Ειδήσεις

Ζητούν δίκαιη μοιρασιά οι Λασιθιώτες

Να αξιοποιηθεί σωστά και να διανεμηθεί με δίκαιο και ισότιμο τρόπο το κονδύλι των 253 εκατ. ευρώ, που προορίζεται για την αγροτική επιχειρηματικότητα και το οποίο ανακοίνωσε από την Αμαλιάδα ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ, ζητούν οι αγρότες του νομού Λασιθίου, οι οποίοι φοβούνται ότι, αν μοιραστούν τα χρήματα σε άνεργους και νέους αγρότες προκειμένου να καλλιεργήσουν και να αξιοποιήσουν μόνο ανεκμετάλλευτη κρατική γη, τότε η Κρήτη και ειδικά ο νομός Λασιθίου θα μείνει έξω από αυτήν τη μοιρασιά γιατί δε διαθέτει αναξιοποίητες κρατικές γεωργικές εκτάσεις, όπως διαθέτει η υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στην Αμαλιάδα, στην ημερίδα των νέων αγροτών με θέμα την ανάδειξη της οικολογικής γεωργίας και τη σύνδεσή της με την παράδοση, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για τους νέους και τους ανέργους.

«Ανακαλύψαμε ανεκμετάλλευτα στα συρτάρια μας 253 εκατ. ευρώ για την αγροτική επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να αξιοποιηθούν από άνεργους και νέους αγρότες σε αναξιοποίητη κρατική γη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στην Αμαλιάδα, σε πολυπληθές αγροτικό ακροατήριο.

«Θα δώσουμε ευκαιρίες μέσα από το πρόγραμμα του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που ανακάλυψα στη Γενική Γραμματεία, όπου προΐσταμαι ως υφυπουργός, ότι έχει ένα αποθεματικό 253 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παραμένει εντελώς ανεκμετάλλευτο. Δεν έχει διατεθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ!

Όταν ενημέρωσα τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, έμεινε κατάπληκτος και έδωσε αμέσως οδηγίες, στα πλαίσια του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, να αρχίσουν οι διεργασίες ώστε να ξεκινήσουν προγράμματα, με πολύ ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους άνεργους νέους αγρότες.

Θα τους βοηθήσουμε ώστε να αξιοποιήσουμε ανεκμετάλλευτα κομμάτια κρατικής γης», πρόσθεσε ο κ. Τέρενς Κουίκ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης υποστήριξε ότι, «αν μοιραστεί αυτό το ξεχασμένο κονδύλι των 253 εκατ. ευρώ με τον τρόπο που ανακοίνωσε ο κ. Κουίκ, θα αποτελέσει μια ακόμη πράξη κατάφωρης αδικίας σε βάρος των αγροτών της Κρήτης και της Ιεράπετρας, που δεν έχουν ούτε μια σπιθαμή ανεκμετάλλευτης κρατικής αγροτικής έκτασης να διεκδικήσουν, ενώ την ίδια ώρα έχουμε χιλιάδες άνεργους αγρότες που δεν καλλιεργούν τα αγροκτήματά τους, γιατί απλά δεν έχουν εξασφαλισμένα τα χρήματα με τα οποία θα καλύψουν το κόστος της καλλιέργειας, τη στιγμή που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης όλες οι τράπεζες».

Με επιφύλαξη και μεγάλο προβληματισμό διάβασαν τα σχετικά δημοσιεύματα και οι αγρότες της Σητείας, οι οποίοι κατάλαβαν αμέσως ότι δε θα έχουν μερίδιο από αυτό το κονδύλι που αναπάντεχα βρέθηκε αδιάθετο από τον κ. Τέρενς Κουίκ.

ΣΚΟΠΙΜΟ ΛΑΘΟΣ...

Η Κρήτη δεν έχει ανεκμετάλλευτη κρατική γη

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει δίκαια για την αγροτική επιχειρηματικότητα αυτά τα 253 εκατ. ευρώ», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης. «Αν εφαρμόσει το σχέδιο που ανακοίνωσε στην Αμαλιάδα ο κ. Κουίκ, στην Κρήτη και ειδικά στο νομό Λασιθίου δε θα φτάσει και πάλι ούτε ένα ευρώ. Το μέτρο της δωρεάν διάθεσης κρατικών αγροτικών εκτάσεων, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αφορούσε μόνο την υπόλοιπη Ελλάδα. Το νησί μας ήταν έξω από το μέτρο αυτό, καθώς η Κρήτη δεν έχει κρατικές ανεκμετάλλευτες αγροτικές εκτάσεις. Ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση να μην κάνει το ίδιο σκόπιμο λάθος με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιτέλους, ας σταματήσουν να εξαγγέλλουν προγράμματα υποστήριξης των αγροτών, φωτογραφίζοντας ως δικαιούχους μόνον εκείνους που έχουν δικαίωμα στη δωρεάν κρατική γη συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ. Τσιφετάκης.

Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος του είναι η εξασφάλιση παροχής δανείων με τους πλέον ευνοϊκούς όρους σε οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις ή και σε επαγγελματίες αγρότες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, καθώς και σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια