Ειδήσεις

Επιστολή-καταπέλτης για κατσίγαρους που πνίγουν την ενδοχώρα

Μπορεί η ελαιοκομική περίοδος να βαίνει προς το τέλος της, όμως οι κατσίγαροι συνεχίζουν να μολύνουν περιοχές της Κρήτης. Μεταξύ αυτών και η περιοχή Γαζέπη Μύλος στο Νιπιδιτό, όπου υπάρχουν γεωτρήσεις, από τις οποίες υδρεύεται μέχρι και το Ηράκλειο!

Το φαινόμενο εντοπίζει και καταγράφει ο κάτοικος του Νιπιδιτού Θεόδωρος Σταυρίδης, οποίος ανησυχεί για το μέλλον του τόπου του. Όπως λέει, σε λίγα χρονιά η περιοχή θα παράγει υποβαθμισμένα αγροτικά προϊόντα, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και κατά συνέπεια του νερού που τρέχει από τις βρύσες χιλιάδων κρητικών νοικοκυριών.

Στην επιστολή του με τίτλο "Πού ζω και πώς ζω", ο κ. Σταυρίδης δηλώνει "αγράμματος", αποδεικνύοντας πως το να έχει κανείς επίπεδο δεν είναι θέμα εκπαίδευσης, αλλά... παιδείας! Ας διαβάσουμε με προσοχή την επιστολή: «Ζω σ' ένα περιβάλλον μολυσμένο, βρομερό, τοξικό. Δεν έχω τις επιστημονικές γνώσεις να το αποδείξω, αλλά έχω ένα πιο απλό και κατανοητό τρόπο: Να καλέσω οποίον θέλει να έρθει για ένα "υγιεινό" περίπατο στην περιοχή Γαζέπη Μύλος στο Νιπιδιτό.

Να εισπνεύσει γνήσιο καθαρό καπνό πυρινάδικου, να δει ασπρισμένα ρυάκια που αντί νερό τρέχουν κατσίγαρο, αλλά είναι ασπρισμένα. Να δει ανθρώπους και δένδρα να ζουν μέσα σε σκούρο γκρι φόντο - τι αναπνέουν οι δύστυχοι! Να δει το Μιγγιλισι ποταμό με μαύρο νερό, να πιουν τα κακόμοιρα πούλια, και ποιος ξέρει μέχρι πού φτάνουν αυτοί οι κατσίγαροι, και να δει ακόμα βυτία να κουβαλούν λύματα και να τα αδειάζουν όπου βρουν, όπου τους βολέψει. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που αριθμεί δέκα γεωτρήσεις, από τις οποίες υδρεύονται τα γύρω χωρία, το Αρκαλοχώρι, αλλά και το Ηράκλειο, ναι το Ηράκλειο! Αυτή είναι μια απλή, αλλά, δυστυχώς, πολύ πραγματική περιγραφή από ένα απλό και αγράμματο κάτοικο του Νιπιδιτού.

Δεν κατηγορώ κανένα και είμαι υπέρ κάθε νόμιμης και "καθαρής" επιχειρηματικής δραστηριότητας οπουδήποτε κι αν λειτουργεί. Είμαι επίσης υπέρ των φτωχών κι ανέργων ανθρώπων που στη δύσκολη εποχή που ζούμε ψάχνουν πώς θα εξασφαλίσουν το ψωμί των παιδιών τους. Είμαι όμως κατά όλων όσων, σκεπτόμενοι συμφεροντολογικά και ανεύθυνα, υπογραφούν και συντελούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και βλάπτουν τις ζωές ανθρώπων. Είμαι κατά των ασυνείδητων επιχειρηματιών, που ανεξέλικτα και ασύστολα μολύνουν το μέλλον και καταστρέφουν τη βιωσιμότητα της περιοχής μου, αλλά και οπουδήποτε αλλού.

Τα αποτελέσματα της καταστροφής του περιβάλλοντος γενικά στον κόσμο είναι ήδη ορατά και μάλιστα οδυνηρά για τον άνθρωπο και τη γη. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της πραγματικότητας για την περιοχή μου; Το μέλλον της σκιαγραφείται σκούρο γκρίζο και καταστροφικό. Σε λίγα χρονιά η περιοχή θα παράγει υποβαθμισμένα αγροτικά προϊόντα, λάδι, κηπευτικά, σταφύλια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση των κατοίκων της. Επίσης η μόλυνση αυτού του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα που υδρεύει τόσες χιλιάδες σπίτια είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για σκεφτείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Έτσι, αποτυπώνω την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου για το μέλλον ανθρώπων, παιδιών και γης όπου αναθράφηκα και ζω. Ευχαριστώ».

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια