Ειδήσεις

Έργα 10 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια στο ΒΟΑΚ

Στις 27 Μαρτίου θα υπογραφεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης η σύμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα Πέμπτη ο ίδιος ο κ. Αρναουτάκης κατά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης στην Περιφέρεια, ύψους 500.000 ευρώ, με το δήμαρχο Μινώα-Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της περιοχής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιφερειάρχη, εντός του επόμενου διμήνου θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των μελετών που έχει εκπονήσει η "Εγνατία Α.Ε." και θα ανοίξει ο δρόμος για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια έχει υποβάλει στη νέα κυβέρνηση πρόταση για την κατασκευή νέου ΒΟΑΚ χωρίς διόδια, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εξάλλου, εκτός από τη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του δήμου Μινώα-Πεδιάδος, η Περιφέρεια Κρήτης, όπως είπε ο περιφερειάρχης, έχει διεκδικήσει κονδύλια για τις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη εξαιτίας των ζημιών από την κακοκαιρία, ενώ ήδη έχει λάβει κάποιες χρηματοδοτήσεις για τη δημοπράτηση έργων σε όλο το νησί.

«Αισθητή βελτίωση» στο ΒΟΑΚ μετά τις παρεμβάσεις

«Υπογράφουμε τα 10 εκατ. ευρώ του ΒΟΑΚ με τον ανάδοχο του έργου», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αρναουτάκης στις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως «εκτίμησή μας είναι ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι ασφαλτοστρώσεις σε 27 χιλιόμετρα δίκτυο στο ΒΟΑΚ, όπως επίσης καθαρισμοί, οδοφωτισμός και οριζόντια-κάθετη σήμανση. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια αισθητή βελτίωση στο ΒΟΑΚ. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους δημάρχους χρηματοδοτήσεις, έχουμε άριστη συνεργασία με τον υπουργό κ. Σταθάκη (υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού) και τον κ. Σπίρτζη (αναπληρωτής υπουργός Υποδομών) και είναι στην κατεύθυνση να χρηματοδοτήσουν έργα που θα συμβάλουν σε μια καλύτερη οδική ασφάλεια στο νησί. Επίσης έχουμε υποβάλει στη νέα κυβέρνηση την πρότασή μας για την κατασκευή νέου ΒΟΑΚ χωρίς διόδια, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

500 χιλιάδες ευρώ για το οδικό δίκτυο του δήμου Μινώα-Πεδιάδας - Παρεμβάσεις στο "πληγωμένο" οδικό δίκτυο της Κρήτης από την πρόσφατη κακοκαιρία

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε σήμερα στην Περιφέρεια με το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, την προγραμματική σύμβαση ύψους 500.000 ευρώ από εθνικούς πόρους για την υλοποίηση του έργου "Συντήρηση οδικού δικτύου δήμου Μινώα-Πεδιάδος".

Ο περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η χρηματοδότηση του έργου είχε εγκριθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ αφορά και άλλους δήμους της Κρήτης. Αναφερόμενος στις μεγάλες ζημιές που υπέστη το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού από την πρόσφατη κακοκαιρία, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις δημοπρατήσεις των έργων και ήδη έχουμε διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για τις αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη. Οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες, και οι τεχνικές μας υπηρεσίες έχουν έτοιμες τις μελέτες, έχουν υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία και ήδη έχουμε λάβει κάποιες χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε άμεσα τα έργα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Κρήτη. Παράλληλα έχουμε την προετοιμασία με τις μελέτες οι οποίες έχουν γίνει από την "Εγνατία Α.Ε." και πιστεύω ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι ολοκληρωμένες ούτως ώστε 500 σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης να μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα και να δημοπρατήσουμε τα έργα εντός του 2015».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μινώα-Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης δήλωσε ότι το έργο θα βελτιώσει το βασικό οδικό δίκτυο εντός των οικισμών, και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που «με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα από το υπουργείο Υποδομών να διασφαλίσουμε αυτή τη χρηματοδότηση».

Στη σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Υποδομών Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Παπαδάκης, και η πολιτικός μηχανικός Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Γιάννα Μαραγκάκη.

Σχόλια