Ειδήσεις

Πυρετός συσκέψεων για την εκπόνηση των μεταρρυθμίσεων

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση από τα ξημερώματα της Παρασκευής, μόλις δηλαδή τελείωσε η επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσει στους εταίρους τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει αρχικά να εγκριθούν από τους τρεις θεσμούς και στη συνέχεια και από το Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι δόσεις στήριξης ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

Το απόγευμα του Σαββάτου συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η Αθήνα θα καταρτίσει εντός των επόμενων ημερών ένα πλήρες πρόγραμμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα ήδη το απόγευμα της Παρασκευής έγινε στην Αθήνα μια πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Δραγασάκη, του κ. Βαρουφάκη και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Δεδομένου ότι οι ημερομηνίες είναι "σφιχτές" καθώς ο Αλέξης Τσίπρας (στη φωτογραφία επάνω παρακολουθεί με τους συνεργάτες του τις δηλώσεις της καγκελαρίου μετά την επταμερή συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής) θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την Άνγκελα Μέρκελ και οι πληροφορίες συντείνουν προς μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, τα στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι δεν έχουν μεγάλη ευελιξία όσον αφορά το χρόνο, μολονότι κανείς δεν έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παράδοσης της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Την Τετάρτη, πιθανότατα, θα υπάρξει και συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών (Brussels Group) και θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Με βάση της συζήτησης τη λίστα που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών την 24η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση προχωρά στην εξειδίκευση των ζητημάτων που θα αποτελέσουν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των δημοσιονομικών, στις αποκρατικοποιήσεις, στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη ρύθμιση της αγοράς.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 - που αποτελούσε σημείο διαφωνίας μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης - και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί.

Επίσης, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί και η κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι δανειστές φαίνεται πως θέλουν διευκρινίσεις για το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων, τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η λίστα που θα παρουσιαστεί θα πρέπει, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των Βρυξελλών, να είναι πλήρως κοστολογημένη και χρονικά προσδιορισμένη για την εφαρμογή της.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, να κάνει λόγο για μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση.

Eνημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας

Επιπλέον, ο κ Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Οι κύριοι Παυλόπουλος και Τσίπρας συναντήθηκαν πριν την τελετή ορκωμοσίας τεσσάρων αναπληρωτών υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.

Ορκίστηκσν οι αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Στρατούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστος Σπίρτζης.

Το στίγμα της κυβέρνησης έδωσε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής όταν κάλεσε όλους να ξεχάσουν τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Τα υφεσιακά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης τελείωσαν. Τα δικά μας μέτρα θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι αυτά να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1-1,5%», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «είναι απόφαση της κυβέρνησης να πάψουν να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι. Θα σταματήσουν να πληρώνουν μόνο τα φορολογικά ισοζύγια», ανέφερε. Έφερε σαν παράδειγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης τη ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ύψος εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υποστηρίζοντας ότι θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ για το 2015.

Σχόλια