default-image

Σημαντικές επαφές Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Άγκυρα

Ελλάδα
Σημαντικές επαφές Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Άγκυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στην αρχή του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που θα κρίνει την ευρωπαϊκή της πορεία. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στην Ολομέλεια της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, που ολοκληρώνει αύριο Παρασκευή 20 Μαρτίου τις εργασίες της στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο από την Άγκυρα, όπου και βρίσκεται για να προεδρεύσει της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης, «ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας τις οποίες πρεσβεύει η Ε.Ε. και η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας θα κρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στις αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ όλων των κρατών».

«Η Τουρκία πρέπει να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί της υφαλοκρηπίδας τους και της ΑΟΖ», δήλωσε ακόμη ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

«Η Τουρκία, μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, οφείλει να σέβεται και να υπερασπίζει το κράτος δικαίου και τις αρχές της δημοκρατίας. Η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης συνιστούν θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατίας», τόνισε.  

Στην παρέμβασή του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ανάγκη του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και έθεσε το θέμα επαναλειτουργίας της Ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης. 

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, 50 ευρωβουλευτές και βουλευτές της τουρκικής Βουλής θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News