Ειδήσεις

Απίστευτη καταγγελία για εκβιασμό εργαζόμενης από εργοδότη

Εργολάβος καθαριότητας σε ίδρυμα των Χανίων συνελήφθη την Τετάρτη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα ύστερα από καταγγελία εργαζόμενης εις βάρος του για εκβιασμό, ενώ σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Πρόκειται για μια απίστευτη καταγγελία από εργαζόμενη, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης απαίτησε από εργαζόμενές του να του επιστρέψουν μέρος του μισθού τους, προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους, ειδάλλως τις απειλούσε ότι θα τις έδιωχνε από την εργασία τους ή θα τις μετακινούσε σε άλλο πόστο.

Ο εργολάβος κατέθετε κανονικά τους μισθούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που είχε υπογραφεί, ωστόσο στη συνέχεια ζητούσε τα ποσά πίσω.

Δύο από τις εργαζόμενες τον κατήγγειλαν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με τη μία να παραιτείται όμως στη συνέχεια, ενώ η επίσημη καταγγελία της δεύτερης ήταν που οδήγησε τελικά στην εξέταση της υπόθεσης από τις Αρχές και στη σύλληψη του εργολάβου.

Σχετική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Χανίων στο οποίο έγινε αρχικά η καταγγελία και η οποία αναφέρει τα εξής:

«Μετά από έγγραφη καταγγελία καθαριστριών που εργάζονται σε εταιρεία καθαρισμού, η οποία δυνάμει συμβάσεως έχει αναλάβει την καθαριότητα σε Ίδρυμα της πόλης μας, και οι οποίες αναφέρουν ότι ο εργοδότης επειδή πρέπει να φαίνεται ότι πληρώνει κανονικά τις εργαζόμενες μετέρχεται του εξής απαράδεκτου νομικά, ηθικά και κοινωνικά μέσου: Καταθέτει στο όνομα κάθε μιας από αυτές (ή τις βάζει να υπογράφουν ) τον κανονικό μισθό, όπως προβλέπει η τρέχουσα σύμβαση εργασίας, και προσκομίζει τα σχετικά παραστατικά στο Ίδρυμα για να πληρώνεται. Αμέσως όμως μετά εκβιαστικά ζητά από τις εργαζόμενες να του επιστρέψουν ένα μέρος του μισθού τους (!!!) υπό την απειλή της άμεσης απόλυσης ή της μεταφορά τους σε άλλο χώρο εργασίας. Η απειλή του έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται ορισμένες εργαζόμενες να υποκύπτουν και να του επιστρέφουν μέρος του μισθού τους.

Κατόπιν τούτου προβήκαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, καταγγέλλοντας το περιστατικό στην αρμόδια Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, την οποία και ευχαριστούμε για τις άμεσες ενέργειές της.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μη φοβούνται και να μας καταγγέλλουν όχι μόνο παρόμοια περιστατικά, αλλά και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυθαιρεσίες των εργοδοτών και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας στην εργασία τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία τους και να τα κάνουν πιο ισχυρά.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων είναι το δεύτερο σπίτι των εργαζομένων. Θα είναι δίπλα τους και θα τους βοηθήσει όσο μπορεί, όπου και αν χρειαστεί».

Σχόλια