιτήτριες Ψυχολογίας.

Σχόλια