Ειδήσεις

Ζητούν να παραμείνει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στις Αρχάνες

Έντονος προβληματισμός και μεγάλη αγωνία για το μέλλον των σπουδών τους έχει κυριεύσει τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στις Αρχάνες Ηρακλείου. Αφορμή, η ενδεχόμενη μεταφορά του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) στον Πλατανιά, καθώς το 70-75% των φοιτητών είναι από Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, ενώ και οι κάτοικοι του Ρεθύμνου έχουν εκφράσει ότι προτιμούν να μεταβαίνουν στις Αρχάνες.

Όπως λένε οι φοιτητές, κάθε χρόνο τμήματα του Πανεπιστημίου μεταφέρονται στα Χανιά, με τους ίδιους να μπαίνουν σε μεγάλη ταλαιπωρία και σε έξοδα προκειμένου να μεταβούν εκεί για να πραγματοποιήσουν τα μαθήματά τους, πράγμα δύσκολο, πόσω μάλλον στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε. Σύμφωνα με τους ίδιους, δημιουργείται θέμα ασφάλειάς τους, καθώς η χιλιομετρική απόσταση που καλούνται να διανύσουν (από τη Σητεία έως τα Χανιά) είναι περίπου 330 χιλιόμετρα κατά την προσέλευσή τους και άλλα τόσα κατά την επιστροφή τους.

Επίσης σημαντική είναι παράλληλα η οικονομική τους επιβάρυνση, καθώς, όπως λένε, μόνο για τη μετάβαση ενός φοιτητή με λεωφορείο από τη Σητεία στον Πλατανιά Χανίων απαιτούνται περίπου 50 ευρώ. Οπότε, αν υπολογίσει κανείς τη διαμονή και τη σίτισή του, θα πρέπει να πληρώσει 170 ευρώ, πράγμα απαγορευτικό στις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε. Την ίδια στιγμή το κόστος αυτό μειώνεται στο ελάχιστο αν πηγαίνει στις Αρχάνες, αφού τα ΚΤΕΛ αποδέχονται την ταυτότητα για φοιτητικό εισιτήριο. Παράλληλα, όπως λένε, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το θέμα των κτηριακών υποδομών, την ανακαίνιση του παλαιού κτηρίου και τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας του ΕΑΠ στις Αρχάνες.

Με αφορμή τα θέματα που προκύπτουν, οι φοιτητές πραγματοποίησαν συνάντηση με το βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, το δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων κ. Μανόλη Κοκοσαλη και τους δημοτικούς συμβούλους Ηρακλείου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και Γιάννη Ξυλούρη, παρουσία του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Χρήστου Μπακούρου και της προέδρου του Παγκρήτιου Συλλόγου ΕΑΠ κ. Ειρήνης Θαλασσινού. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι ανάγκη να προγραμματίσουμε το συντομότερο δυνατό συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Χαράλαμπο Κοκκώση και όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου να συζητήσουμε και να ενισχύσουμε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του Πανεπιστημίου».

Η πρόεδρος των φοιτητών Ειρήνη Θαλασσινού, παρουσιάζοντας τα αιτήματά τους, ανέφερε ότι «επιθυμία του Συλλόγου είναι να παραμείνει η πύλη-πόλος στις Αρχάνες. Όπως επίσης, διεκδικεί την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των φοιτητών». Σημειώνεται πως για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι φοιτητές στο ΕΑΠ από το νομό Ηρακλείου αγγίζουν τους 841, από το νομό Λασιθίου τους 138, από το Ρέθυμνο τους 182 και από τα Χανιά τους 329.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια