Ειδήσεις

Οι επαφές Κεφαλογιάννη στην Άγκυρα και το δώρο στον Ερντογάν

Ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ο ευρωβουλευτής είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κενάν Ιπέκ, καθώς και εκπροσώπους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης δεν παρέλειψε να προσφέρει και ένα δώρο στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους και συγκεκριμένα ένα βιβλίο που αφορά την οικογένεια των Κεφαλογιάννηδων.

Πρόκειται για το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη "Αμίλητα βαθιά Νερα", που έχει μεταφραστεί και στα Τουρκικά και αναφέρεται στην ιστορία της απαγωγής της Τασούλας Πετρακογιώργη από τον Κώστα Κεφαλογιάννη, λόγος που προκάλεσε την Αναστολή 7 άρθρων του Συντάγματος και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1950.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία ημέρα παραμονής του στη γείτονα, ο κ. Κεφαλογιάννης προήδρευσε της Ολομέλειας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της οποίας 50 ευρωβουλευτές και βουλευτές της Τουρκικής Βουλής συζήτησαν μεταξύ άλλων για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την τουρκική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Στις συναντήσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης συζήτησε  θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η άρση του casus belli κατά της Ελλάδας, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και το Κυπριακό ζήτημα, καθώς και θέματα που αφορούν την Έκθεση Προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέματα που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ στην Τουρκία, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Έλμαρ Μπροκ, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Ολλανδή Κάτι Πίρι, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Τουρκία Γερμανίδα κ. Ρενάτε Ζόμερ, και ο συντονιστής του ΕΛΚ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ρουμάνος κ. Κρίστιαν Πρέντα.

Σχόλια