Ειδήσεις

Κτίριο-"φάντασμα" το Λιμενικό Περίπτερο

Κλειδαμπαρωμένο, ανεκμετάλλευτο και παραδομένο στη φθορά των ανέμων και της αλμύρας, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται, παραμένει χρόνια τώρα το Λιμενικό Περίπτερο στο Ηράκλειο. Ένα κτήριο-φάντασμα που στέκει ξεχασμένο, γερασμένο και σε άσχημη κατάσταση σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του παραλιακού μετώπου της πόλης, περιμένοντας υπομονετικά την αναπαλαίωσή του.

Το ανεμοδαρμένο αυτό κτήριο, που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, τα τελευταία σχεδόν 6 και κάτι παραπάνω χρόνια παραμένει αναξιοποίητο. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, με την υπόθεσή του να είναι κάπως μπερδεμένη και την αναπαλαίωση και συντήρησή του να απαιτεί αρκετές εκατοντάδες ευρώ που στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να βρεθούν προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί. Επιπλέον κατά καιρούς έχει υποστεί βανδαλισμούς από αγνώστους που έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν φθορές χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Κτήριο-φάντασμα αποτελεί το παλιό Λιμενικό Περίπτερο, που στέκει ξεχασμένο, γερασμένο και σε άσχημη κατάσταση σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του παραλιακού μετώπου της πόλης, περιμένοντας υπομονετικά την ανανέωσή του. Εξαιτίας της αδιαφορίας και της γραφειοκρατίας, το ιστορικό αυτό κτίριο εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Προβληματισμός

Ωστόσο, συνομιλώντας χθες με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ Γιάννη Μπρα προέκυψαν πολλά ερωτήματα όσον αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτήριο. Αφού, μετά από παρεμβάσεις που έγιναν στο εσωτερικό του, διατηρητέο φαίνεται να κρίνεται μόνο το κέλυφός του, αποτελώντας έτσι μια ανάμνηση παλιού κτηρίου. Για την υπόθεση έχει πάρει θέση και η Αρχαιολογία.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, καθώς αναμένουμε το πόρισμα της Αρχαιολογίας. Όταν εγείραμε το θέμα, με έκπληξη είδαμε ότι το κτήριο του Λιμενικού Περιπτέρου, έτσι όπως θα το θυμούνται οι παλιοί, δεν υπάρχει πια. Έχει μείνει μόνο μια ανάμνησή του. Με λίγα λόγια, έχει απομείνει μόνο το κέλυφός του και εμείς αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα ποιος και πότε το γκρέμισε. Αν δε βγει το πόρισμα της Αρχαιολογίας δεν μπορεί να γίνει κάτι. Άσχετα αν κατά καιρούς αρκετοί ιδιώτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να το αξιοποιήσουν», είπε ο κ. Μπρας.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι δε βρίσκονται πουθενά τα αρχικά σχέδια αλλά και κάποιοι φάκελοι του κτηρίου. Ύστερα, το άλλο θέμα που προκύπτει είναι ότι αν πει κανείς ότι θα το αναπαλαιώσει και θα του δώσει και πάλι ζωή, χρειάζεται να θυσιάσει ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο, χρήματα που είναι δύσκολο να βρεθούν. Όλα αυτά σημαίνουν πως μάλλον η φθορά του κτηρίου θα συνεχιστεί...

Κατά καιρούς έχει υποστεί βανδαλισμούς από αγνώστους που έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν φθορές, κυρίως στο εξωτερικό του, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Ο Δήμος

Από πλευράς Δήμου Ηρακλείου - αν και, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης, δεν υπάρχει θέμα αντιπαλότητας για το ζήτημα, καθώς ανήκει στη δικαιοδοσία του ΟΛΗ - υπάρχει ενδιαφέρον για την τύχη του. Καθότι βρίσκεται στα ενετικά τείχη και επειδή η εικόνα στην οποία βρίσκεται σήμερα, όπως είπε, «δεν τιμά κανένα, προσδοκούμε ο Οργανισμός Λιμένος έστω και καθυστερημένα, να προβεί στις απαραίτητες ενεργείς ώστε να διατηρηθεί το ιστορικό αυτό κτήριο».

Στα λόγια

Υπενθυμίζεται πάντως ότι - μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που είχε εκπονηθεί από την τότε διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για την αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική του μορφή, όπως δηλαδή χτίστηκε το 1951, τότε που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία κοινωνικής συνάθροισης των Ηρακλειωτών, και αφού σταμάτησε η λειτουργία του κτηρίου ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης το 2009 - κάποια στιγμή είχε επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της "αξιοποίησής" του... διά της επιχειρηματικής εκμεταλλεύσεως! Όμως και αυτό έμεινε στα λόγια.

Σύμφωνα μάλιστα με παλιότερο δημοσίευμά μας, το Φεβρουάριο του 2008, έπειτα από πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, που ζητούσε την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου, και της τότε διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος, που υποστήριζε ότι έπρεπε να διατηρηθεί ως μνημείο της νεότερης ιστορίας της πόλης, το καταπονημένο από το χρόνο και την αδιαφορία κτήριο, το οποίο βρίσκεται χτισμένο στο παραθαλάσσιο τείχος βορειοδυτικά του οικοπέδου του πρώην "Ξενία", κηρύσσεται διατηρητέο με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού. Με την απόφαση της κήρυξής του ως νεότερου μνημείου, ο ΟΛΗ υποχρεωνόταν να αποκαταστήσει το Λιμενικό Περίπτερο στην αρχική του μορφή, η οποία είχε υποστεί αλλοιώσεις από τους εκάστοτε χρήστες του. Εξάλλου, συν τοις άλλοις οι επεμβάσεις που κατά καιρούς είχαν γίνει κρίθηκε ότι ενδεχομένως να έχουν "λαβώσει" τη στατική επάρκεια του μνημείου και για αυτό θα έπρεπε να στερεωθεί ώστε όταν επαναχρησιμοποιηθεί να παρέχει ασφάλεια σε όσους το επισκέπτονται.

Θλίψη προκαλεί το ότι έχει παραμείνει μόνο μια ανάμνηση του παλιού κτηρίου, αφού οι παρεμβάσεις που έχει υποστεί από παλιότερες χρήσεις έχουν κρατήσει ανέπαφο μόνο το εξωτερικό «κέλυφος» του παλιού κτηρίου.

Η μελέτη και ο... πάγος

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της σχετικής μελέτης διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 2009 και η αμοιβή για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών, ειδικών αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών, των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και των γεωτεχνικών που απαιτούνταν να γίνουν ανήλθε στις 95.000 ευρώ. Ο μελετητής που επελέγη παρέδωσε τη μελέτη μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές για να "παγώσουν" τα πάντα στο λιμάνι. Έτσι υπήρχε διάχυτος στην ατμόσφαιρα ο κίνδυνος το Λιμενικό Περίπτερο για μια ακόμη φορά να χάσει την ευκαιρία για να αποκατασταθεί έτσι όπως είχε σχεδιαστεί αρχικώς, με την προοπτική να επανέλθει στη μορφή της δεκαετίας του 1950. Κίνδυνος που, με την πάροδο των χρόνων και αφού κάποιο βήμα για την αξιοποίησή του δε γίνεται, φαίνεται να επαληθεύεται.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια