Ειδήσεις

Απολογισμός Λαμπρινού με "καρφιά" και "αστερίσκους"

Καταπέλτης για το Ηράκλειο που παρέλαβε εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου. Σε μια απρόσμενα - σε σχέση με τις σύντομες, λακωνικές δηλώσεις και ανακοινώσεις που είχαμε συνηθίσει ως τώρα - μεγάλης διάρκειας συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Λαμπρινός, πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους και τα υπόλοιπα μέλη του εκτελεστικού σχήματος της Λότζιας, προχώρησε σε μια εφ' όλης της ύλης επίθεση προς τη προηγούμενη δημοτική Αρχή, την οποία και κατήγγειλε πολιτικά πως πίσω από τα έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού άφησε μια πόλη-ανοιχτή πληγή!

Ο δήμαρχος Ηρακλείου δεν παρέλειψε να προβεί και σε αποκαλύψεις γύρω από διαγωνισμούς, όπως αυτός για την προμήθεια της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, ενώ παρέθεσε αναλυτικό απολογισμό για τα πεπραγμένα 6μήνου από πλευράς της δημοτικής Αρχής. Έναν απολογισμό πάντως στον οποίο κυριαρχεί εμφατικά το στοιχείο της δρομολόγησης και προετοιμασίας παρεμβάσεων και έργων, όπως και το στοιχείο των ελέγχων, από τα οικονομικά ως τους στατικούς ελέγχους σε κτήρια... Απουσιάζει, ωστόσο, παρόλο που η νέα δημοτική Αρχή μετρά ήδη πάνω από 6 μήνες ζωής, σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της χειροπιαστής υλοποίησης και ολοκλήρωσης!

«Ανοιχτή πληγή»

«Υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, μια εσωτερική πραγματικότητα του δήμου Ηρακλείου που πρέπει να γνωρίζουν και οι δημότες. Η πόλη πίσω απ' τα μεγάλα έργα, που πράγματι έγιναν από τους προκατόχους μας, όπως κατ' επανάληψη έχουμε αναγνωρίσει, είναι εν πολλοίς μια ανοιχτή πληγή», ανέφερε, σηκώνοντας με το "καλημέρα" της συνέντευξης Τύπου τους τόνους ο δήμαρχος Ηρακλείου, για να συνεχίσει σε ακόμα υψηλότερους, επικριτικούς τόνους, μέσω μάλιστα και αποκαλύψεων για διαγωνισμούς έργων.

«Η μεταφορά της Βικελαίας Βιβλιοθήκης καθυστερεί, δυστυχώς, γιατί αναγκαστήκαμε να επαναλάβουμε το διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού της. Κι αυτό επειδή αποδείχτηκε ότι τα πιστοποιητικά ISO του μειοδότη ήταν πλαστογραφημένα. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα και προκηρύξαμε νέο διαγωνισμό, του οποίου τα αποτελέσματα αναμένουμε. Θα μεταφερθεί ωστόσο ενδιαμέσως, θα επεκταθεί στα "Αχτάρικα" και θα αναβαθμιστεί το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας, κατά το πρότυπο εκείνου του Μουσείου Μπενάκη, εμπλουτιζόμενο με αντικείμενα και καλόγουστα δώρα που θα φέρουν το έμβλημα της Βιβλιοθήκης. Μελετούμε στον ίδιο χώρο τη δυνατότητα δημιουργίας του "φιλολογικού καφενείου" που σχεδίαζε ο Νίκος Γιανναδάκης, για την παρουσίαση βιβλίων και παρόμοιων εκδηλώσεων υπό την ευθύνη της Βιβλιοθήκης. Υπάρχει όμως και μια ακόμη, εντελώς ξεχασμένη βιβλιοθήκη, για την οποία αναζητούμε στέγη. Πρόκειται για μια Διαβαλκανική Βιβλιοθήκη 16.000 τόμων, με βιβλία ελληνικά μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες των Βαλκανίων. Βρίσκεται κλειδωμένη και εγκαταλελειμμένη επί έτη στα υπόγεια του τ. Δημαρχείου Αλικαρνασσού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός.

Με την τελευταία αναφορά πάντως, για την τελείως ξεχασμένη Διαβαλκανική Βιβλιοθήκη, να προκαλεί ποίκιλα σχόλια στις τάξεις της πρώην δημοτικής Αρχής, αφού είχαν ξεκινήσει πρωτοβουλίες, προεξέχοντος και του πρώην αντιδημάρχου Μανόλη Βασιλάκη, που βεβαίως δεν προχώρησαν μέχρι τέλους.

Αιχμές για ΔΕΠΤΑΗ

Από τη Βικελαία και το "Αχτάρικα" ο δήμαρχος Ηρακλείου πέρασε στο άλλο μεγάλο έργο, αυτό του Πολιτιστικού Κέντρου. Ο ίδιος περιέγραψε ένα έργο που ουσιαστικά έμεινε στη μέση από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ, για την οποία μάλιστα άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές, λέγοντας με νόημα πως, μολονότι τα περισσότερα καταστήματα της ΔΕΠΤΑΗ (Κουμπές, μαρίνα, πλαζ Καρτερού) είναι στις καλύτερες θέσεις της πόλης, ο διαχειριστικός έλεγχος έδειξε ότι ήταν ζημιογόνα!

Δημοτική περιουσία

Συνεχίζοντας, ο κ. Λαμπρινός περιέγραψε μια εικόνα χάους σε ό,τι αφορά τη δημοτική περιουσία. «Στη δημοτική περιουσία βρεθήκαμε κυριολεκτικά μπροστά σε έναν κυκεώνα. Κατά τον έλεγχο της καταγραφής διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε, όπως έπρεπε, συσχέτιση μεταξύ του διπλογραφικού συστήματος του δημοτικού περιουσιολογίου και του Ε9. Επίσης, το δημοτικό περιουσιολόγιο δεν είχε ενημερωθεί για τις πράξεις αναλογισμού στο παλιό σχέδιο πόλης και για τις πράξεις εφαρμογής στην επέκτασή του. Διαπιστώσαμε επίσης ότι δεν είχε υποβληθεί ποτέ δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα των τεσσάρων καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν με το Δήμο Ηρακλείου Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχει αδυναμία υποβολής ακριβών δηλώσεων ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως έχει ξεκινήσει μια γιγαντιαία προσπάθεια απογραφής και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Ως όμως προς το ζητούμενο, δηλαδή χειροπιαστές, πιο εξειδικευμένες ενέργειες, δεν υπήρξε κάποια εξαγγελία. Πέραν μόνο του ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθούν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για την εξαγορά των βενετσιάνικων ναών στο κέντρο της πόλης. Μια επανάληψη ουσιαστικά της υπόσχεσης που είχε δώσει και η προηγούμενη δημοτική Αρχή!

Ομοίως, χωρίς ιδιαίτερα χειροπιαστό αντίκρισμα και τα όσα ειπώθηκαν χθες για τα ζητήματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε κατά τον απολογισμό και στα πεπραγμένα στο χώρο των δημόσιων κτηρίων και δη των σχολείων. Όπως επισημάνθηκε, έχουν ολοκληρωθεί αφενός ο προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτήρια του Δήμου και αφετέρου ο τεχνικός έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σημαντικά, αν μη τι άλλο, πρώτα βήματα που θα πρέπει όμως να συνεχιστούν, γιατί αυτό περιμένουν οι δημότες από το "κυρίως πιάτο". Δηλαδή τεχνικές παρεμβάσεις στα δημόσια κτήρια και στα σχολεία.

Διάλογος...

Για τις δύο πληγές - όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε - της πόλης, την ηχορύπανση και τα τραπεζοκαθίσματα, ο δήμαρχος παρέθεσε το χρονικό των συναντήσεων και του διαύλου που έχει ανοίξει με τους εμπλεκόμενους. Ομολογουμένως πολύ σωστές και θετικές κινήσεις που όμως επί του παρόντος περιορίζονται στο διάλογο, στη διαβούλευση.

Στο μέτωπο των τραπεζοκαθισμάτων επίσης οι παρεμβάσεις είναι σε προκαταρκτικό, πρώιμο στάδιο, με την σύνταξη κανονιστικής διάταξης, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις λαϊκές αγορές. Μια αναφορά όμως που εγείρει ενστάσεις περί αντίφασης.

Είναι ενδεικτικό, μεταξύ άλλων, πως ο ίδιος υπογράμμισε καυστικά πως οι λαϊκές λειτουργούσαν χωρίς θεσμοθετημένο πλαίσιο και χωρίς πλάνο! Ωστόσο, παραθέτοντας τις ενέργειες που δρομολογούνται τώρα, αναφέρθηκε στην τρέχουσα απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη μεταφορά των λαϊκών της Μεγάλου Αλεξάνδρου επί της Παρασκευοπούλου και Καστρινάκη. Ξεχνώντας προφανώς πως και παλιότερα είχε δρομολογηθεί φιλοξενία της λαϊκής στην Καστρινάκη, αλλά είχε σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων!

Η ανάπλαση της Αγίας Τριάδας: Τα πολεοδομικά και το "φάουλ"!

Τέλος, έγινε απολογισμός έργου και στο πολεοδομικό μέτωπο... Απολογισμός όμως που σηκώνει συζήτηση και αστερίσκους! Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Όπως η μεταφορά της αρμοδιότητας των γεωλογικών μελετών από κεντρικό σε τοπικό επίπεδο. Ή η απεμπλοκή της παροπλισμένης επί πολλά χρόνια πολεοδομικής μελέτης του δυτικού περιφερειακού κέντρου.

Ωστόσο ήταν πολιτικά... unfair το να διαφημιστεί το επίτευγμα της έγκρισης της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας. Διότι η νυν δημοτική Αρχή εδώ βρήκε έτοιμο το... πιάτο! Η προηγούμενη δημοτική Αρχή ναι μεν είχε μερίδιο ευθύνης για το ότι η μελέτη είχε βαλτώσει επί χρόνια. Ωστόσο, τελευταία είχε επιδείξει πολύ μεγάλη κινητικότητα και ουσιαστικά "χρεώνεται" τη χαρμόσυνη εξέλιξη. Άλλωστε το παραδέχτηκαν εμμέσως χθες και τα στελέχη της δημοτικής Αρχής, λέγοντας πως «αναγνωρίζουμε ωστόσο τη σημαντική προεργασία τόσο του τέως αντιδημάρχου κ. Μαν. Βασιλάκη, όσο και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδος στο θέμα αυτό».

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια