default-image

Τι είπε ο Σαμαράς σε Μέρκελ και Γιούνκερ και γιατί αγρίεψε ο Σαρκοζί

Ελλάδα
Τι είπε ο Σαμαράς σε Μέρκελ και Γιούνκερ και γιατί αγρίεψε ο Σαρκοζί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Nα βρεθεί καθαρή λύση και το ταχύτερο», ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός από τους κεντροδεξιούς Ευρωπαίους αξιωματούχους - Πυρά του πρώην προέδρου της Γαλλίας κατά Κοτζιά και Καμμένου για τα περί τζιχαντιστών.

Σειρά άτυπων επαφών με κεντροδεξιούς αξιωματούχους είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της συνεδρίασης  των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγήθηκε της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με το protothema.gr, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλους.  

Σε όλες τις επαφές που είχε, αλλά και στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία αν και ήταν στην επίσημη ατζέντα τέθηκε με δική του πρωτοβουλία το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη «να βρεθεί πάση θυσία λύση», καθώς, όπως είπε, «επιδεινώνεται η κατάσταση, κυρίως από πλευράς ρευστότητας».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους παριστάμενους στη συνεδρίαση να βοηθήσουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην ευρωζώνη.      

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε θετικός σε κάθε μεταρρυθμιστικό μέτρο που στοχεύει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και απόλυτα αντίθετος σε ό,τι θέτει προσκόμματα στις επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών.

Ο ίδιος, τέλος, σύμφωνα με το protothema.gr, επεσήμανε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, αλλά και την κεντρική θέση που έχει αποκτήσει ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σαρκοζί κατά Καμμένου και Κοτζιά

Κατά πληροφορίες, πάντως, από πηγές κοντά στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, στη διάρκεια της συνεδρίασης αρκετοί από τους κεντροδεξιούς ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο ο0ποίος επεσήμανε τη συμπάθεια που τρέφει προς την Ελλάδα, λόγω και της ρίζας από τη Θεσσαλονίκη που έχει η οικογένεια του, μίλησαν επικριτικά για τις απειλές που εκτοξεύσουν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, αφενός περί ανοίγματος των συνόρων ώστε να περάσουν στην Ευρώπη τζιχαντιστές και αφετέρου περί κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας εφόσον δεν καταβάλει επανορθώσεις.     

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε:

«Εξήγησα στους άλλους ηγέτες του ΡΡΕ, ότι η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα. Ό,τι κατάφερε μέσα σε δυόμιση χρόνια, να βγούμε σε πλεονάσματα και να βγούμε στην ανάπτυξη, τώρα κινδυνεύουν να χαθούν.

Χάνεται χρόνος σε συζητήσεις που αφορούν "επικοινωνιακή διαχείριση", κι όχι στην πραγματικότητα της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ζήτησα να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής απ' όλες τις πλευρές. Και να βρεθεί συμφωνία το ταχύτερο.

Επανέλαβα ότι θα στηρίξω την κυβέρνηση σε κάθε θετικό βήμα, αλλά θα σταθώ αντίθετος σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Ζήτησα να δουλέψουν όλοι για να βρεθεί καθαρή λύση και το ταχύτερο. Ο χρόνος που περνάει αυξάνει το "λογαριασμό" και μεγαλώνει τους κινδύνους. Θέσεις εργασίας χάνονται, έσοδα χάνονται, επενδύσεις χάνονται, ευκαιρίες χάνονται καθημερινά...

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισημίες, ασάφειες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα κάνω τα πάντα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μείνει στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αποστολή μου, αυτό πιστεύω κι αυτό οφείλω να κάνω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News