default-image

Η Κρήτη κι ο πολιτισμός της γίνονται θέμα της διημερίδας

Χανιά
Η Κρήτη κι ο πολιτισμός της γίνονται θέμα της διημερίδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστημονική διημερίδα με θέμα την Κρήτη και τον Πολιτισμό της στην Πρωτοβάθμια διοργανώνουν οι σχολικοί σύμβουλοι της 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ν. Χανίων και της 69ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης του Ν. Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Χανίων και Ρεθύμνης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Ρεθύμνης. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 στα Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση και την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο σε ότι αφορά την Προσχολική Εκπαίδευση.

Στη διημερίδα μπορεί να πάρει μέρος με ανακοίνωσή του κάθε εκπαιδευτικός, εν ενεργεία ή συνταξιούχος, που έχει ασχοληθεί με το θέμα ή που έχει εκπονήσει κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Η ενδεικτική θεματική της διοργάνωσης είναι η ακόλουθη:  

• Γλωσσικές ιδιαιτερότητες (λεξιλόγιο, σύνταξη, προφορά κ.λπ.)

• Μορφές λόγου (δίστιχο, παραμύθι, αίνιγμα, καθαρογλώσσημα, παροιμιακός λόγος, νανούρισμα κ.λπ.)

• Ιστορία και ιστορικά μνημεία (με έμφαση στη Μινωική Περίοδο, στη Βενετοκρατία και στην περίοδο της Κρητικής Αυτονομίας)

• Γεωγραφία (φυσική γεωγραφία, πολιτική γεωγραφία, κατοίκηση κ.λπ.)

• Θρησκεία (τοπικοί άγιοι Κρήτης, τοιχογραφημένες εκκλησίες κ.λπ.)

• Μουσική και τραγούδι (ριζίτικο τραγούδι, κρητικά μουσικά όργανα κ.λπ.)

• Πανίδα και χλωρίδα (υπάρχουσα, ενδημική, απειλούμενη, οικοσυστήματα κ.λπ.)

• Τέχνη (Κρήτες καλλιτέχνες, χώροι τέχνης κ.λπ.)

• Φυσική Αγωγή (κρητικό βόλι κ.ά.)

• Λαογραφία (κρητικό σπίτι και εξάρτισή του, εργαλεία, παραδοσιακές τέχνες, ήθη και έθιμα κ.λπ.)

• Παραγωγή και επικοινωνίες (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υπηρεσίες, τοπικά προϊόντα, οδικό δίκτυο κ.λπ.).

Όσοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν με εισήγηση ή με παρουσίαση σχετικού προγράμματος θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά περίληψη, της δημοτικής εκπαίδευσης στον Σχολικό Σύμβουλο Χάρη Στρατιδάκη ([email protected]) και της προσχολικής εκπαίδευσης στη Σχολική Σύμβουλο Μαρία Μπαδιεριτάκη ([email protected]) μέχρι τις 19 Απριλίου 2015 ή να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί τους στα τηλέφωνα 6974026196 και 6932890854.

Οι διοργανωτές ευελπιστούν στη συμμετοχή και συνταξιούχων εκπαιδευτικών, εκείνων που στο παρελθόν εμπλούτιζαν την εκπαίδευση με τον κρητικό πολιτισμό. Ελπίζουν ακόμη ότι η επιστημονική διημερίδα που οργανώνουν θα αποτελέσει την πρώτη σε μια σειρά επαναλαμβανόμενων διοργανώσεων, οι οποίες θα συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα κρητικά σχολεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγής και διαμονής των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.

Τέλος πιστεύουν ότι η επιτυχημένη διεξαγωγή της πρώτης επιστημονικής διημερίδας θα συντελέσει στη διεύρυνση του κοινού της και στη συμπερίληψη τόσο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και της Τριτοβάθμιας, ιδιαίτερα εκείνης των μελλοντικών εκπαιδευτικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News