Ειδήσεις

Το "τσεκούρι" των επιδοτήσεων μειώνει τις καλλιέργειες

Η μείωση των επιδοτήσεων στην Κρήτη μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι τόσο μεγάλη, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει και μεγάλη εγκατάλειψη των καλλιεργειών ελιάς και αμπελιού. Κι αυτό διότι πλέον ο παραγωγός δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος παραγωγής και θα θεωρεί ότι παράγοντας προϊόντα θα έχει ζημιά και όχι κέρδος. Μήπως όμως θα υπάρξει και μια μερίδα κόσμου, που τώρα θα κάνει ό,τι δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα; Να δώσει όλο το βάρος στην παραγωγή των προϊόντων και στη σωστή προώθησή τους στην αγορά, για να έχει αγροτικό εισόδημα τέτοιο που να υπερκαλύπτει την απώλεια του εισοδήματος που είχε μέχρι φέτος μόνο από τις επιδοτήσεις; Η "Νέα Κρήτη" μίλησε με αγρότες και κατέγραψε ενδιαφέρουσες απόψεις.

«Οι επιδοτήσεις μετέτρεψαν τους πιο πολλούς αγρότες σε αργόμισθους», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο αμπελουργός από το Κυπαρίσσι Παντελής Χατζηδάκης. «Και λένε οι περισσότεροι, «εγώ θα πάρω 10 και 15 χιλιάδες ευρώ επιδότηση και σιγά να μην κάθομαι να κουράζομαι να καλλιεργώ και να παράγω. Εγώ, για παράδειγμα, έχω 20 στρέμματα αμπέλια και παίρνω στρεμματική ενίσχυση για τα 14 στρέμματα, γιατί δούλευα και καλλιεργούσα τα αμπέλια μου. Και έβγαζα σταφύλια. Και έκανα και τις σταφίδες που ήθελα. Και έπαιρνα στρεμματική για τα σταφιδάμπελα. Αλλά σήμερα, άλλοι δεν έχουν ούτε κουρμούλα και παίρνουν στρεμματιάτικα»!

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος πιστεύει ότι «ποτέ δεν είναι αργά» για να ξαναρχίσει ο αγρότης να παράγει βλέποντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή μετά το κόψιμο της επιδότησης, ο κ. Χατζηδάκης απαντά: «Ελπίδα υπάρχει, αρκεί να βρει ο αγρότης μία στήριξη για να μπορεί να κινηθεί. Εγώ πέρυσι δεν έβαλα ούτε λίπασμα. Άμα βγάλω εγώ εισόδημα και έχει και κάποια τιμή το προϊόν, να μην κερδίσουν πάλι οι μεσάζοντες σε βάρος μας, θα μπορέσουμε χωρίς την επιδότηση να επιβιώσουμε».

Ο κ. Χατζηδάκης μας μεταφέρει το δικό του παράδειγμα. «Εγώ έχω ένα αμπέλι 8 στρέμματα. Παλιότερα από αυτό το αμπέλι έπιανα 32.000 ευρώ εισόδημα. Αν υπήρχε σήμερα το εισόδημα αυτό, ήθελα να σκάσω για την επιδότηση των 2.000 ευρώ;». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια παίχτηκε ένα μεγάλο παιχνίδι σε βάρος των παραγωγών. «Μας έλεγε ο κανονισμός: Εγώ θέλω να το καλλιεργείς κι ας είναι χέρσο. Μας απαγορεύει όμως να το βάλουμε κρασάμπελο, διότι οι Ευρωπαίοι το θέλουν το κρασάμπελο αποκλειστικά για πάρτη τους. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βάλουν κρασάμπελο που έχει πιο λίγη δουλειά από τη σουλτανίνα. Και τους λένε όχι, ο κανονισμός το απαγορεύει».

Καταλήγοντας, ο αμπελουργός κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει στημένο το παιχνίδι των επιδοτήσεων μέχρι σήμερα και ανάλογο με τον υπερδανεισμό του κόσμου από τις τράπεζες. «Δεν ήταν το ίδιο σκηνικό», λέει, «όταν με έπαιρναν από την τράπεζα και μου έλεγαν να πάω να μου δώσουν δάνειο, χωρίς να ρωτάνε αν έχω περιουσία να τους το ξεπληρώσω; Δεν ήταν όλο ένα στημένο παιχνίδι για να μας βάλουν στο χέρι;».

«Πάντοτε ίσχυε»

Ο αμπελουργός και πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει από την πλευρά του ότι οι παραγωγοί που στηρίζονταν μόνο στις επιδοτήσεις είχαν πάντοτε πρόβλημα. Και αυτό είναι κάτι που ίσχυε πάντοτε. «Αλλά για να καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς τις επιδοτήσεις, μόνο μέσα από το εισόδημα μας, θα πρέπει να υπάρχει και εθνική στρατηγική στήριξης των προϊόντων μας από το κράτος. Αλλά και εθνική καταναλωτική συνείδηση από τους Έλληνες καταναλωτές, που σήμερα δεν υπάρχει». Ο κ. Ιερωνυμάκης, αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτήσεων λέει ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει καθιερωθεί από 1η Αυγούστου. Και οι συνδικαλιστές ας μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, να πηγαίνουν να λένε «πάμε να δούμε τον υπουργό». Δεν υπάρχουν περιθώρια γιατί οι προτάσεις είχαν κατατεθεί και κάποιες οργανώσεις ήταν μέσα σε αυτή τη διαδικασία».

Συνεχίζοντας, λέει ότι θα πρέπει ο μηχανισμός του κράτους να σταθεί στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και επί της ουσίας να τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα. «Τουλάχιστον από το 1987 και μετά, υπήρχαν μόνο σχεδιασμοί σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις. Πώς να δίνονται κ.λπ. Σε αυτά αναλωνόταν το υπουργείο. Ενώ σήμερα εάν κάτσουν οι παραγωγοί από μόνοι τους μαζί με κάποιους επιστήμονες που θέλουν να δουλέψουν εθελοντικά στον πλευρό τους, κάτι θα γίνει».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης επισημαίνει ότι, εξαιτίας της νομισματικής διαφοράς, εμείς δεν μπορούμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταγωνιστούμε τα πάμφτηνα προϊόντων των τρίτων χωρών. «Αλλά υπάρχουν χώρες», όπως λέει, «που μπορούν να απορροφήσουν τα προϊόντα μας. Δεν είναι μόνο η Γερμανία. Αρκεί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα. Στις λεγόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες, επειδή δεν υπάρχουν αγορές, όσοι ασχολήθηκαν και επένδυσαν καταστράφηκαν μέχρι σήμερα»...

«Θα εγκαταλειφθούν»

«Με τη μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων από φέτος, τα περισσότερα λιόφυτα και αμπέλια θα εγκαταλειφθούν», είναι η άποψη που εκφράζει ο παραγωγός Κώστας Μαϊτάνης. «Θα μείνουν χέρσα. Θα γίνουν πάλι βοσκότοποι. Ποιος θα πληρώνει λιπάσματα, φάρμακα, καλλιεργητικά, για να παράγει χωρίς να έχει απολαβή; Δηλαδή, αντί να κερδίζει, θα πληρώνει και απ' την τσέπη του;».

Στο ερώτημά μας για το αν μπορεί ο αγρότης να κοιτάξει από τώρα και μετά να έχει καλύτερες τιμές στα προϊόντα που παράγει, ο κ. Μαϊτάνης λέει πως «με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί να τις πετύχει. Ούτε συνδικαλισμός υπάρχει, ούτε ενώσεις, ούτε τίποτα. Όλα έχουν εξαφανιστεί. Θα πρέπει να δοθεί μάχη ώστε να μη μειωθούν οι επιδοτήσεις».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυργούς και παραγωγός ο ίδιος Μιχάλης Χαιρέτης λέει χαρακτηριστικά: «Είχαμε κακομάθει. Έτσι, σήμερα δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό στα χωριά. Ιδιαίτερα στο δικό μου το χωριό υπάρχουν 10 άτομα. Επομένως, θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τους αγρότες. Και επειδή δε θα έχουν το κίνητρο να καλλιεργήσουν, θα έχουμε εγκατάλειψη. Διότι τώρα, κακά τα ψέματα, με τις επιδοτήσεις συντηρούνται. Όμως ένα ποσοστό που θα ζοριστεί και δε θα έχει πόρο ζωής, θα αναγκαστεί να καλλιεργεί».

Διαμαρτυρία αγροτικών συλλόγων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, αντιπροσωπία των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών και Αστερουσίων, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αρκαλοχωρίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου είχαν συνάντηση με το διευθυντή κ. Αλεξόπουλο. Στη συνάντηση αυτή ανέδειξαν το σημαντικό θέμα που έχει προκύψει με τη δέσμευση των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ από τη συγκυβέρνηση τα οποία ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «την ίδια ώρα που καθυστερούν οι πληρωμές στην εξισωτική, τη βιοκαλλιέργεια, το ΦΠΑ κ.α., η κυβέρνηση βάζει χέρι σε δικά μας χρήματα για να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα. Σε αυτό το έργο έχουμε γίνει θεατές πολλές φορές. Ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χαθούν είναι μεγάλος».

Απαιτούν, όπως τονίζουν, «από τη συγκυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την απόφαση και κάθε απόφαση που βάζει στο στόχαστρο και τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων».

Τέλος, καταλήγουν: «Εντύπωση δημιούργησε η παρουσία της Αστυνομίας στην παράσταση διαμαρτυρίας. Φαίνεται μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά το δόγμα "νόμος και τάξη" παραμένει».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια