Ειδήσεις

Μου λείπεις - τρεις τελείες - φατσούλα

Οι φατσούλες είναι ένας άτυπος κανόνας στα social media. Πολύ συχνά ή συνεχόμενα, αραιά και που ή σπάνια, όλοι βάζουμε τα γνωστά σύμβολα ( :(,:), :/) στις συζητήσεις μας. Γράφουμε ένα μήνυμα, ρίχνουμε tweets, comments και status και μέσα σ' αυτά υπάρχουν σκόρπια σύμβολα που σημαδεύουν το κείμενο, τονίζουν τις λέξεις, τα συναισθήματα, το νόημα, τη διάθεση και την πρόθεσή μας. Γιατί αυτή την φατσούλα και όχι την άλλη; Πότε μια και πότε καμία;

Από την Lydia Jannet

Αν κάνετε μια βόλτα στα μηνύματα σας, ή αυτά που σας στέλνουν οι φίλοι σας θα δείτε πως υπάρχουν πολλά σημεία στίξης και φατσούλες. Πώς και που ακριβώς τα χρησιμοποιούμε αλήθεια; Κάποιες εφαρμογές τους βρίσκονται στη συνέχεια:

1. Το είδα και μου αρέσει/δεν μου αρέσει: Αν δούμε ένα post που μας αρέσει αλλά δεν έχουμε κάτι να πούμε, παρόλα αυτά θέλουμε να ενημερώσουμε το φίλο μας για τη συμφωνία μας με την επιλογή του, βάζουμε ένα χαμόγελο ή αντίθετα μια λυπημένη φατσούλα. Χωρίς λόγια με δύο σύμβολα, εύκολα, γρήγορα και απλά σημειώνεις την παρουσία τη στάση σου.

2. Μου λείπεις - τρεις τελείες - φατσούλα: Μιλάμε με φίλους, φίλες και συγγενείς, μας χωρίζει η απόσταση, μια παρεξήγηση, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και βρίσκουμε λύση στα social media και τα μηνύματα. Οι λέξεις τότε διαλέγονται μια-μια, τονίζουν τα συναισθήματά μας που πια είναι πληκτρολογημένα στην οθόνη και συνοδεύονται από σημεία στίξης που από μακριά κάνουν το κείμενό μας να μοιάζει με ζωγραφιά. Όταν γράφουμε "μου λείπεις" είναι σωστό. Όταν γράφουμε "μου λείπεις...:(" είναι σίγουρα κάτι περισσότερο από μια αναφορά.

3. Βαριέμαι να γράψω, πάρε ένα φατσόνι και τελειώσαμε: Αν θέλουμε να λήξουμε μια συζήτηση πολλοί από εμάς εκεί έξω την τελειώνουμε με ένα προσωπάκι. Δεν λες στον άλλο "δεν θέλω να ακούσω άλλα" ούτε "δεν με ενδιαφέρει η κουβέντα". Επίσης, δεν λες από ευγένεια "Ok, ωραία όλα αυτά, να τα πούμε άλλη ώρα όμως" γιατί το internet σου δίνει την εντύπωση πως έχεις ή θα βρεις χρόνο να απαντήσεις ακόμα και αν αργήσεις να δεις το μήνυμα.

4. Ατάκα & φατσούλα, πάνε μαζί: Όταν ρίχνουμε έξυπνα ατακαδόρικα tweets, μιλάμε με άτομα που θέλουμε να εκπλήξουμε και να τους δώσουμε στοιχεία του χαρακτήρα μας ή μιλάμε με απαντήσεις που περιμένουμε να εντυπωσιάσουν ή να κάνουν τον συνομιλητή μας να χαμογελάσει χρησιμοποιούμε κυρίως αυτή τη φατσούλα :P. Είμαι σίγουρη πως ακόμα και όταν γράφουμε την "ατάκα" σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα που θα έχει η διατύπωση μας στο πρόσωπο του παραλήπτη.

5. Σου την λέω με το γάντι και ρίχνω ένα σπαστικό χαμόγελο. Έτσι, γιατί μπορώ: Είμαι 99% σίγουρη πως σας έχει τύχει να απαντήσετε online με τόνο καυστικό, με αντιπαλότητα ή εκνευρισμό. Κάποιοι έχουν το ταλέντο, την εκπαίδευση ή τη  ικανότητα να απαντούν χωρίς να αφήνουν περιθώρια ικανής επιχειρηματολογίας στον αντίλογο. Μπορούν να "την πουν με το γάντι". Όταν η απάντηση είναι διατυπωμένη με αυτόν τον τρόπο το αποτελειωτικό χτύπημα είναι η φατσούλα στο τέλος. Αν θέλατε να ο διάλογος να πάρει φωτιά, το καταφέρατε.

6. Έχω μια απορία: Όταν ρωτάμε ή δεν είμαστε 100% σίγουροι για κάποιο θέμα και θέλουμε περισσότερες εξηγήσεις, πολλοί από εμάς βάζουμε :/, τη φατσούλα που δείχνει την έλλειψη σιγουριάς. Δεν πιέζουμε για απαντήσεις αλλά δείχνουμε και την ανάγκη μας να αποσπάσουμε περισσότερες πληροφορίες ή εξηγήσεις.

7. Έξι+: Οι φατσούλες για να χρησιμοποιούνται σημαίνει έχουν απήχηση στο online κοινό. Σίγουρα οι χρήσεις τους είναι περισσότερες από τις έξι που αναφέραμε. Δεν είναι απαράβατος κανόνας η χρησιμοποίησή τους αλλά ούτε έγκλημα η χρήση τους. Σίγουρα υποστηρίζουν τα συναισθήματα του κειμένου μας. Υπάρχουν όμως βιβλία που δένουν την αναπνοή μας χωρίς μικρά-μικρά μπασταρδεμένα σύμβολα. Την χρήση την ορίζουμε ατομικά αν και δε θα ήθελα να λάβω εταιρικό mail με φατσούλες και καρδούλες.

Πηγή: away.gr

Σχόλια