Ειδήσεις

"Οι αλλαγές τορπιλίζουν το σχεδιασμό για τα απορρίμματα"

Ενέργεια και διαχείριση των απορριμμάτων στην ατζέντα της συζήτησης στο Ράδιο 9,84 ανάμεσα στον Χρήστο Κώνστα και την αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη-Ταβερναράκη.

Αναφορικά με τα απορρίμματα η κ. Μανασάκη-Ταβερναράκη εκτιμά ότι η μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται έπειτα από τις πιέσεις του Δήμου Ηρακλείου δε θα έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις οι οποίες θα μπορούν να ανατρέψουν το μοντέλο λειτουργίας της μονάδας βιοξήρανσης απορριμμάτων.  

Η αντιπεριφερειάρχης υπεραμύνθηκε του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υποστηρίζοντας ότι όσοι επιχειρούν να προωθήσουν αλλαγές στο εγκεκριμένο σχέδιο τορπιλίζουν τη βιωσιμότητά του και τις διασφαλισμένες προοπτικές χρηματοδότησης, κάτι που όπως άφησε να εννοηθεί δε θα το επιτρέψει.

Αναφορικά με την ενέργεια παρουσίασε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα γύρω από την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου που θα σχεδιάζεται να έχει αντίστοιχη διαδρομή, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δεν έκρυψε δε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η Πολιτεία χωρίς σχεδιασμό εγκρίνει αδιακρίτως την ίδρυση και λειτουργία μονάδων βιομάζας και βιοαερίου, για τις οποίες δε διαφωνεί, αφού ουσιαστικά απορροφούν απορρίμματα που μέχρι σήμερα εναποθέτονται ανεξέλεγκτα, ωστόσο θέτει ζήτημα ανεξέλεγκτης χωροθέτησής τους, δίνοντας το παράδειγμα της Μεσαράς όπου έχουν εγκριθεί συνολικά 37 μονάδες.

Σχόλια