default-image

Στο λιμάνι του Ηρακλείου μεταφέρεται η Ψαραγορά

Στο λιμάνι του Ηρακλείου μεταφέρεται η Ψαραγορά

Κατάλληλο χώρο για την προσωρινή μεταφορά της χονδρικής αγοράς αλιευμάτων που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην οδό Καρτερού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ιχθυόσκαλας, αναζητά η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη να συγκαλεί σύσκεψη χθες για το θέμα, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Η ιχθυόσκαλα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο Ράδιο 9,84 και την Αγγ. Δουλγεράκη ο κ. Ινιωτάκης.

Όπως είπε, άμεσα ξεκινά η επικαιροποίηση οικονομοτεχνικής μελέτης που θα καταδείξει τι χρειάζεται το Ηράκλειο και σε τι μέγεθος για να προχωρήσει η ιχθυόσκαλα.

Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να σταματήσει η όχληση των περιοίκων εξαιτίας της δραστηριότητας του χονδρεμπορίου στην οδό Καρτερού, καθώς και η τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών για την ασφαλή διακίνηση των εμπορευμάτων αλλά και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος η δημιουργία και ανάπτυξη ιχθυόσκαλας, όπως και η άμεση μεταφορά της δραστηριότητας του χονδρικού εμπορίου από την οδό Καρτερού σε άλλο χώρο, κοντά στο λιμάνι Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση:

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη μεταφορά της χονδρικής αγοράς αλιευμάτων σε χώρο που θα παραχωρήσει ο ΟΛΗ μετά από τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την υγιεινή και ασφάλεια των εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το Δήμο.

Να προχωρήσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δημιουργία ιχθυόσκαλας στο Ηράκλειο. Και επιπλέον, να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης που θα καταδείξει τι χρειάζεται το Ηράκλειο και σε τι μέγεθος για να προχωρήσει η ιχθυόσκαλα.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, «είναι έλλειμμα για το Ηράκλειο να μην υπάρχει οργανωμένη ιχθυαγορά. Ο Δήμος θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για τη δημιουργία της, θέλοντας έτσι να πετύχουμε την προσωρινή μεταφορά των χονδρεμπόρων από την οδό Καρτερού σε εγκαταστάσεις που θα μας παραχωρηθούν από τον ΟΛΗ».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του κ. Πέτρου Ινιωτάκη, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Α. Στεφανάκης, ο αντιπρόεδρος του ΟΛΗ κ. Νικήτας Δολαψάκης τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μ. Καπετανάκης και Μ. Παττακός, όπως και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και ιχθυολόγοι. Ο αντιπρόεδρος του ΟΛΗ Νικήτας Δολαψάκης, σε δηλώσεις του λίγο μετά τη σύσκεψη, ανέφερε ότι «έχουμε μια θετική άποψη ως Διοικητικό Συμβούλιο να διερευνήσουμε τις πιθανότητες προσωρινής στέγασης του χονδρεμπορίου σε χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν, τα οποία έχουν να κάνουν με τα περιβαλλοντικά και με το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων».

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης, σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην οδό Καρτερού, επισήμανε πως «στην ουσία αυτή τη στιγμή γίνεται μια παρανομία. Και αν έρθουν από την Ευρώπη να μας ελέγξουν θα μας βάλουν τσουχτερά πρόστιμα, γιατί δεν έχουμε διεκπεραιώσει τις υποδομές μας».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη, Αγγ. Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News