Ειδήσεις

Δε γράφτηκε ακόμη ο επίλογος στην υπόθεση Γιακουμάκη

Ακόμη μια ανατροπή στην υπόθεση θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη φέρνει στο προσκήνιο η παραδοχή από τον ιατροδικαστή πως συνεχίζονται εξειδικευμένες ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου να αποδειχτεί, παρά την προχωρημένη σήψη, αν υπήρχαν πρόσφατα σημάδια κακοποίησης στο σώμα του. Όπως αποδεικνύεται, το προχθεσινό δραματικό αντίο στον άτυχο σπουδαστή από το Ρέθυμνο κάθε άλλο παρά επίλογος ήταν στη σκοτεινή υπόθεση, η οποία σημαδεύεται από συνεχείς ανατροπές.

Εξάλλου, πίσω από την εξαφάνιση του Βαγγέλη στις 6 Φεβρουαρίου αποκαλύφθηκε τόσο το φαινόμενο του μπούλινγκ στην πιο ακραία μορφή του, όσο και καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Την ώρα που ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει βίντεο που εικονίζει μια παρέα νεαρών να ακολουθούν τον Βαγγέλη στην τελευταία μοιραία του διαδρομή έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων, μια άλλη σοβαρή πτυχή της υπόθεσης, που αναδεικνύεται από τις δηλώσεις του ιατροδικαστή, έρχεται για να αποδείξει ότι ο σπαρακτικός αποχαιρετισμός στον άτυχο σπουδαστή μόνο επίλογος δεν ήταν στη σκοτεινή αυτή υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο. Ο κ. Βουγιουκλάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όμως επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ειδικευμένες ιστολογικές εξετάσεις, παρά την προχωρημένη σήψη, προκειμένου να αποδειχτεί αν υπήρχαν σημάδια πρόσφατης κακοποίησης στο σώμα του. Όσο και αν αυτά τοποθετούνται χρονικό κοντά στις ώρες της εξαφάνισής του.

Από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Γιακουμάκης κηρύχθηκε αγνοούμενος, η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη συνεχείς αποκαλύψεις και ανατροπές που έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για μια απλή εξαφάνιση.

Οι μαρτυρίες, που άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, ήρθαν πολύ αργά, ωστόσο αποκάλυψαν πως ο άτυχος Ρεθυμνιώτης ήταν θύμα μπούλινγκ και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή του. Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το Βαγγέλη ως τον πρώτο νεκρό αυτού του φαινομένου στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε για την αντιμετώπισή του. Μόλις προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται φυλάκιση έξι μηνών και άνω για όποιον με σκληρή συμπεριφορά προκαλέσει βλάβη σωματικής ή ψυχικής υγείας του θύματος, ενώ η ίδια ποινή προβλέπεται και για όποιον έχει την ευθύνη αποτροπής του φαινομένου και δεν το πράξει. Διατύπωση με ευθεία αναφορά στις ευθύνες της διοίκησης της Γαλακτοκομικής Σχολής, η οποία, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, είχε πλήρη γνώση για τα βασανιστήρια στο οποία είχαν υποβάλει τον Βαγγέλη άλλοι σπουδαστές.

Οι περιγραφές σοκάρουν

Στη υπόθεση ήρθε να προστεθεί και ο σάλος που προκάλεσαν οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο τη συγκάλυψη των κρουσμάτων βίας.

Όπως αποκάλυψε προχθές ο Φώντας Βρόσγος, στο προσκήνιο έρχεται πλέον και νέα καταγγελία σπουδαστή που δηλώνει πως κακοποιήθηκε από την ομάδα των Κρητικών. Η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης φτάνει...

Ένταση στα Γιάννενα… Αυτόκλητοι "δικαστές"

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε χθες το βράδυ έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου πολίτες πραγματοποίησαν μία ακόμα σιωπηλή διαμαρτυρία κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το ραντεβού δόθηκε μέσω Facebook. Όπως μετέδωσε το EpirusGate, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους έσπασαν την κεντρική είσοδο και κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Σχολής. Φώναζαν συνθήματα όπως «ντροπή και αίσχος», «δεν είναι αυτοκτονία, είναι δολοφονία», «δικαιοσύνη», «Βαγγέλη ζεις, εσύ μας οδηγείς».

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν απέναντι από τους διαδηλωτές, εμποδίζοντάς τους να μπουν στη Σχολή.

Το γεγονός ωστόσο προκάλεσε πανικό στους μαθητές της Σχολής και προβληματίζει έντονα, καθώς δείχνει συμπεριφορά "όχλου" που προκαλούν ορισμένοι με αφορμή την τραγωδία, αναλαμβάνοντας για το εαυτό τους το ρόλο του "δικαστή" μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Στην πράξη προτρέπουν τον κόσμο να λιντσάρει τους "ενόχους" για το θάνατο του άτυχου νέου αποφασίζοντας οι ίδιοι εξ ονόματος της κοινωνίας και της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Ευαισθητοποίηση μαθητών και σχολείων

Το εικονιζόμενο πανό έχει αναρτηθεί στην είσοδο της αυλής του Γυμνασίου Μαλίων. Είναι το μήνυμα των μαθητών του σχολείου κατά του bullying.

Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, όμως, δεν έχει ευαισθητοποιήσει μόνο τους μαθητές της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Έχει ευαισθητοποιήσει γενικά τα σχολεία της Κρήτης, στα οποία έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη βία και τον εκφοβισμό. Άλλες συζητήσεις ξεκινούν με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, ενώ άλλες κατόπιν ερωτήσεων των μαθητών, με αφορμή το τραγικό τέλος του 20χρονου Βαγγέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις συζητήσεις αυτές συνεχίζονται και στα διαλείμματα, αλλά και μετά το σχόλασμα, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ έχει αγγίξει τα παιδιά η υπόθεση αυτή. Και τα έχει αγγίξει επειδή, όπως φαίνεται, τα περισσότερα παιδιά, ακόμα και τα πιο δημοφιλή, εύκολα πλέον πέφτουν μέσα στα σχολεία θύματα bullying.

Bullying είναι ο διεθνής ορισμός του σχολικού εκφοβισμού. Είναι όταν ένα παιδί ή μια ομάδα παιδιών, που έχουν περισσότερη δύναμη, σκόπιμα βλάπτουν και εκφοβίζουν ένα άλλο παιδί σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Ως bullying δηλαδή δε νοείται ένα πείραγμα που μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά η επαναλαμβανόμενη κατάχρηση δύναμης εις βάρος κάποιου που ως αποτέλεσμα κακοποιείται ψυχικά.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα σχολεία της Κρήτης τα ταλαιπωρεί αρκετά το φαινόμενο του bullying. Οι καταστάσεις στα σχολεία είναι έντονες και δύσκολες, καθώς τα παιδιά είναι περισσότερο βίαια και λιγότερο χαρούμενα. Είναι σαν να υπάρχει ένα σύστημα που τους κλέβει πράγματα. Που τους κλέβει την ανεμελιά. Που τους κλέβει τη χαρά. Αυτό το πράγμα, όμως, αυτή η πίεση και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ευνοούν πολύ την αύξηση των κρουσμάτων του σχολικού εκφοβισμού.

Δείτε σχετικό βίντεο από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV"

Σχόλια