Ειδήσεις

Ελεύθεροι με όρους άλλοι 7 για τα λαθραία τσιγάρα

Το ανακριτικό κατώφλι πέρασαν το πρωί του Σαββάτου 7 ακόμη άτομα, Έλληνες, που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα λαθραία τσιγάρα που έπεσαν στα χέρια των Αρχών τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου. Και οι 7, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της λαθρεμπορίας, τα οχήματα των οποίων βρέθηκαν κοντά στο χώρο φορτοεκφόρτωσης των λαθραίων τσιγάρων, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με τον περιορισμό της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής παρουσίας μία φορά το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής τους.

Υπενθυμίζεται ότι ελεύθεροι, με τους ίδιους περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν επίσης χθες ο 35χρονος Χανιώτης και ο 30χρονος Ηρακλειώτης για την υπόθεση των 34 εκατομμυρίων 280 χιλιάδων λαθραίων τσιγάρων που έπεσαν στα χέρια του Λιμενικού.

Στο πλοίο, που είχε δέσει στα νότια παράλια του Ηρακλείου κατά τη γιγαντιαία επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, επέβαιναν 6 αλλοδαποί ενώ οι χάρτινες κούτες με τα λαθραία τσιγάρα ανέρχονται στις 3.500.

Ο Χανιώτης κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε πως βρέθηκε στο σημείο αυτό για ένα μεροκάματο, ενώ ο Ηρακλειώτης κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε κατά την ανάκριση κάθε κατηγορία που του αποδίδεται.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές προφυλακίστηκαν 5 Ουκρανοί και ένας Ρώσος, δηλαδή ο καπετάνιος και οι ναυτικοί του πλοίου.

Τα αδασμολόγητα καπνά, που αν κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά θα προκαλούσαν ζημιά άνω των 6,5 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, μεταφέρονταν με ειδική κορδέλα από τη θάλασσα στην ξηρά...

Ο δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την ποινική μεταχείριση του 35χρονου Χανιώτη, γιατί, όπως συμπληρώνει, εκτός των άλλων «αρχίζει η υπόθεση να μπαίνει στη σωστή ποινική βάση, καθώς δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, αλλά απλή φορολογικής φύσεως παράβαση».

Τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος υπολογίζονται στα 6 εκατ. 766 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράνομη επιχείρηση με τα εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα ήταν πολύ καλά οργανωμένη, γεγονός που έκανε την επέμβαση του Λιμενικού δύσκολη και πολύ επικίνδυνη, με τους άνδρες του Σώματος κατά την έφοδο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, πάνοπλοι και προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια