Ειδήσεις

Ο Μιχ. Κριτσωτάκης για τα προβλήματα στέγασης των Ρομά

Προτεραιότητα για την Αριστερά αποτελεί η αντιμετώπιση του ιδιάζοντος κοινωνικού αποκλεισμού των τσιγγάνων, σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει πως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η συμμόρφωση της Πολιτείας προς διεθνείς δεσμεύσεις σχετικά με την απαγόρευση μετεγκατάστασης ή έξωσης καταυλισμών Ρομά, αν δεν έχει προηγουμένως βρεθεί κατάλληλος νέος τόπος κατοικίας τους.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κριτσωτάκη σχετικά με τα προβλήματα στέγασης των Ρομά έχει ως εξής:

«Η αντιμετώπιση του ιδιάζοντος κοινωνικού αποκλεισμού των τσιγγάνων αποτελεί προτεραιότητα για την Αριστερά.

Οι Ρομά είναι από τις πιο αδικημένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, θύμα καθημερινών και αλλεπάλληλων ρατσιστικών διακρίσεων.

Ως προς τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν, υποστηρίζουμε την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και κατάλληλης στέγης για τους σκηνίτες Ρομά μέσα από εκτεταμένα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ, ώστε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι Ρομά να λαμβάνουν έτοιμες ολοκληρωμένες κατοικίες και μάλιστα ενταγμένες μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης όπου ζουν (π.χ. διαμερίσματα υπαρχουσών ή νέων πολυκατοικιών), και όχι σε ξεχωριστές γεωγραφικές ζώνες. Υποστηρίζουμε επίσης την αναστολή κατασχέσεων για χορηγηθέντα δάνεια προς Ρομά που αδυνατούν πραγματικά να τα αποπληρώσουν.

Τέλος πάγια θέση μας είναι η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για ρητή συμμόρφωση της Πολιτείας προς διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με απαγόρευση μετεγκατάστασης ή έξωσης καταυλισμών Ρομά, αν δεν έχει προηγουμένως βρεθεί κατάλληλος νέος τόπος κατοικίας τους».

Σχόλια